Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jazyk polský a jeho nářečí

Od: honza88 odpovědí: 7 změna:

Chtěl bych se Vás zeptat, jestli někdo nemáte polské kořeny v rodině nebo se vyznáte v polském jazyce? Polsko je rozdělené do několika vojvodství a je to poměrně rozlehlá země. Zajímá mne hlavně jejich jazyk a nářečí. Byl jsem v Dolny Śląsk a Śląska. Všiml jsem si, že např. v Katowicích (Slasku) je nářečí dostí zkracováno.např. povídej "godaj nebo slangem godo " a v Dolným Slasku okolo Jeleniej Gory "gadaja " Typické pro vojvodství Dolny Śląsk je přízvuk takový pro čecha jakoby upištěný do velmi vysokých tónů a tahavý. Pro mne tato polština taková originálnější melodicky znějící a více cizokrajná. Ve Śląsku zase přízvuk více podobný do češtiny. Vyzní to tak, jakoby se čech naučil polsky a mluvil svým přízvukem. Dokonce ve Śląsku více touto shodou přízvuku poláci více čechům rozumí. Připomíná to trošku ostravské nářečí, ale i pocit blíže k domovu. Teď mne zajímá, jak se mezi sebou dorozumí poláci z různých oblastí vojvodství v odlišnostech slov, přízvuku? Největší odlišnost polského jazyka je nářečí, které mají zřejmě Kašubové, slovanská národnostní menšina v Polsku. Kašubská menšina, která ještě dnes žije na severu Polska mezi Bytowem a Gdaňskem. Zkoumali jste někdy polštinu podrobněji? děkuji

doplněno 28.08.17 12:19:

např. ve Śląsku slovo cz.obložený chléb- klapsznita a v Dolny Śląsku je to kanapka, nebo cz.klepačka na koberce klopsztanga - trzepak. Jak se potom mezi sebou domlouvají ti poláci?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jak se potom mezi sebou domlouvají ti poláci?
Jako my - když jsem poprvé slyšela "šufan, cvíbak a brutvan", taky mi chvíli trvalo, než jsem zjistila, oč se jedná. Rovněž v rámci jednoho státu :)

hodnocení

2x

Před nedávnem jsem cestovala se Slovenkou. Probíraly jsme mimo jiné srozumitelnost češtiny pro Slováky a naopak. A pak jsem se dozvěděla překvapivou věc, že Slovák Slovákovi často nerozumí. Nejen Slovák od Bratislavy východňarům, ale paní mi jmenovala mnoho dalších oblastí s osobitým nářečím. A doložila to svou zkušeností z nějaké firmy, kam přišli dva chlapi z různých vsí. Musela jim doporučit, aby na sebe mluvili spisovně.

Tedy i v Polsku se zcela jistě Polák s Polákem domluví spisovnou polštinou, kterou se učí ve škole a kterou poslouchá třeba v televizi.

V jedné sérii "tvoje tvář " dostal zpěvák za úkol nacvičit guralskou písničku souboru ve stylu našeho čechomoru. Tak to teda byla polština :) tomu podle mě ani poláci nemohli rozumět. Schválně jsem si našel dalších pár písniček toho souboru na youtube a tiše zíral . Jinak mezi moderátory zábavných pořadů polsatu je taky jeden zakuklený horal. Mluvit srozumitelnějším jazykem ho už naučili ale stejně mu zůstal zvyk vyslovovat O všude tam, kde má být A :)

iz*
hodnocení

2x

Jak se potom mezi sebou domlouvají ti Poláci, nevím, ale odhaduji, že pokud se chtějí domluvit, nepoužijí nářečí.

Podobná situace je v Německu s více než 100 různých nářečí. Nářečí jižních spolkových zemí se hodně liší od nářečí zemí severních. Pokud by občané používali nářečí, těžko by se domluvili bez tlumočníka.

vernon
A což teprve když branibor potká švýcara... :)

jurajjuraj*
hodnocení

1x

je to tam stejne jako v cesku, treba ostravak s plzenakem se taky domluvi

kdyz prijedu do polska , treba nekde cieszyn, bielsko tak s nema mluvim tak jak mluvime doma a domluvim se bez problemu, protoze jejich nareci a nase tady od hranic je hodne podobne

kdyz jsem byl treba u more tak uz mluvili uplne jinak a taky to bylo polsky

honza88
hodnocení

Rozumím tomu tak, v rámci jednoho státu by se jeho obyvatelé měli bez problémů domluvit spisovným jazykem bez nářečí. Na úřadech, soudech a jiných státních institucí by to byl rozhodně trapas, kdyby z druhého konce té samé země se občan nedomluvil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]