Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škoda zaměstnavateli

Od: opel* odpovědí: 10 změna:

Ahoj,

nedávno jsem vytvořil škodu zaměstnavateli. Pojištěn jsem ale dle něho to bylo hrubé porušení a na to se pojištění nevztahuje. Chce mi vzít 3 měsíce premií, které jsou u mne dosti vysoké.

Ze základu živ nemohu být a vás bych se chtěl zeptat, jestli je vůbec možné, abych ho sám od sebe požádal o splát. kalendář, abych třeba splácel více měsíců po menší částce a nebo jen cíleně mi chce dát za vyučenou, kdy mi dá jen nízký základ? Lze tento krok z mé strany příjmout a to fornou písemně?

Lze také použít moji nahrávku, kterou jsem pořídil u něho? Je tam slyšet vyhrožování, sprostá slova atd.

Díky moc všem.

Jinak do nedávna velice slušný zaměstnanec, který udělal jednou botu a zp.škodu :(

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Škodu jste nevytvořil (tvoří se něco nového, dílo, ...), ale způsobil.

Co míní zaměstnavatel "hrubým zaviněním"?

Prémie jsou nenárokovou složkou mzdy. O jejich přiznání a výši rozhoduje zaměstnavatel.

Zaměstnanec odpovídá za škodu způsobenou zaměstnavateli do výše 4,5násobku průměrného výdělku. Odebrání prémií na tři měsíce je méně, než zmíněný 4,5 násobek.

Přiznám se, že se mi to moc "nezdá". Proč by zaměstnavatel sahal k odebrání prémií, když za způsobenou škodu odpovídáte vyšší částkou? Prokázal Vám zaměstnavatel zavinění a vyčíslil Vám škodu? Nebo byla škoda nižší?

Splátkový kalendář by přicházel v úvahu při srážkách ze mzdy → ovšem to by zaměstnavatel mohl pouze na základě písemné dohody s Vámi.

Nahrávku pořízenou bez souhlasu nahrávané osoby bych nepoužila. (Vím, že ji za určitých okolností mohou soudy připustit, ale mně by se příčilo i jen někoho nahrávat bez jeho souhlasu.)

skoda*
hodnocení

1x

Odebráním 3měsíčních prémií se týkávalo alkoholu v práci, nenastoupení na směnu, no prostě chlastu. Na takové průšvihy pojišťovna opravdu nepřispívá.

hodnocení

0x

Nějak mi tam chybí pojištění odpovědnosti za škody, způsobené při výkonu povolání (nebo jak se to dneska jmenuje). Ta obvykle kryje nedbalostní škody, je třeba se podívat do smlouvy jak máte pojistku postavenou.

Je to nějak divné. Způsobil jste škodu, šéf nepožaduje náhradu škody, ale strhnutí prémií. Dle něho se na škodu vaše pojištění nevztahuje. Jak to může vědět? Spíš mi to připadá, že nechce, aby se to na pojišťovnu vůbec dostalo, protože nemá všechny naležitosti (školení, smlouvy, lékař. prohlídky) v pořádku. Nahlaste na svoji pojišťovnu způsobení škody (pojištění odpovědnosti zaměstnance vůči zaměstnavateli), třeba cukne.

iz*

Z věty "Pojištěn jsem ale dle něho to bylo hrubé porušení a na to se pojištění nevztahuje." odhaduji, že tazatel pojištění má. Pokud tazatel hrubě porušil předpisy, nemusí se pojistka na škodu vztahovat.

hodnocení

0x

Měl byste tady napsat na rovinu, co jste provedl. Takhle Vám tady nikdo vlastně nemůže přesně poradit a rádcové tu "vaří z vody".

Samozřejmě neschvaluji sprostá slova, ale zaměstnavatele chápu.. taky bych Vás neplácala po ramenou.

To pořízení nahrávky mi tedy fakt přijde přes čáru :(

A jestli se jednalo opravdu o alkohol, jak píše rádce přede mnou, nevymýšlela nějaký nátlak formou nahrávky, ale zaryla hlavu do písku, šla v předklonu,nesla následky a měla ponaučení pro příště.

jenda2*

Pořízení nahrávky není vůbec přes čáru. V případech způsobení škody je normální škodní komise a doložení všech informací ke způsobené škodě, po čemž následuje pojistná událost a náhrada škody. Aby zaměstnavatel chtěl strnout 3 měsíce prémií je přes čáru a dokazuje to, že jako mnoho jiných zaměstnavatelů nedodržuje zákon, po zaměstnancích ale toto vyžaduje. Tazatel stejně bude muset doložit potřebné doklady pojišťovně a v tomto případě mu je asi zaměstnavatel nebude chtít vydat.

Jediné rozumné řešení je urychleně podat výpověď a jít. Všechny takové nestandardní praktiky zaměstnavatelů jen odhalují skutečnost.

skoda*

jenda2 - asi špatně čtete a nebo automaticky nadáváte na zaměstnavatele. Tazatel píše, že na pojišťovnu to nepůjde.

K dotazu - pokud v tom byl alkohol, měl by být tazatel rád, že nedostal hodinovou výpověď + úhradu škody. Takhle přijde jen o prémie a zůstane mu zaměstnání. Pokud z platu bez prémií nelze vyžít, tak si na 3 měsíce najděte ještě práci druhou, brigád je dostatek. Nahrávka je v tomto případě podpásovka , když tazatel vinnu uznává.

iz*

Bohužel si málokdo uvědomuje, že nejde o stržení prémií (nelze strhnout, na co člověk nemá nárok). Prémie nejsou nárokové, o jejich přiznání a výši rozhoduje zaměstnavatel.

Prémie náleží (nebo by alespoň měly) za nadstandardní pracovní výkon, při splnění předem stanovených kritérií, atd. Nepřiznáním nebo snížením prémií zaměstnavatel zákon neporušuje.

Z dotazu není zřejmé, jestli vůbec nějaké řízení proběhlo. Vypadá to, že zaměstnavatel zavinění neprokázal, škodu nevyčíslil...

Není "přes čáru" nepřiznat prémie zaměstnanci, na to má zaměstnavatel právo. (Zaměstnanec, který způsobil škodu, pravděpodobně nadstandardní výkon nepodal.)

Nahrávat někoho bez jeho souhlasu je podle mne porušením zákona.

hodnocení

0x

...dle něho to bylo hrubé porušení...

to stanovil kdo, zaměstnavatel, nebo pojištovna?

Pokud způsobíte škodu, obrátil bych se na pojištovnu, aby za mne škodu uhradila.

Jak správně píše Ivez, premie Vám neodebírá, jen Vám je nepřizná, páč si neplníte povinnosti, jak máte.

Musíte dodat podrobnosti, jinak to, jak sám čtete, zavání spekulací a zbytečné osočování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]