Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vypořádat s hlukem

Od: 8d4mts98* odpovědí: 3 změna:

Zdravím.

Již delší dobu sleduji jako anonym tuhle poradnu a vidím tu převážně velmi smysluplné a racionální odpovědi, proto bych se vás chtěl zeptat, jak předmět vypovídá, na to, jak se vypořádáváte s hlukem (jestli vám teda vůbec vadí).

Hluk, který trvá krátkou chvíli dokážu přetrpět, tím myslím např. rozbití skla, švihnutí s dveřmi, ječení (no, u toho už mám taky problém). V případě, že je kraval dlouhodobý nad sebou přestávám mít kontrolu. Dám Vám příklad, který se mi jednou stal: Byl jsem na dovolené v Itálie. Šel jsem do města s rodinou s úmyslem, že se prostě jen projdeme a koupíme si zmrzlinu. Chodili jsme furt na stejné místo, protože zmrzlina od tama byla nejlepší. On to byl tak trochu i bar, kde se podávali i různé nápoje, takže před budovou byla i taková zahrádka a přímo před ní taková dlouhá cesta podél pobřeží, kudy chodili lidi. Jednou k večeru tam bylo celkem přeplněno, moc lidí, hodně zvuků, přeplněná zahrádka, k tomu Italové (celkem hluční lidé, nebo alespoň mně to tak připadá). Platit se mělo před výběrem zmrzliny, a to u kasy, která se nacházela v rohu u vstupu. Poté jste si vybrali kopečky a mohli jste odejít. Dohromady tam bývalo asi pět zaměstnanců. Jeden dával zmrlinu, druhý nápoje, třetí byl u kasy, čtvrtý roznášel a pátý uklízel. Avšak u kasy toho času nikdo nebyl a muselo se objednávat přímo u zmrzlinodájce. To by tak nevadilo, kdyby tam nebylo tolik lidí a tak hlučno. V pozadí byl velký hluk, a to právě ze zahrádky, která byla naprosto přeplněná. Lidé, kteří si chtěli koupit zmrlinu, je tedy museli přeřvávat. Ve chvíli, kdy jsem vstoupil dovnitř jsem začal být okamžitě nesvůj. Brácha si furt vybíral zmrzlinu, neustále říkal, že neví, že mu máme poradit. Já se v tuto dobu nedokázal moc soustředit, všechny hlasy mi splývaly, neustále jsem se rozhlížel kolem sebe, všímal si všeho, co nějak zaujalo mou pozornost. Tep a dech se mi začal rapidně zrychlovat. Za nějakou chvíli se mě zeptala mamka, jakou si dám zmrlinu. Já jsem se nějak naštval a odpověděl jsem ji, že nechci žádnou a že jdu pryč a že tam nebudu. Cítil jsem, jak to ve mně vře, takže z toho důvodu jsem jí to řekl trochu naštvaně a ostřeji.Nedokázal jsem tento vztek absolutně kontrolovat, jediné, co jsem měl v hlavě byl únik. Potom, jak jsem se trochu vzdálil jsem začal být klidnější a za svoje vystoupení jsem se omluvil. Mamka řekla, že to šlo na mně vidět, že jsem měl prý slzy v očích, takže mě asi celkem pochopila.

Co mi tak mamka říkala, tak jsem měl něco podobného i v minulosti. To mi ale byli asi 3 roky. Tehdy mě vzali do nákupního centra a hned vzápětí se mnou museli jít pryč. Říkala, že jsem zbledl a začal jsem brečet.

Proto bych chtěl, prosím, vědět, co v takových situacích děláte, jak se s nimi vypořádáte. Snad tu má někdo, nebo v minulosti měl, takový problém a podělí se se svou radou a zkušeností.

Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, sám víte, že normální to není a tudíž by bylo dobré vyhledat odborníka. Vy reagujete na hluk agresí a může to být obranná reakce člověka, který má sociální fobii (nebo jinou). Zatím to zřejmě zvládáte, ale až se ta agrese projeví a někoho třeba začnete napadat, tak to bude špatné. Takže, navštívit psychiatra. Zdravím!

hodnocení

0x

Zdravím, já asi nijak možná ani neporadím..ale na to, že jste možná ještě zatím náctiletý, moc děkuji za asi pravopisný článek..moc hezky, až nezvykle se to četlo, bez viditelných a hrubých chyb. Většinou je to tu katastrofa číst nějakou (nedejbože delší) otázku, která mě třeba i zajímá a musím se tím nějak přelouskat..ikdyž sám určitě nějakou tu chybu napíšu taky.

Nicméně k otázce..já asik vydržím dýl být i ve větším hluku a třeba se i překřiknout s někým, i o něco..ale dlouho bych to asi nevydržel a musel bych pryč do relativního ticha a bez lidí. A fobii žádnou si myslím nemám..jen jsem trochu introvertní a nabíjím si baterky jinde než mezi lidmi ve společnosti. Ale jste ještě mladý, tak zkuste se na tohle zaměřit, sledovat se a pokud možno se takovým situacím dopředu snažit vyhýbat, protože budete vědět, co to s váma asi udělá. A nebo se trochu víc otrkávat. A když to nepomůže a bude vám to do budoucna vadit, tak navštvívit toho psychiatra, ať vám s tím nějak pomůže.

majka53*
hodnocení

0x

Hezký večer, také bych se být vámi obrátila na nějakého odborníka, protože to že se zatím ovládáte neznamená, že to tak mlže být vždy. Vypadá to, že vaše reakce se z pláče v dětství mění na slovní agresivitu, ale může z toho vzejít i fyzická agrese. Doporučuji navštívit psychologa, možná bude mít nějaká triky jak tyto stavy překonat nebo je alespoň ustát. Přeji hodně úspěchu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]