Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Jsem již v duchodě. V České republice jsem pracoval ve firmě která v tu dobu patřila Slovensku. Takže pobírám Slovenský duchod v eurech přepočtený na české koruny. Taky ještě pobírám český duchod který mám stále stejný. Jenomže Slovenský duchod se mi postupně snižuje z duvodu posilující koruny u nás vuči euru. V mém případě již dělá snížení o 200kč a to není konečná částka. Je to správné proč je to tak? Vyrovná mi vubec valorizace duchodu částku která mi byla snížena? Děkuji.
0x
Tak predpodkladam ze slovensky dochodok je vyplacany v eurach. Jeho nominalna suma sa v priebehu roka nemeni, zvysuje sa iba pri pravidelnych (rocnych) valorizaciach. Predpokladam ze bankovy ucet mate v ceskych korunach a preto kazdy mesiac banka obdrzane eura sama prepocita podla aktualneho kurzu a pripise vam na ucet ceske koruny.
Tento bankovy kurz obvykle nie je prilis vyhodny, v pripade ze je ten dochodok dost vysoky, mohlo by sa vam oplatit nechat si ho posielat na eurovy (nie korunovy) ucet a raz za cas si v hotovosti vytiahnut eura a nasledne za vyhodnejsi kurz nez maju v banke si ich vymenit do ceskych korun (napr. v dobrej zmenarni). Tu si ale treba zvolit banku ktora ma v tomto vyhodne podmienky (napr. si neuctuje vela penazi za vyber eur z euroveho uctu, alebo vysoke poplatky za prijatu zahranicnu platbu).
Inymi slovami - dochodok sa vam nemeni - "castka nebyla snizena" , zmenil sa iba menovy kurz. Doteraz ste na podhodnotenej ceskej korune roky profitovali (dostavali ste viac ceskych korun), po posilneni kurzu ceskej koruny sa situacia obratila. To je uplne normalne.
- Měnit eura na koruny?
- Kde je nejlepší kurz EURA?
- EUR účet
- Platit EUR nebo Kn v Chorvatsku?
- Kellner vs ČNB a kurz eura - je to pravda?
- Růst eura, koupit teď?
- Nákup nebo výkup když prodávám měnu?
- Kurz USD a EUR u banky Creditas
- Co to znamená, že je silná koruna?
- Silná koruna - co to znamená
- Výběr eur z bankomatu
- Kurz-kdy nakupuju a prodávám
- Zahraniční faktura-kurz-zdanit.plnění
- Podnikání v ČR a nákup z SK - platba
- Způsobí něco přechod Kč na EUR?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.