Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krátkodobé vízum-musí se po 90dnech vrátit?

Od: lussy01* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

kamarád z Rumunska je tu na rok na studenstkém výměnném pobytu. Má to zajištěno organizací. Ale bylo nám řečeno, že se musí po 90 dnech vrátit zpět. Nevíte,jestli toto krátkodobé vízum (je na rok,ale musí být návštěvy v jeho zemi), se se nedá nějak obejít, že by se nemusel vracet zpět do Rumunska?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

qwert*
hodnocení

0x

Rumunsko už přece je členem EU (volný pohyb osob), tak o jakém vízu hovoříte? *nevi*

lussy01*
hodnocení

Omlouvám se, chtěla jsem napsat z Moldávie.. Ten kluk je z Moldávie.

Pokud je zde na výměnném pobytu, nemůže mít (neměl by mít) běžné turistické vízum. Současně se měl při příjezdu hlásit na cizinecké policii, protože toto vízum podléhá jinému režimu. Přijde mi to, že si organizátor pobytu záměrně ulehčil práci a jemu přidal problémy. Mimo to účel pobytu neodpovídá charakteru jeho víza a mohl by z toho mít potíže.

Jinak co se týká 90 dní u turistického víza - dřív stačilo u turistického víza vycestovat kamkoliv mimo republiku, vrátit se zpět a počítalo se dalších 90 dní. Ovšem netuším, jak je to teď u schengenského víza - jestli stačí vedlejší stát nebo mimo schengenský prostor.

Zapomněl jsem zdůraznit, že z toho, co píšete mám dojem, že známý je zde na obyčejné turistické vízum. To určitě rok neplatí, naopak by tam měl být limit 90 dní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]