Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spoření a životní pojištění

Od: kkarolina odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chtěla bych spořit a také si sjednat životní pojištění. Můj problém spočívá v tom, že nevím zda se vyplatí mít životní pojištění. A také bych si ráda ukládala peníze na horší časy.Můžete mi prosím poradit.Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

2x
Je to ještě jednodušší. Životní pojištění není spoření a spoření není pojištění.
Pokud šetřím na byt, na důchod, využívám stavebko a penzijní připojištění, tedy produkty se státním příspěvkem a možností odečtu z daňového základu.
Pokud šetřím tak, že si tvořím fondy na horší časy, můžu také využít různé jiné způsoby s různě velkým rizikem prodělku, třeba nákup cizí měny, akcií, kryptoměny, nemovitostí.
Pokud vím, že po mé smrti zůstanou nezaopatřené děti nebo nechci být po úraze nebo nemoci závislý jen na státních příspěvcích, založím pojištění. Přitom nebudu vůbec sjednávat spořící složku, ale dobře vyberu pojistná rizika.
Pokud tento princip chápu, nikdy nemůžu napsat, že po 20letém placení předraženého pojištění dostanu na konci mizerných pár tisíc úspor a jací jsou v té pojišťovně zloději.

Máte pravdu. Já např. psala o pojištění domácnosti. Ani jsem se nezmiňovala o rizikových spekulacích, tomu se rozumný a neznalý člověk raději vyhne, aby nepřišel i o to, co má. Životní pojištění mám ve strožoku a nikdo mi nebude diktovat, kdy si z něj můžu čerpat, nikomu za to nic neplatím. V dnešní době internetového bankovnictví, kdy si ani nehodlám platit nějaké super zabezpečení, mám na účtě jen to nejnutnější. Nechci, aby mi účet někdo nvybrabčil. To je jen můj pohled na věc. Ale žiju v oblasti, kde vybílení bytu nehrozí a stále je někdo doma.

hodnocení

0x

Podle mě tak akorát Stavebko. Podle toho, co jsem nedávno četla, tak není v této žádný alespoań trochu výhodný produkt pro spořitele. Tak asi do strožoku. Ale mají se znovu zavádět Vkladní knížky. Možná s nulovým zhodnocením?

mot
hodnocení

0x
je to jednoduche, pokud se vam nic nestane, zivotni pojisteni se vam nevyplati. pokud ano, vyplatit se muze.
Tohle může napsat jen hlupák (bez urážky).

hodnocení

0x

Známá má sjednané životní pojištění. Lékaři u ní objevili sarkom, dostávala ze životka denní dávku 1500 Kč po dobu jednoho roku, který promarodila. Má ho sjednané i její manžel a oba synové.

Můj syn si založil životko, mladý, nemarodil, zdálo se mu drahé a zbytečné a zrušil ho. Našli mu roztroušenou sklerózu, hodně marodil, ataka za atakou, jednou dokonce 7 měsíců v kuse... životko zrušené.

Rozhodnutí je na Vás..

Jinak bych asi také doporučila stavební spoření.

hodnocení

0x

Na spoření je dobré Stavebko, také není od věci Penzijní připojištění. I dobře sjednaná životka je vhodná, ale nekombinovat se spořením (např. tzv. Investiční živostní pojištění). Když dáte rizikovou část na životko a spořící část do jiného druhu spoření, vždycky na tom spoření proti spořicímu životku vyděláte. A ta dobře postavená riziková životka vás zajistí v případě dlouhé nemoci, těžkého úraz, invalidity a v případě vaší smrti je schopná minimálně dočasně zajistit vaši rodinu.

hodnocení

0x

Také doporučuji stavební spoření. Znám lidi, kteří mají několik smluv.

Příspěvek jde jenom na tu první, na ostatní jdou jen úroky.

vilik*
Stavební spořitelny v posledních měsících zavedly tak malé úroky, a to i na starší smlouvy, že doporučovat stavebko bez možnosti čerpat státní podporu je blbost.
Příklad ČMSS, cílová částka 140 tisíc, naspořeno 90 tisíc po šesti letech, připsaný úrok 0,3%, tedy 270 korun, roční poplatek za vedení účtu 360. Takže za rok skoro stovku v mínusu, navíc inflace.
Nová smlouva úrok 0,5%, při splnění podmínek během šesti let zvýšení o dalších 0,5%. Takže dokud není na účtě alespoň 36000 při splnění všech podmínek, je poplatek za vedení vyšší než připsaný úrok. Navíc ten bonus je přiznán zpětně. K tomu poplatek za sjednání, inflace. Nesmysl.
doplněno 16.08.17 13:50: Paní Blesík, máte pravdu, stavebko se státní podporou se pořád ještě vyplatí, i když už jen velmi málo.
Nevyplatí se ale mít více smluv bez státní podpory, jak radí paní Maruška výš. V takovém případě naopak člověk prodělává víc, než když ty peníze bude mít doma ve skříni.
O penzijním a jiných pojištěních bychom mohli mluvit dlouho. Vy jste již starší a máte příjmy odjinud, takže jste v jiné situaci než třeba já, který má nevýdělečné děti a musí si také zajistit bydlení a k tomu vytvořit vlastní úspory na stáří. Já si prostě nemůžu dovolit ignorovat komerční pojištění.

Já zakládám stavebka opakovaně a podle účtu vidím, že se zhodnocuje. A v české spořitelně mi to taky paní řekla, že v této době nemají žádný zhodnocující se produkt, ještě tak stavebko, ale už to není, co to bývalo. Pořád se ale ů i podle ní, vyplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]