Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dům, který je doslova terasovitě přistaven k městským hradbám. Leží v památkové rezervaci. Vlastníkem hradby není prý město (dle vyjádření památkářů), nýbrž soused, který je nademnou, jelikož oficiálně to není hradební zeď ale opěrná zeď nebo tak něco.. problém je, že mi od zdi jde do domu vlhkost a začíná se drolit a rozpadat. Pochybuji, že soused by investoval do opravy. Bylo by to totiž velmi nákladné. Jak postupovat? Prosím poraďte.
přikládám obrázek pro ilustraci
Možná by stačilo jen odkopat zeď a udělat betonový kanálek pro odtok vody. Vyřešili to tak kdysi manželovi rodiče, šlo ovšem o přízemní domek u něhož sahala horní vrstva sousedova pozemku skoro pod okno. Pokud byste kopali hlouběji, byla by vhodná drenáž a zeď odizolovat. Kanálek by ale měl udělat spíš ten soused.
Dobrý den, to není tak jednoduché. Jedlalo by se o akci gigantických rozměrů.
Stavebně vím, co provádět. Spíše mě zajímá, jestli je někdo, kdo by mi pomohl stran města / památkářů / dotačního fondu.. Díky
Obávám se, že to bude velmi složité vyřešit.
Vlastníka zdi v tomto případě "logicky" nezajímá, že ta zeď není vybavena správnou izolací proti vodě a že u ní není vyřešen např. odtok drenáží. To že k oné zdi byl přistaven Váš dům je Vaše běc..a ne "jeho". Pokud by ta zeď byla v nepořádku staticky, asi by to bylo něco jiného. Ale takto..
No ona by tam ta drenáž..a hydroizolace již musela být založena při stavbě té zdi, respektive před stavbou Vašeho domu.
Teď ji tam budete dávat těžko..samozřejmě..
Já to myslím tak, že "vina" majitele zdi to rozhodně není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.