Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem zaměstnán na pracovní smlouvu na dobu určitou, končí 31.10.2017, zaměstnavatel chce smlouvu prodloužit na další rok, jenže chce to podepsat do konce tohoto týdne. Jde mi o to, že na začátku měsíce nastoupila nová ředitelka a začala dělat organizační a další změny a já nevím, jak moc se mě to třeba dotkne. Práce mi vyhovuje, ale je možné, že dojde k takovým změnám, že budu chtít firmu opustit (např. máme malou základní mzdu a významné příplatky a prémie a je reálná šance, že to paní oseká). A teď jak je to s výpovědní dobou? Když teď podepíšu tu novou smlouvu a v září se rozhodnu, že chci skončit, dám výpověď, poběží dvouměsíční výpovědní lhůta a budu v práci do 30.11.2017? Anebo se dá nějak "odvolat" podpis té nové smlouvy a šlo by skončit k 31.10.?
Zaměstnavatel chtít může, ty podepsat nemusíš, zaměstnavatel nemá žádný právní nárok. Na tvém místě bych to nepodepisoval a počkal na vývoj situace. Prodloužení smlouvy můžeš podepsat těsně před ukončením té původní.
Jinak řečeno, zaměstnavatel se snaží tě vydírat.
Kdyby se situace tak nezměnila, tak podepíšu bez přemýšlení, zas mi přijde fér říct jim s předstihem, že se mnou můžou počítat, aby nemuseli nikoho shánět. Ono to minulé vedení se nechovalo zrovna špatně, tak se tak nechci chovat taky, tvrdit, že podepíšu těsně před koncem a pak to neudělat. Ale je fakt, že je to i jejich riziko, když dají smlouvu na dobu určitou.
Budete podepisovat dodatek ke smlouvě s určitě jiným datem konce pracovní smlouvy. Ta původní podpisem padne. Nechejte smlouvu tak, jak je a když vás budou chtít dále, před vypršením můžete udělat novou smlouvu. Podle toho, jak to píšete, bude asi nějaká levota. Proč jen o rok? Možná bude vhodnější si začít hledat jinou práci. Posouvání o rok je vždy určitá nejistota. Zaměstnavatel by vás musel vyhodit nebo dát odstupné. Odvolat se po podpisu nic nedá. Podepisujete dobrovolně. Jinak by se smlouvy nedělaly.
Asi takhle-Vy musíte vědět co chcete-buďto tam chcete praovat pak podepište,nebo nechcete a nepodepisujte ale pak stejně skončíte vypršením určité,sjednané doby a budete bez práce(jak dlouho toť otázka).Osobně bych Vám dal čas na rozmyšlenou a pak nabídku (doplněk smlouvy s prodloužení o ...) stáhnul ...
Ale každý to může vidět jinak!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.