Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co obnáší umělý kyčelní kloub má někdo?

Od: maky® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, za týden manžel nastupuje do nemocnice na výměnu kyčelního kloubu, dostane umělý, bude tam tři týdny, hned ho tam budou i rehabilitovat. Mimo nástance na WC, zvednutou postel a polštářek mezi kolena při spánku, mám dělat ještě jiné přípravy? Máte někdo osobní zkušenost? děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ono to bude hodně individuální..

Záleži na věku pacienta i momentální kondici.

Znám člověka, který po operaci kyčelního kloubu (výměně) chodil snad druhý den po operaci (samozřejmě opatrně a s mírnou pomocí..).

Asi to nebude odpověď přímo na otázku, ale mám známého, který se necelý půlrok po takovéto operaci letos na jaře stal mistrem republiky v maratonu v kategorii nad 70 let a od té doby téměř každý týden velmi úspěšně běhá závody od nějakých 5 km až k maratonům, stejně jako před operací. Tak myslím, že není důvod se něčeho bát. PĚKNÉ DNY !

liska*
hodnocení

2x

V nemocnici ho poučej. Než příjde domů, tak to stokrát stihnete, co by bylo třeba. Co je dobré, být v kondici, odpočatý, optimistický, vyspaný, podpořený zdravou stravou s dostatkem vitamínů a minerálů/ořechy/. Pak se to hojí lépe a sníží se riziko komplikací. Kdybyste se zeptala před půl rokem, dodám ještě shodit nadváhu a pokud možno cvičit, plavat. Podle věku,stavu kostí, kondice, těles. váhy a požadavku příštích let Vám vyberou typ endoprotézy. Já už za týden skotačila na berlích a chodila těm pomalejším do kiosku. Za 8 týdnů zpět v práci a v dobré formě, neboť jsem na té rehabilitaci denně kromě cvičení ještě naplavala dva km. Sice ještě berle, ale můj typ endoprotézy bez tmelu vyžadoval hodně pohybu, aby kost vrostla do toho čepu, tak jsem je odkládala co nejčastěji.Po půlroce už bez.. U tmelených endoprotéz, jak jsem je potkávala, tak odkládali berle tak po roce.Já jsem přesně rok po operaci jela na cyklodovolenou a nikdo na mne nečekal. Zátěž jako zdravá. Je to víc, jak 11 let a noha nebolí, jezdím na kole a dělám v důchodu na půl úvazku. Až ho propustí, tak Vy mu můžete hlídat pestrou zdravou stravu, váhu, pravidelný pohyb venku, ale aby to nepřehnal s nějakým nevhodným pohybem, aby nechodil po náledí, protože pád je tu hodně nebezpečný.

iz*
hodnocení

1x

Maky, individuální zkušenosti Vám nepomohou. Každý jsme jiný, každý se jinak hojíme, každý máme jiný práh bolesti, každý sneseme jinou zátěž, ...

Stejně jako Martin a Jak znám člověka, který chodil ± čtvrt roku po operaci (téměř) bez problémů, ale znám i člověka, který se dobře chodit nenaučil ani po dvou letech.

Já bych se radila s ošetřujícím lékařem a (a to hlavně) s fyzioterapeutem → tito dva Vám mohou poskytnout rady "na míru" → přesně podle Vašeho momentálního stavu.

hodnocení

1x

Nesmí se sedat na nízká a měkká sedadla. Mí moji mladí mi na křesle předělali nohy. Dají se koupit, takové jako opracované špalíky a tím se křeslo přizvedlo. ;) Když jsem jela do nemocnice, měla jsem nachystaná 3 zavazadla. Do nemocnice, na ortopedii noční košile a všechno, protože se tam leží. Pak, na rehabilitační oddělení, tam se v posteli jen spí a je potřeba nějaké oblečení na den a současně na cvičení. Nakonec lázně, tedy sportovní oblečení na cvičení a nějaké vybavení pro společenský život. ;) Co je velice potřebné, pak to je plátěná taška přes rameno, zvaná žebradlo, po celou dobu. Na přesuny na cvičení - papíry, ručník, něco na čtení při čekání, na peněženku, hřeben a tak. Ruce nejsou k dispozici, ty se potýkají s berlemi. ;) Tvému muži přeji všechno bez komplikací a také bezva, optimistické spolupacienty.

doplněno 29.08.17 07:10:

Maky, na ortopedii mi nástavec napsali na poukaz, nafasovala jsem ho. Byla jsem ráda, protože není zrovna levný.

pohanka*

Napadlo mne /po přečtení této odpovědi v 16.42/ později do lázní malý batůžek na záda. Člověk je potom rovnější, nemusí se bát, že mu spadne jedno ucho z ramene a rychlým, trhavým pohybem by ho chtěl nahodit. Leda nosit na pošťáka.

Pohanko, máte pravdu, ale žebradla se nosí křížem, na druhém rameni. Ale baťúžek, ten je nutností. Baťůžku jsem si, už v "civilu", hodně užila. Na nákup, na cokoliv, co se nosí v tašce. ;)

doplněno 30.08.17 06:56:

Pohanko, není třeba vysvětlovat. ;) Bylo to jasné a pochopitelné. O nic nejde ;)

pohanka*

To na pošťáka jsem myslela právě leda nosit to žebradlo.

hodnocení

babkazov, moc dekuji za přání, veřím, že to bude v pohodě, operatér je výtečný, nemocnice též, senzačně mi tam opravili nohu po úraze. Nástavec na wc mají u nás na skladě a ti spolubydlící, to je také důležité.

hodnocení

Děkuji všem, chápu, že záleží na kondici a že je to individuelní, neznám nikoho v okolí, kdo by s tím mel problémy, vyjma jednoho příbuzného, který musel znova a to celkem 3 x, ale to je nějaký extrémní případ a kdo ví, jestli dbal na rady lékaře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]