Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Let letadlem

Od: mila159* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den. Zítra mám letět letadlem, poprvé na vlastní pěst, vždycky jsem letěla s cestovkou, teď letím jen s příručním zavazadlem. Letím s otcem a chci se zeptat, jak to je s tekutinami. Můžu mít deodorant o 100ml + tuhý deodorant 40ml jenom já u sebe, nebo je na osobu pouze 100ml (takže jeden dát do kufru otci)?
Dále jestli do příručního zavazadla smí žiletka, jestli se nepočítá jako velmi ostrý předmět.
A nakonec, mám online odbavení, takže mám už palubní lístek, vytištěný.. Bude stačit, když vezmu jen PL, nebo budu muset vzít i letenku? Popř. až přijedu na letiště, jediná věc, kam půjdu je na bezpečnostní kontrolu?
Děkuji moc za odpovědi, moc mi tím pomůžete :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zelenydabel*
hodnocení

3x

obraťte se na zastoupení letecké společnosti u nás. Popříadě se informujte na letišti. U mě to bylo tak, že vytištěnou letenku jsem si vzal a ukázal u kontroly. Řekli OK. Co se týče tekutin, ty jsme neměli, švagrová měla láhev + krém + ještě něco a vše zůstalo na letišti. Jinak to bylo letiště Katowice a je to rok zpět. Nízkonakladovkou jsme letěli a parfémy a takové věci jsme poslali s druhou části rodiny která jela auty. Doporučuji se ale optat přímo u letecké společnosti nebo na tom letišti. V pohodě Vám odpoví.

jinak ještě výňatek:

Bezpečnostní pravidla EU v oblasti přepravy tekutin a gelů

Omezení množství přepravovaných tekutin v kabinových zavazadlech platí pro všechny cestující odlétající ze zemí EU nebo transferující přes země EU. Omezení se netýká tekutin nakoupených na letišti za pasovou nebo bezpečnostní kontrolou.

Nařízení se týká tekutin a gelů např.:

kosmetické spreje (pěna na holení, deodorant, lak na vlasy apod.)

nápoje

rtěnky a balzámy na rty

krémy

pasty na zuby

šampóny a sprchové gely

parfémy

potraviny (měkké sýry, paštiky, pasty apod.)

atd.

Tekutiny, které můžete mít v kabinovém zavazadle s OMEZENÍM objemu:

Kapaliny a gely pro běžné užití (kosmetika, potraviny apod.) v baleních o objemu do 100ml nebo 100g

Tyto tekutiny mohou být přepravovány pouze:

v jednotlivých baleních o maximálním objemu 100ml nebo 100g umístěné v plastovém, opakovaně uzavíratelném, průhledném a jediném sáčku o maximálním objemu sáčku 1L

po předložení k samostatné kontrole mimo kabinové zavazadlo

Pokud neumístíte předměty obsahující tekutiny a gely uvedeným způsobem, nebude jejich přeprava povolena.

Tekutiny a gely, které můžete mít v kabinovém zavazadle BEZ OMEZENÍ objemu jednotlivého balení

dětské, kojenecké jídlo na dobu cesty

léky a dietní jídlo na dobu cesty (Doporučuje se mít lékařský předpis nebo potvrzení)

neporušená bezpečnostní balení z letištních obchodů (tzv. STEB)

zdroj:
prg.aero/...

šťastnou cestu

mila159*
hodnocení

Děkuji, tak snad to na letišti nenechají.

hodnocení

3x

1. Gely a kapaliny (napr. ty deodoranty i v nadobkach pod tlakem a pod.) mohou byt v libovolnem mnozstvi kusu, ale

a) kazdy jednotlivy kus muze byt pouze v baleni do 100ml, respektive 100g - tim se mysli, ze originalni baleni muze byt takto maximalne velike, ne ze budete mit 100ml ve dvoulitrovce.

b) vsechny tyto jednotlive kusy se musi vejit do jednoho jedineho opakovane uzaviratelneho pruhledneho igelitaku o objemu 1L. Ten pytlik musi byt uzavreny, takze ne, ze se to tam nejak nastouchne, ze pytlik ani nepujde zavrit.

c) tuhe deodoranty a tuhe rtenky se za tekutinu ani gel nepovazuji, ale pokud narazite na prisnou kontrolu, tak je tam budete muset dat taky. Hadat se nema smysl. Takze to tam dejte radeji rovnou.

2. Co se tyce ziletky, projdou vymene hlavice do holicich strojku (gilette a pod.), volne ziletky, pokud na ne prijdou, tak neprojdou.

3. Letenky se dnes uz snad ani bezne nevydavaji. Vse obstara palubni listek. Pokud ho mate a pokud nechcete odbavovat zadne zavazadlo, jdete rovnou k odletum a pasove a bezpecnostni kontrole.

mila159*
hodnocení

Děkuji moc :) Ten sáček musí být nějaký speciální? Lze ho zakoupit na letišti, nebo dává se zdarma?

Nemusi byt specialni, pouze pruhledny, plastovy, opetovne uzaviratelny a o objemu 1L.

Na letistich jsou na ne automaty, kde se daji (draho) koupit. V Praze snad pouze tak, v zahranici jsem je driv vidal i rozdavat zdarma. Ale to bylo asi hlavne ze zacatku.

fiser22*
hodnocení

2x

odpovím částečně:

S těma tekutinama by neměl být problém, musí být ale uzavřené ještě v jednom sáčku.

Žiletka do příručního samozřejmě nesmí právě protože je to ostrý předmět.

mila159*
hodnocení

Dobře, děkuji, zkusím výměnné hlavice, jestli projdou. Dá se nějak schovat pod všechny věci, aby si toho kontrola nevšimla na první pohled, možná vůbec? :D

Zavazadla procházejí rentgenem - ale můžete mít štěstí. Nanejvýš je budete muset vyhodit.

vkfd
hodnocení

0x
Jen bacha na spreje, mně se tím tlakem část v letadle vystrikala, tak ho pořádne zavřete odděleně do sáčku,at nemáte špinavé věci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]