Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doživotí v domě přítele

Od: majkazap* odpovědí: 10 změna:

bydlím u přítele kde mám zapsáno doživotí. je o dost starší a mám obavy aby mne v případě jeho smrti jeho děti nevystrnadily. Je to dostatečná ochrana nebo existuje ještě nějaké jiné zabezpečení?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jedinou spolehlivou pojistkou je vzít se. Jako "přítelkyně" nemáte nárok na nic. I tak byste se potom musela s jeho dětmi dělit.

ppp
hodnocení

3x

Pokud máte v katastru u nemovitosti svého přítele ve svůj prospěch zapsáno věcné břemeno doživotního užívání, tak toto Vaše právo z věcného břemene vyplývající bude beze zbytku platit i po smrti Vašeho přítele, a to ve stejném rozsahu jak je uvedeno ve smlouvě, kterou bylo zřízeno. Případný nový vlastník dosáhne vyklizení takto zatížené nemovitosti jen když Vám (osobě oprávněné z věcného břemene, zapsaného v katastru) obstará srovnatelné (stejné bydlení). Tedy stejné jak kvalitou, tak rozsahem, cenou atd..

hodnocení

2x

Nejste žena, manželka, tedy nepominutelný dědic. Ikdyž máte třeba "věcné břemeno" a zůstanete, tak vám to děti, pro které jste cizí ženskou, dají sežrat. To mi věřte, že vás šetřit nebudou.

doplněno 27.08.17 15:44:

Bruno, děkuji za upřesnění. *pusa*

Jen bych upřesnil - manželka nepatří mezi nepominutelné dědice. To znamená, že pokud zůstavitel sepíše závěť, nemusí manželka dostat z předmětu dědictví vůbec nic (přitom nepůjde o vydědění). Do předmětu dědictví samozřejmě nepatří vše za SJM. Pokud půjde o dědění tzv. ze zákona, bude se manželka dělit o dědictví s dětmi zůstavitele.

iz*
hodnocení

1x

Pod názvem "Doživotí v domě přítele" mne okamžitě napadl doživotní trest odnětí svobody.

Když se tak nad situací zamýšlím, nemusela by realita být moc daleko od vězení. Představa, že bych se vnucovala do domu, na který mají nárok partnerovy děti, mne dost děsí...

danys*
hodnocení

0x

Nebude vám trochu hloupé žít po smrti přítele v jeho domě, resp. v domě jeho dětí? Já osobně bych se vystrnadit nenechal a sehnal bych si své bydlení místo vymýšlení možností, jak se u přítele na trvalo uhnízdit!

Proč by jí to mělo být hloupé? Co když v domě žije s přítelem třeba 20 let a déle? Ona sama si věcné břemeno k nemovitosti asi nezřídila, s tím musel souhlasit majitel. Ani jeden tedy očividně nechce připravit děti o nemovitost - peníze, ale dohodli se společně s přítelem, že přítelkyně v domě bude moci dožít, pokud se s ním něco stane. Je to její domov.. A potomci se tak jednou svých peněz dočkají.
Jinak bych řekla, že záleží na tom, jak je smlouva o VB sepsána.

hodnocení

0x

Co znamená "zapsáno doživotí"? Máte zřízené věcné břemeno? Pokud ne, je jakýkoli zápis k ničemu.

hodnocení

0x

Asi vás nepotěším - ale ani věcné břemeno vás proti tomu ochránit nemusí. Dokonce ani případná svatba ne.

Co máte uvedeno ve smlouvě o VB?

pohanka*
hodnocení

0x

A jak dlouho jste s přítelem, jaké máte vztahy s jeho dětmi, jak se máte rádi vůbec spolu s přítelem? Dožijete spolu? Potom se vezměte. Neohlížejte se na nic. Bude to Váš manžel a Vy budete mít nějaká práva a povinnosti k němu.

Vy se o něj postaráte v nemoci a ve stáří. Vy mu vaříte, uklízíte, perete, žehlíte, staráte se o dům. Vy buďte paní domu a sjednejte si svůj pořádek, ať tam žijete spolu ve shodě.

Proč byste nedědila, když bude svoji. Nebo má snad Váš partner raději svoje děti a vše odkáže jim a Vás nechá pod mostem?

Jinak nekalkulujte, že pán zemře dřív. Je to tragédie, ale i ty se stávají a občas se stane, že odejde první ten mladší.

Přeji Vám, ať vše dopadne dobře a když nic jiného, dožijte ještě spolu nějaká léta. Určitě neutraťte všechny peníze a něco mějte naspořeno. Podle NOV a případné sepsané závěti, byste jako přítelkyně nemusela mít opravdu kde bydlet a děti se mohou zachovat ošklivě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]