Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze požádat o změnu jména dítěte?

Od: nilstrem odpovědí: 6 změna:

Chci se zeptat,jestli je možné zažádat o změnu jména svého dítěte.S manželkou máme rozdílná jména a syn se jmenuje po mě.Jsme v rozvodovém řízení a já si po jeho skončení nepřeji,aby syn nosil mé jméno.Asi to zní divně,ale věřte,že mám důvod.Děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

2x

Dobrý den,

z Vaší otázky mám dojem, že nechcete měnit dítěti jméno, ale příjmení.

Toto řeší zákon o matrikách v §72 a násl. (např. zde: www.rozvodmanzels/... )

Nejdůležitější:
(1) Jméno, popřípadě jména, nebo příjmení lze změnit fyzické osobě pouze na základě její žádosti, případně žádosti jejích zákonných zástupců.
(2) Změna příjmení se povolí zejména tehdy, jde-li o příjmení hanlivé, nebo směšné, nebo je-li pro to vážný důvod.
(4) Změna jména nebo příjmení se nepovolí, jestliže by změna byla v rozporu s potřebami a zájmy nezletilého.
(1) O žádosti o povolení změny jména nebo příjmení rozhoduje matriční úřad, v jehož správním obvodu je žadatel přihlášen k trvalému pobytu; u nezletilých dětí rozhoduje matriční úřad v místě trvalého pobytu dítěte.
(2) K žádosti o povolení změny jména nebo příjmení nezletilého dítěte musí být dále přiložen písemný souhlas druhého rodiče, nebo pravomocné rozhodnutí soudu nahrazující tento souhlas.
(3) Není-li souhlas činěn před matričním úřadem, který rozhoduje o změně jména, nebo příjmení nezletilého dítěte, musí být podpis na souhlasu s uvedenou změnou úředně ověřen.
Sečteno a podtrženo: možnost změny příjmení dítěte existuje, musí být však především v JEHO zájmu, pokud existují "vážné důvody"jen pro Vás a ne pro dítě, asi neuspějete. Dále potřebujete souhlas matky dítěte, nebo potřebujete rozhodnutí soudu, ten by zase ovšem řešil zájmy dítěte.

ferda1954*
hodnocení

0x

To jsem ještě neslyšel , žeby někdo žádal o změnu jména u osoby kterou nemá v péči.Vaše manželka samozřejmě žádat může. Bylo by to normální ,kdyby chtěla aby se dítě jmenovalo po ní.

lidka*
hodnocení

0x

Asi máte vážné důvody, je to skutečně neobvyklé. Domnívám se, že by to bylo možné, ale pouze při shodě obou rodičů. A nepíšete, kolik je synovi, možná i to by mohlo ovlivnit. Je to poněkud zvláštní případ. Asi bude nejlepší, poslat mail a nebo zavolat na příslušnou matriku. A možná i jinou, pokud to zrovna nechcete předem řešit na té Vaší - kam spadáte katastrem. Zkusím ještě získat nějakou informaci a případně doplním odpověď. Ale předpokládám, že dohoda rodičů bude nutná.

doplněno 29.11.09 17:03:

Základní informace ke změně příjmení jsou uvedeny zde: portal.gov.cz/...

doplněno 29.11.09 17:05:

Je tam i kontakt na odpovědné pracovnice MV, kde se můžete informovat o této změně. *klik*

nilstrem
hodnocení

Děkuji za odpověď.Jsem překvapen Vaší rychlostí.Jak jste posílala ten link,tak tam už jsem brouzdal před položením otázky a je to jenom pro "normální" změnu jména.Asi je vhodnější pokusit se o dohodu s manželkou(nějak automaticky předpokládám nezdar).Logicky vzato by neměla být proti,ale obávám se,že u některých rozvodů nemá logika žádný prostor.Každopádně,děkuji Vám i Ferda1954.

ferda1954*

Blesk je proti nám ucouranej loudal.

lidka*

Ferdo, ten bodík byl včera za vtipnou odpověď - to jsem musela dát i proti pravidlům poradny! :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]