Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konzumní způsob života

Od: yana odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,
co znamená konzumní způsob života. Jaký je význam, že žijeme konzumně? Díky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Pro mě to znamená, že mi zlomí násada lopaty, tak jí vyhodím celou a koupím novou, místo toho, abych koupil jen násadu. Blbne mi TV? Pryč s ní a koupím si novou. Prostě konzumace ve velkém bez ohledu na následky (mj ekologie atd).

hodnocení

4x

Berte to tak, že místo "duchovních" hodnot nám jde daleko více o ty hodnoty "materiální".

Dnes ráno jsem četl článek, kde domorodý obyvatel státu Papua-Nová Guinea řekl českému vědci tuto větu: "VY máte hodinky, MY máme čas".

hodnocení

3x

V tomhle významu "konzumní" = "spotřebitelský". Využívám všech možných vymožeností a výhod, které jsou k dispozici, které mi současná společnost tak říkajíc "servíruje až pod nos", aniž bych se o coklov sám zasloužil. Přijímám zábavu (a neplatí to jen o zábavě, to je jen příklad) od ostatních a sám pro to nic nedělám. Například moje sportovní vyžití spočívá ve sledování zápasu v TV, místo abych vypadl na hřiště a sám tam něco dělal. Sedím u PC, je mi jedno, že je venku krásně a hraju jakousi tupou střílečku a ani mě nenapadne se třeba přihlásit do střeleckého oddílu a zkusit to naostro (to je totiž už moc pracné a vyžaduje to značnou odpovědnost). Nebo sleduju přiblblou estrádu, místo abych zašel mezi známé a bavil se s nimi. Prostě se nechám bavit jinými, protože už to sám nedokážu. Neboli - tady jsem, nudím se, koukejte s tím něco udělat.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, konzumní způsob života = kolotoč. Rychle získat, rychle použít a rychle nahradit zase jiným (auto, oblečení, přístroje i vztahy). A často ještě na dluh, který se splácí zase dalším dluhem. Zdravím!

eulalie*
hodnocení

2x

Dobrý den. Vám to možná ani nepřijde, ale život v EU je celý podřízen konzumu. Pokud byste žil v subsaharské Africe a řešil nedostatek vody a možná i jídla, tak byste asi sotva konzumu docílil. Chodíte do práce, která Vás možná ani nenaplňuje, ale chodíte do ní, abyste si vydělal na život, který žijete.

hodnocení

1x

Konzumovat = spotřebovávat. Jeden z příkladů: Aby jste mohl žít, musíte jíst a pít. Tudíž musíte konzumovat potravu a následně vytváříte přiměřený odpad. No a tak je to se vším. Na konzumním způsobu života není nic špatného, je to přirozené, ale bohužel je dnes například technický odpad mnohonásobně vyšší než je nutné a v tom to vězí. Na jednu stranu se neustále vymýšlí jak co nejméně znečisťovat své okolí a na druhou stranu je k tomu společnost nucena tím, že jsou cíleně vyráběny přístroje a nástroje ve špatné kvalitě, aby byl spotřebitel nucen kupovat stále nové. A to je ta konzumace, bez které by zase nebyla práce v mnoha továrnách. Je to prostě začarovaný kruh, ze kterého se už nikdy nevymotáme. A za tím vším jsou schované peníze...

Myslím si, že to spěje k něčemu, co bych vidět nechtěla. Myslím si, že jsme asi poslední generace, co ještě jí jakž takž něco co dá nazvat potravinami. To jenom jako příklad. Vůbec si nedovedu představit jak to tady bude vypadat za dalších sto let.

pohanka*

Pokud si mákneme my, co žijeme na vesnicích a městečkách a máme nějaké metry zeminy, tak si plno zeleniny, brambor a drobného ovoce místo trávníku můžeme vypěstovat. Kdo může víc, má i dobré vejce. A kdo ještě, tak i toho králíčka, či kuřátko, slepičku ze dvora. Ano, je to prácem ohýbaní hřbetu a špinavé, každodenní práce.

Suzymon, alespoň do té doby, než nám to tu zakážou.

S léčivými bylinkami tu již byl jeden pokus, s domácími zabijačkami tu byl také již zákaz, že nesmíte dát výslužku sousedovi. TTIP neprošel, CETA ale jak to vypadá ano. A myslím, že se můžeme z této strany dočkat nemilých překvapení. Třeba hluchá semena z ,,letošních,, rostlin, a tudíž nákup každý rok pouze od Monsanta geneticky upravené osivo, ozářené atd. Babiš v tom má prsty, je v tom zaháčkovaný, bude z toho mít též velké peníze.

V Indii plno farmářů zkrachovalo, nakoupili osivo, neurodilo se, nemají tržby, a na nákup nového osiva nemají. Svoje osivo si nesmí vypěstovat /i kdyby to šlo/. Je to velmi smutné, ale indičtí farmáři volí kvůli zadlužení krutou smrt, nemají východisko. Samozřejmě se to tutlá, takové zprávy se ven nedostanou. Co oči nevidí, uši neslyší, to srdce nebolí.

V USA chodí hlídky a bonzujou, když uvidí u někoho na předzahrádce výpěstky zeleniny. Snad to není hoax, ale v Blesku jsem to nečetla, aby mě zase někdo nenapadal.

pohanka*
hodnocení

0x

konzumace - spotřeba bez práce a vlastního přičinění

nevytváří se žádné hmatatelné výsledky - dílo

doplněno 17.08.17 14:59:

Příklad - mám špajz plný kompotů, konzerv, marmelád, budu stále, konzumovat a jaký bude výsledek? Jednoho dne bude všechno spapané a špajzka bude prázdná.

hodnocení

0x

Konzumním (konzumovat-spotřebovávat) životem žijeme téměř všichni. Systém je nastavený tak, že nelze jinak. Příklad: za posledních cca 8 let mi umřela druhá mikrovlnka. Je po záruce a určitě za její smrt může nějaké maličké "kurvítko" které nahradit by bylo finančně náročnější, než trouba nová, hezčí, výkonnější, levnější, protože se výrobci i prodejci snaží prodat za každou cenu. A pro mně je výhodnější si takovou vybrat a koupit. *plac*

doplněno 18.08.17 06:28:

Rozhodla jsem se. Mikrovlnku si nekoupím. Žila jsem bez mikrovlnky nějakých 60 let, budu bez ní žít i další léta. Nebudu žít konzumní život. Obejdu se.

jabraka*

Mikrovlnka je ale shodou okolností věc,která je sice produktem konzumu,ale velmi užitečným.uspoří mnoho energie při přípravě řady jídel a značně šetří čas.Konzum má některé negativní rysy,které se ovšem przentují jako nezbytnost a člověk je s nimi spojován do jednoho celku.Zdá se mi,že by se to,že se vyrábí stále nové a nové výrobky a zákazník se nutí do jejich koupě,přesto že už doma fungující předmět s podobnou funkcí vlastní,způsobuje to vyčerpávání přírodních zdrojů a ničení přírodního a životního prostředí.Když se podíváme na dopravu.Stovky lidí umírají pod koly kamionů,přesto,že doprava po železnici je neskonale efektivnější.Dokonce už dříve byly pro tento typ dopravy zpracovány koncepce.Týká se to i dopravy po vodě.Proč se doprava lidí děje osobními automobily - podíváme li se na cesty,jedno auto,jeden člověk.Krokem jedoucí kolona 20 osobáků,20 lidí v nich.Proč zatěžujeme tímto životní prostředí?V tom vidím nebezpečí konzumu a globalizace.

JABRAKA

vilik*
hodnocení

0x
Poctivě jsem si přečetl všechny odpovědi a vyšlo mi toto: Pokud je naše společnost na rozdíl od minulosti schopna vyprodukovat dostatek potravy s využitím pouhých 4 % své kapacity, zákonitě musí dojít k tomu, že musí najít způsob, jakým zaměstná ostatních 96 %.
Něco z toho pokrývá využití lidí v průmyslu, vědě a výzkumu, aby společnost mohla zajistit ty potraviny, pro zbytek je nutné vymýšlet další uplatnění. Tedy služby, turismus, výroba nadstandartu, sociální péče, úřady, umění, showbyznys, sport, pojišťovnictví.
My z tohoto pohledu vlastně konzum potřebujeme. A čím víc nás díky schopnosti uvolnit kapacity na zdravotní péči je (dožíváme se vyššího věku), tím více je potřeba najít další činnosti.
Problém je pak činnost pro činnost a z toho plynoucí nadměrná spotřeba surovin.
Začarovaný kruh.

jendad
hodnocení

0x

Konzumní zpusob života je třeba , že si koupíte kolo , dovolenou , počítač atd.

Nekonzumní zpusob je spíše duchovní , např mnich , který se modlí a rezignuje na materiální statky . Nepotřebuje je k životu (nepřináší mu radost , neužije si je)

papousek
hodnocení

0x

Konzumní způsob života je, když se život lidí točí zejména kolem samé komerce, neboli je to pro ně priorita číslo jedna.V dnešní době jsou to hlavně mobilní telefony a brouzdání po nákupních centrech.Lidi, kteří žijou konzumně obvykle nechápou ostatní lidi, kteří tak žít nechtějí, považují je za podivíny/blázny z okraje společnosti.Například nevlastnit mobil je dneska pomalu "společenský zločin".Kolem mobilů se dneska tančí víc, než je zdrávo, neboli, je to přístroj jako každý jiný, účelový.Jenže průšvih je, když se z mobilů dělá jakýsi konzumní "okultní fetiš" a lidé tím posedlí se baví neustále o tom, jestli je lepší chytrej či moudrej, tlačítkovej a co má za funkce.Baví se lidé s takouvou intenzitou snad o automatické pračce, lednici, mixéru apod? Samozřejmě, že ne.Další výsadou konzumních potažmo komečních lidí je předvádět se ve značkovém oblečení aby jejim kamarádům z toho vyskočily oči z důlků.Stačí se také podívat na řadu těch slavných youtuberů, jejich videa jsou konzumem a komercí přímo prošpikovaná.Dokáží natočit video i o tom, jak nakupují v hypermarketech a to má být nějaká senzace zřejmě.Všude se dovezou auty.Ještě taková zajímavá odpozorovaná věc, že tahle konzumní sorta lidí se mezi sebou často oslovuje "kámo"-podle toho je skoro vždy jasné, že se jedná právě o ně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]