Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bosna a Hercegovina oblast Neum

Od: slavik odpovědí: 1 změna:
Zajímá mne,jak to po rozpadu bývalé Jugoslávie bylo s dělením uzemí.Je např.velmi zvláštní 20km.koridor mezi městem Stone na Jihu Chorvatska,směrem na Dubrovník nebo poloostrov Pelješac. Proč je konec Chorvatska státní hranice,potom Bosna a Hercegovina oblast Neum asi 20km a potom opět zase státní hranice Chorvatska?Je to rozkouskované a ne v celku stát.Neumím si představit,že bych jako čech jel např. na Slovensko a za ním by byly ještě druhé Čechy.Není to kvůli tomu,že si v Bosně a Hercegovině chtěli vydobít za každou cenu kousek moře, tak proto mestečko Neum vzniklo? Já jen tamtudy projížděl autem tím uzkým koridorem a moc se mi to líbilo,krásné luxus hotely,obchody,palmy s promenádou,domky pěkně zděné na svahu s romantickými lampami. No, od pohledu z okna auta prostě úžasné. Byl tam někdo z Vás a mohl by se podělit o zážitek, jestli to co mne tak uchvátilo je i v reálu stejné,úroveň hotelů,čistota a tak trochu srovnání s Chorvatskem.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Skutečnost, že Bosna a Hercegovina díky zisku tohoto území po rozpadu Jugoslávie de facto rozdělila sousední Chorvatsko na dvě části, způsobila, že se vláda v Záhřebu rozhodla vybudovat most z města Kleku na poloostrov Pelješac, čímž by spojila obě části státu a odpadla by tak potřeba tranzitu přes území města Neum. Plán však ztroskotal, protože se zjistilo, že by se jednalo o akt proti mezinárodním námořním úmluvám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]