Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno,
Obracím se na Vás s prosbou, posílal jsem 2 balíčky jeden pro svojí příbuznou a druhou nějakému člověku,jde o to že někde se stala chyba a teta dostala jiný balík který mi vrátila jelikož v něm bylo to co měl dostat ten člověk, jenže ten balík co měla dostat moje teta on převzal a nechce mi ho vrátit zpátky je sprostý a vulgární, a chce za něj peníze, balík mu vůbec nepatří a když jsem mu volal , tak mi řekl ´´´hele kamaráde buď dáš peníze nebo balík neuvidíš.Jsem z toho nešťastný jak já , tak má teta která je z toho vyloženě na prášky(má 87 let), prosím o radu jak by jste postupovaly Vy? Podotýkám že se jedná o balík v němž byla věc v hodnotě cca 2000kč.
Děkuji předem a přeji krásný den
S pozdravem Jiří Konvička
Mám doklad jen o převzetí balíku od přepravní společnosti ale je tam jenom napsáno že převzaly 2 kusy balíku, bohužel víc toho není.
Záleží jestli nedošlo k záměně adresních štítků adresátů a nedošlo omylem k jejích záměně mezi těni dvěma balíky, tj., že byly nalepeny na nesprávný balík. Pokud došlo k nějakému pochybení te přepravní společnosti tak bych to viděl na reklamaci u nich a vymáhání po ních případné škody. Nevímé za co chce ten člověk ty peníze, ale pokud za náklady spojené s odeslaním balíku zpět tak bych ho i chápal.
Jestlo tomu dobře rozumím - vy jste předal společnosti dva balíky, které oni zabalili včetně toho, že je sami označili adresou? A jaké jsou požadavky na odesílatele co do údajů o adresátovi?
jirikonvicka: Tak to vypadá nejspíš na vinu toho kurýra a proto bych adresáta až tolik nevinil za to že ne vlastní vinou převzal nesprávný balík který mu nepatřil. Podle mne bylo třeba si balíky zabalit sám a označít je adresami a nespoléhat na kurýra. Pokud už to dělal kurýr tak to bylo třeba zkontrolovat. Nyní se už asi těžko dokáže, že ty adresy nalepil možná omylem na nesprávné balíky. Nyní možná zbyvá pouze na jhednání s tím adresátem co dostal nesprávný balik a pokusit se s ním nějak rozumně dohodnout aby balík zaslal zpět, ale nevím jestli to bude ochoten udělat na vlastní náklady když on asi nic nezavinil.
Pokud ten pán převzal nesprávný balík který mu byl omylem doručený a odmítá ho vrátit, tak by se možná mohlo jednat o krádež, protože si chce přivlastnít něco co mu nepatří. Zkusil bych ho postrašit podáním trestního oznámení na něho. Nejsem ale právník a nedokážu proto dostatečně posoudit nakolik se dopustil nějakého přestupku nebo ne.
On chce zaplatit plnou cenu za to co obdržel omylem? To by snad navíc kromě krádeže možná mohlo být i vydírání. Doporučoval bych zhromážďovat veškeré důkazy proti němu kde to odmítá vrátit a kde požaduje za to platit, tj. asi e-maily od něho a tel. hovory s ním nahrávat aby bylo co předložít při případném nahlášení na policií.
Oznámila bych tro na policii. Na trestní oznámení (5000 Kč) to nebude, ale na Občanskoprávní řízení ano. Je to evidentně neoprávněné obohacení. Myslím, že policie může zjistit, kdo nádobí objednával, nebo si to můžete doložit sám. Pokud o tom nemáte doklad, vyžádejte si opis u obchodníka, ten druhý nebude mít co doložit. Policie už si bude vědět rady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.