Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně podpory v nezaměstnanosti, nemůžu přijít na to jestli na to budu mít nárok, popřípadě nikoliv.Popíši Vám tedy situaci a děkuji za odpověďi.
Na internetu jsem se dočetl že nárok na podporu v nezaměstnanosti má ten, který dva roky zpětně od datumu podání žádosti alespoň 12.měsíců pracoval,kdy tedy za něj zaměstnavatelem bylo hrazeno sociální pojištění.
Moje situace:
Nyní je 21.8.2017 a od 1.12.2016 jsem pracoval na hlavní pracovní poměr na dobu 6.měsíců, tedy do 31.5.2017, smlouva mi byla prodloužena do 31.8.2017 ale dnes jsem se dozvěděl že mi již prodloužena nebude.Dostal jsem tedy dokument kde je uvedeno oznámení o ukončení pracovního poměru na dobu určitou, dále je v oznámení uvedeno že pracovní poměr byl do 31.8.2017 ale že již prodloužen nebude, důvod není uvedený.
Z tohoto zaměstnání jsem odpracoval tedy 9.měsíců. Pokud žádost o podporu podám v do 5.9.2017 budou se mě počítat i následující starší pracovní poměry?
1.) Byl na dobu určitou kdy mi byl ukončen ze strany zaměstnavatele ve zkušební době a byl od 1.3.2016 do 31.3.2016, předchozí zaměstnání bylo na dohodu o pracovní činnosti kde jsem ve firmě pracoval od 21.8.2015 do 27.10.2015
Pokud tedy do 5.9.2017 podám žádost o podporu v nezaměstnanosti a doložím následující, myslíte si že na to mám nárok?
Zaměstnání:
1.) Dohoda o provedení pracovní činnosti od 21.8.2015 do 27.10.2015
- u této dohody musím dodat že jsem v září a říjnu byl na delší pracovní neschopnosti tak za oba tyto měsíce byl výdělek nulový, jelikož jsem byl placen OSSZ- která mě posílala vše složenkou, ze strany zaměstnavatele ale výdělek nulový
Takže moje dotazy jsou,jestli : 1.) Podle Vás mám nárok na podporu v nezaměstnanosti?
Čeho se trochu bojím je tojestli nevadí že říjen v roce 2015 nebyl celý odpracovaný a že jsem měl dohodu o provedení pracovní činnosti, ale i u této dohody má zaměstnavatel platit sociální a zdravotní.
Pokud bych podle Vás nárok měl, je to tak že se průměr počítá z posledního zaměstnání? Moc děkuji.
Pro přiznání podpory v nezaměstnanosti je potřeba získat prací nebo podnikáním 12 měsíců důchodového pojištění v předchozích dvou letech.
Není-li tato podmínka splněna v posledním zaměstnání, přihlédne se i k době získané v dřívějších zaměstnáních. Podpora se vypočte z průměrného čistého příjmu v posledním zaměstnání.
Je jedno, jestli šlo o DPP, DPČ nebo pracovní smlouvu, důležitý je odvod sociálního pojištění, v němž je "schováno"důchodové pojištění.
Podle mne by měla stačit dvě zaměstnání: předposlední od 1. ledna do 31. března 2016 a poslední od 1. prosince 2016 do 31. srpna 2017. Ale přesně to zjistíte na ÚP.
Pro jistotu bych si opatřila i potvrzení o době DPČ z roku 2015. Ale tam zaměstnavatel sociální a zdravotní pojištění odvedl pouze za měsíce, v nichž odměna dosáhla alespoň 2.500 Kč.
Jestli jste v roce 2015 pobíral nemocenské (bylo potřeba doložit zdravotní pojišťovně), měl za Vás zdravotní pojištění hradit stát. Sociální pojištění za Vás v době nemoci neodváděl nikdo.
K evidenci na ÚP:
Více informací najdete v Právech a povinno/... (na portálu MPSV) a v Základním poučení/... (PDF, 186 kB). V obou případech jde o výtah ze zákona o zaměstnanosti. Doporučuji se s obojím seznámit předem. Při registraci budete muset podepsat, že jste byl seznámen se svými právy i povinnostmi, ale pravděpodobně nebudete mít dost času si vše před podpisem pročíst.
Zde si můžete stáhnout potřebné/.... Některé můžete vyplnit a nechat zaměstnavatelem potvrdit předem.
Poznámka:
Zaměstnání sjednané na dobu určitou končí uplynutím sjednané doby a nezavazuje ani jednu ze stran k pokračování, prodloužení apod. Důvodem ukončení je uplynutí sjednané doby, není potřeba nic uvádět. Je to o vážný důvod ukončení zaměstnání, takže pokud splníte výše uvedenou podmínku 12 měsíců důchodového pojištění, budete mít nárok na podporu ve standardní výši.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.