Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak dlouho je med tekutý

Od: repe odpovědí: 5 změna:

Jak dlouho po zakoupení u včelaře, by měl být květový med tekutý? Týden, dva týdny? A kdy má začít po stáčení cukernatit?

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

1x
avatar jmlc

aby byl med dlouho tekutý, skladuju ho cca. 1 deci v 9 dcl slivovice - vydrží až do vypití... ;)

 

hodnocení

1x
avatar bruno2

Med necukernatí, nýbrž krystalizuje. Krystalizace je jednou ze známek kvalitního medu. U jednotlivých druhů medu se doba ztuhnutí liší. Světlé – květové medy krystalizují zpravidla rychleji, tmavé – medovicové (lesní) zpravidla pomaleji. Rychlost tohoto procesu se odvíjí od podílu glukózy a fruktózy. Tvorba krystalů je u glukózy zcela přirozeným jevem. Čím vyšší je její obsah v medu, tím rychleji med tuhne. Naopak vyšší podíl fruktózy způsobí, že med zůstane déle tekutý. Některé druhy medu dokonce krystalizují hned po vytočení, jiné až po týdnech či měsících.
Zkrystalizovaný med si uchovává všechny své vlastnosti. Ty zůstanou stejné i při rozehřátí medu, nejlépe teplou lázní do 45°C. Vyšší teploty mohou ničit cenné složky, které obsahuje.

 

hodnocení

0x

Záleží mj na okolní teplotě. Zcukernatělý med vložíte do horké vody a za chvíli bude opět tekutý.

Do horké vody v žádném případě,max.40 stupňů.

 

hodnocení

0x

Někteří včelaři med pastují, pak necukernatí ani za rok. Při skladování má pak konzistenci pasty, dá se dobře mazat.


doplněno 14.08.17 16:13:

Cukernatění je lidově nazývaný proces krystalizace.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]