Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Majetkoprávní vypořádání

Od: hana156 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den

S manželem se chceme rozvádět po 23.Všechny úspory během našeho soužití jsem vkládala do domu na jeho rekonstrukci,který ze 3/4 patří matce manžela a z 1/4 manželovi.Do domu bylo vloženo 1 200 000 POUZE na rekonstrukci(nepočítám náklady na zařízení a ostatní).Zároveň vlastním polovinu pozemku pod chatkou kterou vlastní matka.manžel mi nabízí jako majetkoprávní vyrovnání 600 tisíc.

Chci se tedy touto cestou zeptat zda je to adekvátní?

Předem děkuji za odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Hano, těžko se na Vaši otázku odpovídá, ale zkusím napsat něco podle svých zkušeností s rozvodem. Stručně řečeno, každá trochu slušná dohoda je určitě lepší než soudní vypořádání. Jestliže jste postupně investovali do domu úspory, dneska by asi hodnota rekonstrukce byla daleko vyšší. Zkuste se poradit s někým, kdo dokáže v dnešních cenách ohodnotit vložené investice. A nebo je právě ta částka 1,2 mil.Kč? Je zde ale ještě zařízení domu, jak píšete. A co auto? To jste nekupovali? A dále polovina pozemku. Jeho cena se dá celkem snadno zjistit. Ještě by bylo dobré upřesnit, zda máte děti. V tom případě vezměte i v úvahu, zda děcka budou po otci dědit. Potom by bylo samozřejmě lepší, kdyby byl dům napsaný na Vašeho manžela - tedy pokud nemá sourozence, potom je to bezpředmětná úvaha. Takže jestli to je jeho první návrh, tak bych se snažila částku navýšit na 800 tis. Kč. Za tuto sumu máte šanci si pořídit vlastní menší byt, pokud nebydlíte přímo v Praze nebo jiném větším městě. Tím bych také především zdůvodnila navýšení částky. Rozhodnout se samozřejmě musíte sama, Vy znáte nejlépe manžela, co můžete od něho očekávat. Možná, že v tom rozhodování bude i trochu hrát roli, kdo dal podnět k rozvodu a komu bude záležet na tom, abyste se dohodli co nejdřív. Majetkové spory po rozvodu trvají léta a někdy jejich výsledek může hodně překvapit. A myslím si, že prokazovat investice do cizího majetku je strašně moc složité. A někdy i promlčené. Hodně štěstí!

ferda1954*
hodnocení

0x

Pokud vás nechají v tom domku bydlet tak je to odpovídající vyrovnání.Pokud byste se musela vystěhovat , tak berte všechny účty jak od přestavby tak od nábytku a všechen nábytek co poberete.Věřte , že vím o čem mluvím.Soud nezjišťuje kde je nábytek a pořizovací cenu rozdělí na půl.Samozřejmě uplatní amortizaci.Hlavní jsou ty účty.

zirafka
hodnocení

0x

Tak to ja jsem dopadla po 7.letech podstatne hur.Bydleli jsme u manzelovych rodicu.Kdyz jsem si prijela pro veci,byly vymenene zamky a ja jsem se musela pres pravnicku domahat alespon nekolika mych osobnich veci.Nejake ucty jsem sice mela,ale ne penize na drahe soudy.Z minimalni mzdy je to takrka nemyslitelne.Takze jsem musela opet zacit od nuly a zacit si po kouskach porizovat rucniky,hrnce atd.Takze pokud je mozna nejaka dohoda,je to vzdy lepsi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]