Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výlet do zahraničí s dětmi

Od: naufrago® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

chceme jet s dětmi do zahraničí (Polsko, pár km za hranice vlakem do zábavního parku) na jednodenní výlet.

Já beru děti, které hlídám, mají občanky a dostanu písemné potvrzení od jejich rodičů, že s cestou souhlasí.

Kamarádka bere svého syna, jenže kluk nemá pas ani občanku. Je mu 5 let. Kamarádka syna nemá ve své péči, má ho otec dítěte.

Na netu jsem se dočetla, že je problémem hlavně absence dokladu, že by kluk měl mít pas nebo občanku. Nevíme, jestli by neměli zůstat doma. Co myslíte? Riskli byste to?

Předem díky *slunce*

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mot
hodnocení

3x
svet se deli na priposrane a posrane :)
klidne bych to risknul,co se asi tak muze stat...
eivlis*
Mot, ted jste me tady pobavil-la...Prej priposrane a posrane..Super myslenka, kterou si ulozim v hlave, kdy v zivote porad necemu celim..-:)
Pro tazatelku:Ani ja bych do toho nesla..V cizine urcite ne...

Jaká cizina? Přece Spojené Státy Evropské, né*sok**smich*

Jezdíme do zahraničí (Německo, Chorvatsko přes Rakousko a Slovinsko) s vnukem, který sice má občanku, takže jsme v klidu, ale za několik let jsme nezažili jedinou kontrolu.

Ale náhoda je blbec:( Jestli má ten kamarádky kluk aspoň stejné příjmení jako ona, tak bych při případné kontrole tu občanku jako hledal, že někde musí být. Pokud bude policajt rozumný a to příjmení bude souhlasit, mohla by projít i ta kontrola.

doplněno 18.08.17 19:33:

@naufrago: Svolení rodičů neřeš, existuje nějaká evropská dohoda, podle které minimálně v rámci "Schengenu" není svolení rodičů potřeba. Něco je o tom k nalezení na stránkách Ministerstva zahraničí.

hodnocení

Já vyrostla pár km od hranic, takže nějaký doklad taky neřeším. Jenže před pár lety byl velký problém s polskými policisty v okolí Jizerky/Orle, kde vyloženě snad odchytávali české turisty a tahali je na služebnu ke zjištění totožnosti, když neměli občanku. No a vzhledem k tomu, že já řeším i svolení rodičů dětí, ať mě nikdo nemůže nařknout z únosu, tak jsme taky trošku připodělané...

eivlis*
Priznam se, ze ja jsem v tom asi ta priposrana-:)Nicmene souhlas, ze risk je zisk, ale zase nahoda je blbec..Taky jsme byli ted v Chorvatsku a zadna kontrola, nic a jen pohoda..

vylet
hodnocení

2x

Jeďte ! S sebou rodný list dítěte. Jde o jednodenní výlet, stejně ten den pojedete domů. Za xxx let nás nikdo nekontroloval.

tak rodný list nedokládá, co je zač dítě v autě *nevi*

do zahraničí bych bez dokladu dítěte nejela, stejně jako bych tam nejela bez svého dokladu. kdyby došlo ke kontrole, co si asi policajti počnou s osobou bez dokladů? mávnou nad ní rukou, že je to vlastně fuk? nebo se budou snažit zjistit nějakou oficiální cestou totožnost?

s Polskem zkušenost nemám, v Rakousku jsem pár kontrol totožnosti před rakousko-českými hranicemi zažila, vždycky při tom kontrolovali doklady jak dospělých, tak dětí.

hodnocení

0x
Zdravím.
Já bych to neriskla ani náhodou.
Ten stres s tím spojený *uf*
Čtěte :
autovylet.cz/...

iz*
hodnocení

0x

Ne, neriskla bych to.

hodnocení

Děkuju. Nechám to na kamarádce. Je to smůla, takovýhle výlet člověk nedělá každý týden *zmateny*

iz*

Je to smůla. Ono by se nic stát nemuselo, ale pokud ano, byl by to stres hlavně pro ty děti. A to by mi za to nestálo. Snad kdybych jela se svým dítětem sama, ale myslím, že ani tak...

hodnocení

No, tady mě spíš napadlo, že by společnost dalších osob mohla být k užitku. Tři baby s dětma směřující do města, kde je dinopark... lepší než sama matka s dítětem. Vlastně bychom i mohly potvrdit identitu toho dítěte, pokud by byl problém, ne? Ale to asi nemá smysl řešit, myslím, že to nebudeme riskovat. Ty trable za to fakt nestojí.

iz*

Kdybych jela sama se svým dítětem, bylo by to jenom moje riziko.

Vy tam zřejmě pojedete s dětmi, které hlídáte. To bych si nedovolila, přestože jsem s rodiči svých žáků i dětí z mimoškolní činnosti měla vždycky "nadstandardní" vztah.

Kdy tam jedete? Nestihli byste "rychlodoklad" s omezenou dobou platnosti?

hodnocení

Děti, které hlídám, mají občanky. A já i svolení rodičů.

Kamarádka má problém, její syn nemá pas ani občanku.

sebod*
hodnocení

0x

naufrago. Nejedeš na konec světa, ale jen pár kilometrů. Co se může stát - vrátí Vás z hranic domů. A ta pravděpodobnost je skoro nulová. Já bych jela.

enias*
hodnocení

0x

V období prázdnin si myslím, že budou více kontroly, takže já bych to neriskla bez dokladu. Nevím teda jestli má svěření dítěte do péče nějaký vliv, to by měla mít možná souhlas, ale jistě to nevím. Nicméně bez dokladu bych nejela. Kdyby se stala náhodou nehoda, tak v Polsku prý překontrolují celou posádku vozu a když nebude mít dítě doklad, tak ho můžou "zabavit".

vylet

enias - Propánajána, co strašíte tazatelku zabavením dítětě ! To jste si musela vymyslet, nestalo se to a ani nestane, zvláště pár km za hranicemi v Polsku. Nebo se pletu a vám někdo zabavil dítě?

doplněno 19.08.17 20:12:

sebod - tak to beru. To by dítko bylo nadšené a mamka určitě taky. Ještě kdyby "zabavení" trvalo alespoň půl dne.:-D

sebod*

vylet. Třeba enias myslí "zabavit" , jako si s ním povídat a zpívat, než se ověří jeho totožnost ;)

hodnocení

Právě to je to, čeho se asi nejvíc bojím. Že se něco stane, budou pátrat po tom, kdo je dítě... jinak jedeme vlakem, takže autonehoda nehrozí, ale i tak. A jestli ty děti opravdu odlučují od doprovodu a pak zjišťují totožnost... hrůza.

hodnocení

Tak jsme to riskly a aspoň teď víme, že máme svůj díl štěstí vyčerpaný a do příště vyjet se vším, co je třeba *palec* Výlet byl moc fajn, dokonce jsme na absenci dokladů zapomněly a dobře si výlet užily.

P.S. Dinopark ve Szklarské Porebě můžu vřele doporučit, hlavně "zoologická" část s dinosaury je opravdu super. Zbytek mě (snad kromě obřího Člověče, nezlob se a rýžování zlata) nijak extra nenadchl, ale ta část v lese je opravdu příjemná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]