Nejste přihlášen/a.
Bydlím ve stejném městečku jako bývalá žena mého přítele. Nikdy jsme nebyly známé, kamarádky, nebyla jsem ani příčina jejich rozvodu (seznámili jsme se později). Přítel s exmanželkou se na ničem neshodnou, partner ji ignoruje, ona prudí kde může. Když se jí nedostane odezvy u bývalého, čas od času zavítá ke mně domů. Někdy mě varuje před tím, koho jsem si našla, jindy mi nadává, osočuje mě... Prostě podle nálady asi Několikrát jsem ji slušně požádala, ať za mnou nechodí, že spolu nemáme nic společného a ať mě do jejich problémů nezatahuje - marně. Občas se tu zastaví, když nepřijdu a nebo ji požádám, ať odejde a otočím se, tak huláká po ulici, dělá ostudu. Bydlím ve staré zástavbě, naše rodina jsou starousedlíci a o nějaký tyjátr vážně nestojím, vadí mi to. Můžu se nějak zákonně bránit? Mohu jí třeba pohrozit nějakým trestním oznámením? A jak případně dokazovat? Natočit si ji? Fakt nevím, co dělat...
Nehrozte - podejte. Natočte si ji, požádejte sousedy o svědectví - to bude mít rovněž svoji váhu. Tvrďte, že se bojíte, protože nevíte, jestli není i schopna vám ublížit.
Tr. z. § 354
Nebezpečné pronásledování
(1) Kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že
a) vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým,
b) vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje,
c) vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje,
d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, nebo
e) zneužije jeho osobních údajů za účelem získání osobního nebo jiného kontaktu,
a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
totak a jedubabko. Opravdu věříte tomu, že se takovému chování dá nějak zamezit? Hmmm, ani náhodou. Jestli to je osoba, které nevadí dělat ostudu jiným ( a tím pádem i sobě), tak se s ní těžko hne.
Možná jak kde, ale uplatnění §354 opravdu funguje. Záleží na důslednosti příslušného policisty, ale i ta se dá ovlivnit.
Jistěže dá. Jenom to chce důsledně trvat na svých právech a využít všechny možnosti, co jsou k dispozici. Potíž je v tom, že hodně lidí se na to vykašle (nejen v případě stalkingu) - a pak si stěžuje, že "oni nic neudělali".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.