Nejste přihlášen/a.
bydlím u přítele kde mám zapsáno doživotí. je o dost starší a mám obavy aby mne v případě jeho smrti jeho děti nevystrnadily. Je to dostatečná ochrana nebo existuje ještě nějaké jiné zabezpečení?
Jedinou spolehlivou pojistkou je vzít se. Jako "přítelkyně" nemáte nárok na nic. I tak byste se potom musela s jeho dětmi dělit.
Pokud máte v katastru u nemovitosti svého přítele ve svůj prospěch zapsáno věcné břemeno doživotního užívání, tak toto Vaše právo z věcného břemene vyplývající bude beze zbytku platit i po smrti Vašeho přítele, a to ve stejném rozsahu jak je uvedeno ve smlouvě, kterou bylo zřízeno. Případný nový vlastník dosáhne vyklizení takto zatížené nemovitosti jen když Vám (osobě oprávněné z věcného břemene, zapsaného v katastru) obstará srovnatelné (stejné bydlení). Tedy stejné jak kvalitou, tak rozsahem, cenou atd..
Nejste žena, manželka, tedy nepominutelný dědic. Ikdyž máte třeba "věcné břemeno" a zůstanete, tak vám to děti, pro které jste cizí ženskou, dají sežrat. To mi věřte, že vás šetřit nebudou.
Bruno, děkuji za upřesnění.
Jen bych upřesnil - manželka nepatří mezi nepominutelné dědice. To znamená, že pokud zůstavitel sepíše závěť, nemusí manželka dostat z předmětu dědictví vůbec nic (přitom nepůjde o vydědění). Do předmětu dědictví samozřejmě nepatří vše za SJM. Pokud půjde o dědění tzv. ze zákona, bude se manželka dělit o dědictví s dětmi zůstavitele.
Nebude vám trochu hloupé žít po smrti přítele v jeho domě, resp. v domě jeho dětí? Já osobně bych se vystrnadit nenechal a sehnal bych si své bydlení místo vymýšlení možností, jak se u přítele na trvalo uhnízdit!
A jak dlouho jste s přítelem, jaké máte vztahy s jeho dětmi, jak se máte rádi vůbec spolu s přítelem? Dožijete spolu? Potom se vezměte. Neohlížejte se na nic. Bude to Váš manžel a Vy budete mít nějaká práva a povinnosti k němu.
Vy se o něj postaráte v nemoci a ve stáří. Vy mu vaříte, uklízíte, perete, žehlíte, staráte se o dům. Vy buďte paní domu a sjednejte si svůj pořádek, ať tam žijete spolu ve shodě.
Proč byste nedědila, když bude svoji. Nebo má snad Váš partner raději svoje děti a vše odkáže jim a Vás nechá pod mostem?
Jinak nekalkulujte, že pán zemře dřív. Je to tragédie, ale i ty se stávají a občas se stane, že odejde první ten mladší.
Přeji Vám, ať vše dopadne dobře a když nic jiného, dožijte ještě spolu nějaká léta. Určitě neutraťte všechny peníze a něco mějte naspořeno. Podle NOV a případné sepsané závěti, byste jako přítelkyně nemusela mít opravdu kde bydlet a děti se mohou zachovat ošklivě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.