Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je mi 19 teď půjdu do třeťáku na průmyslovce - strojárna. Po škole, což bude za 2 roky bych si chtěl co nejdříve založit dílnu. Peníze do začátku seženu, ale s čím bych chtěl poradit je , že nejspíše musím být vyučený mechanik a zajímá mě jestli je možné vyučit se mechanikem v nějaké zkránené lhůtě a ne 3 let. Dále mě zajímá podnikatelský plán, slyšel jsem, že když si ho nechám vypracovat a na živnosťáku se jim bude líbit tak dostanu dotací 80 000 - 130 000kč, ale když do roka zkrachuju musím vše vrátit. A otázka na konec. Je legální když koupím auto za 20 000 - 30 000kč a udělám z něj auto hodnoty např. 80 000kč ( tím není myšleno stáčení tachometru) ale oprava nebo výměna části vozu, díky které má takovouto cenu, prostě být něco jako překupník. Předem děkuji za odpovědi
Doby kdy se kupovaly vraky za pár ,,babek,,přestříkaly se někde ve stodole a prodaly se 4x dráže jsou díky bohu pryč,to není moc dobrý podnikatelský plán.Být vámi,zaměřím se na něco jiného,ale nejdříve získejte výuční list v žádaném oboru a rozhodně ne,,zkráceném,,!Pokuď máte být odborník v některém z řemesel a udělat si do budoucna řádnou živnost,tak se ho musíte pořádně naučit a rozhodně to nezvládnete,,zkráceně,,.
Získání výučního listu zase bude záviset na zvoleném oboru. U některých oborů lze po maturitě výuční list získat za kratší dobu (vím o oborech, kde je to možné za rok a půl).
Podnikatelský plán je lépe si vypracovat sám → Vy sám víte nejlépe, v čem a proč chcete podnikat. Můžete se s němým poradit (např. o jeho formě), ale základ by měl být Váš.
Nedovedu si představit koupi auta za 20.000 a následné zhodnocení na čtyřnásobek. Ale třeba se mýlím, možná, že je to reálné → to neposoudím.
Dotace jsou kapitola sama pro sebe. Nyní platí nějaká pravidla. Na podzim budou volby, po nich může dojít ke změnám. O možnost případných dotací bych se začala zajímat až několik měsíců před zamýšleným spuštěním provozu.
Doporučila bych seznámit se se živnostenským zákonem.
Hodně užitečných informací (nejen) k rozjezdu podnikání najdete na webu JakPodnikat.cz. Web je pravidelně aktualizován, najdete na něm vždy aktuální právní úpravu.
Poznámka: Dlouho Vám nikdo neodpovídal, tak jsem odpověděla alespoň na část – na to, co vím. Snad Vás to nasměruje dál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.