Nejste přihlášen/a.
Přeji krásný letní den,
chtěla bych se zeptat, jak hospodaříte s financemi, resp. jak ušetřit.
Bydlíme s přítelem u jeho rodičů, on splácí úvěr na rekonstrukci oken v jejich domě, přispíváme půlkou na elektřinu.
Přítel hodně kouří, ikdyž bych byla ráda, kdyby tolik nekouřil, ale nevím jak ho k tomu přimět. Ke konci měsíce moc nevycházíme a to nejezdíme na žádné výlety, ani si nekupujeme drahé věci.
Můj problém je, že vše začínám hodně počítat a začíná to být jak u nás doma, kdy mamka počítala každou korunu a říkala,že moc peněz není.
Nevím, co mám udělat pro to, abychom ušetřili, protože máme v plánu v budoucnu stavět.
Máte nějaké tipy? Děkuji
Ano zapomněla jsem dodat, že úvěr je 7 500,- měsíčně příspěvek na elektřinu + TV,radio je 2500-3000 měs. Voda je ze studny, pojištění domácnosti není a topení je elektrické tzn. že jen v zimě.
Příjem máme oba dva, jen já mám menší výplaty okolo 10tis.
Auta máme dvě z toho jedno pojízdné, druhé těžko říct, co s ním bude.
Některé návrhy mi přijdou super. Jde o to,že když dostaneme výplatu na účet, tak se ty peníze rozkutálí tak,že ani nevíme. Právě proto bych chtěla příteli navrhnout nějaké řešení,že se na účtě nechají peníze na nutné a zbytek se nějak rozpočítá.
Jsme oba bez dětí.
Dám jen obecnou radu, která se mi osvědčila v době, kdy jsem žila sama.
Sečíst všechny pravidelné roční příjmy. Tedy ve vašem případě výplaty (bez prémií, ale i bez úvah o nemoci). Možná někomu něco pronajímáte, možná si někde bokem přivyděláváte... Vydělit dvanácti.
Sečíst všechny naprosto nutné platby. Ve vašem případě okna a elektřina, jinak nájem, zálohové platby za vodu, elektřinu, plyn. Uhlí, dřevo, komunální odpad, daň z nemovitosti, pojistné domácnosti, pojistné auta, telefon, internet, poplatek za televizi a rozhlas. pro někoho benzín na dopravu do zaměstnání, pravidelný doplatek na léky, poplatek za psa... Nezapomenout na nic, vydělit dvanácti.
Od příjmů odečtěte nutné výdaje a máte přibližnou představu, kolik máte měsíčně na jídlo, hygienu, zábavu, oblečení, obměnu domácích spotřebičů, kapesné každého z vás... A můžete pokračovat v odečítání nutných bot a nutných prášků na praní...
Chce to mít nějakou rezervu předem, protože se klidně může stát, že se v jednom měsíci sejdou platby za dřevo a uhlí a pojištění domácnosti a ještě klekne pračka. Ale jinak se mi to opravdu osvědčilo. Ovšem psát si i malé výdaje je nutné.
Výplaty nic moc. Každopádně vždy platí, první zaplať sobě. Tedy nejdřív ze všeho dát bokem peníze pro sebe, které chcete ušetřit. Třeba jen 1000Kč měsíčně. Pak zaplatit co zaplatit musíte, tedy úvěr, elektřina, telefony atd. A ze zbytku žít. Čekat co na konci zbyde, tak nezbyde nic, to ostatně víte. To kouření, nepíšete kolik partner vykouří, ale při krabičce za den za 80Kč je to 2400Kč měsíčně a 29200Kč ročně. To už jsou nějaké peníze.
Ušetřit nejvíc se dá na jídle. Jíst jen doma, vařit ze sezónních potravin a z toho co je v akci, někdo se spokojí k večeři s chlebem s máslem. Nebudu vařit smažený květák v zimě, když je za 50Kč, ale počkám si na léto, když je za pár korun.To samé lečo, v zimě prostě nebude. Oproti jiným nevěřím v nakupování pouze toho, pro co jsem šla, ale v nakupování toho, co je slevněné. Když totiž potkám v akci velké balení prášku za 279Kč, tak ho koupím a nebudu čekat 14dní až mi dojde, kdy bude za 500Kč. Veškeré čistící prostředky kupuju ty nejlevnější v Kauflandu. Nebudu kupovat Jar, když ty kurvy (pardon) zmenšili balení na 900ml místo 1l, ale cena zůstala. To si koupím ten jejich Clean. Nebudu kupovat Bref, když záchod můžu umýt přípravkem za 15,90. Mýdlo kupuju to nejlevnější, stejně tak koupím levný sprchový gel a rozliju ho do dávkovačů. Litr za 20Kč.
Nevím, co mám udělat pro to, abychom ušetřili
To nevím také, co vy máte dělat - ale já jsem měla vždycky minimálně dva příjmy a občas něco nárazově navíc.
Šetřit se nedá z platu, který taktak postačí na základní potřeby - razantní zvýšení u vás asi v úvahu nepřipadá, takže jedině si najít další možnost výdělku.
Jen si nedovedu představit, jak chcete stavět, když už teď nevycházíte s tím, co máte.
jj, šetřit neznamená škrtit, ale neplýtvat. Peněz máte dost, jenže je necháváte ležet jen tak navolno a v dosahu. Pak se nedivte, že se vám vypaří. Chce to uložit je tak, abyste na ně nemohli sáhnout. Například do stavebního spoření.
A druhý problém. Spočítejte si, kolik se na vás nalepilo pijavic. Kolik utratíte za splátky, kolik vás stojí každý měsíc debetu, kolik stojí kreditní karty i když nic nedlužíte, kolik protelefonujete, kolik utratíte po hospodách a podobně. Tyhle pijavice musí pryč jako první.
Jasná věc, než si půjdete pro hypotéku na stavbu domku, pak tak jako tak budete muset mít uloženo nějakých těch 300.000 KČ. Jinak hypo nedostanete.
zapisujte si přesně každý den za co kolik utratíte a uvidíte kudyma to nejvíc odtéká .) samozřejmě závisí na příjmu, ale u takových případů by se měl přítel zamyslet nad tím jestli by nebylo na čase ve společném zájmu něco udělat s tou závislostí .)
Souhlas. Chce to ale psát si přesně za co se peníze daly. Jinak z toho není nic moc vidět.
Já mám asi 12 kategorií (jídlo, oblečení, drogerie, kočky, zábava, vzdělání, pracovní výdaje, cestovné a taky "jsempako", když se mi něco nepovede a stojí to peníze ). A stejně si ke každému zápisu napíšu, za co to bylo: 599,- mikiny, 178,- hořčík apod., u velkých nákupů jídla si píšu kde to bylo: 784,- Lidl atd.). No a na konci měsíce to sečtu a občas se dočkám překvapení. Jako že třeba svačiny venku za pochodu (když si nestihnu nebo nemůžu připravit doma) nestojí takový majlant, jako jsem si myslela, ale že mě veterina nemocné kočky dokáže měsíčně stát to samé co jídlo. Vždycky na konci rekapituluju celý měsíc: jo, tenhle měsíc jsem dost utrácela za jídlo - a hele, 4571,- za jídlo, a hned příští měsíc mám možnost s tím něco udělat. A taky to porovnávám s příjmy, abych viděla, jak často mám příjem vyšší než výdaje. A o kolik.
Nicméně, zdá se mi, že pocit, že málo spoříte, máte Vy. Váš přítel je na tom jak? To je zásadní. Jestli ho to nezajímá a nesdílí tento Váš pocit, tak ani se součtem výdajů za to jeho kuřivo neuděláte NIC. Ale stejně bych počítala, do budoucna máte argument, že to stojí opravdu hodně. A nebo budete překvapená, že vydáváte strašně moc peněz i za něco jiného.
Pokud už teď nevyjdete z penězi když povinné výdaje jsou okna a půlka elektřiny...tak to nestavte..nemáte šanci..pochybuju, že okna v baráku jsou za víc jak 150tis což je závazek cca na 4 roky při splátce 3tis...barák s pozemkem Vás vyjde na 3mil, aby vypadal a nebyl to kutloch..a to je splátka 10tis. min...btw..co děláte k šetření vy?
Tak tomuhle nemohu uvěřit.
Bydlíte u rodičů a platíte polovinu elektřiny + nějakou půjčku na okna. A kde jsou platby na topení /pokud není na elektřinu/, daň z nemovitosti, o nájmu se nezmiňujete, R+TV platíte v domku asi jenom jednou, viděla bych také příspěvek na pojištění domu a domácností, voda plus stočné?
Nezmiňujete se o Vašem příjmu. Pokud máte dvě výplaty, tak je nemožné neušetřit.
Naopak, Vy byste měli mít založená třeba dvě stavební spoření do budoucna.
Pokud jste nám ovšem nenastínila jenom částečné informace. Třeba máte nějaké finanční produkty založené, nebo máte na nějakém účtu peníze připravené na nákup pozemku, či stavbu a nechcete na ně sahat.
Nebo jste na mateřské a staráte se o dítě, nebo jste nezaměstnaná, přítel má minimální plat. Také nezmiňujete automobil. Máte jedno, nebo dvě, to je již velká položka. Protože jsou místa v republice, kde se bez auta neobejdete. Do zaměstnání, děti do školek a škol.
To, je jenom moje úvaha, že nejde na Vaši odpověď solidně odpovědět.
Pokud jste Vy s přítelem a ani rodičemi nedali dohromady peníze na okna a museli si vzít, jak píšete ,,úvěr,, tak o budoucí výstavbě domku neuvažujte. Nemáte na to. To kouření v tom tak velkou roli nehraje.
Pokud jste dva, měli byste dát alespoň 10 000 korun na stranu, ale opět, záleží na celkovém příjmu vás obou.
Půjdete-li do stavby, musíte mít základ v penězích na účtu, potom si vzít půjčku, mít dostatečný příjem, abyste mohli splácet, peníze na živobytí a nezbytné náklady, a to ani nepředpokládám, že přijdou děti /pokud je ještě nemáte/. Potom vypadne Váš příjem a náklady na výchovu dítěte je jako postavit dům.
A jak správně zde již někdo napsal, ušetřením peníze nezískáte. Peníze musíte vydělat.
Nepijeme, nekouříme. To je největší žrout peněz. Je ale fakt, že už jsme starší, takže do kultury, kina, divadla, koncertů už nedáme tolik, jako zamlada. Vzpomínám, jak jsme "museli" vidět Rangers, Waldu Matušku, Špinarku či Boba Frídla, Spirituál Kvintet, Věru Martinovou, Nedvědy...
Nechá se ušetřit i na jídle. Nemusí být každý den kvalitní maso, i když občas se ho nezříkám. Dneska jsem nasmažila bramboráky, majoránka a česnek voněly kolem celého domu. Zítra plánuji švestkové knedlíky. Domácí strava vyjde navíc daleko levněji, než se stravovat v restauraci či nějaké jídelně.
Prostě si spočítat výdaje a příjmy. A porovnat. Myslím, že polovina inkasa a splátka oken není zase až tolik, pokud oba vyděláváte. Navíc je potřeba si našetřit určitou rezervu, kdyby odešla pračka, lednice, bojler...Máte tyto domácí spotřebiče vlastní, nebo používáte ty, které patří rodičům? To by pro vás byla další výhoda.
Někteří lidé žijí heslem cikánů: Když máme, tak si dáme! Ale naučila jsem se hospodařit a myslet na zadní kolečka. Chce to čas, ale naučí se to každý, kdo chce. Jaga.
Nejlépe se mi zde líbí rady od babajagy i když ty ostatní také nejsou špatné. Nejdříve bych začal s tím kouřením což jsou zcela zbytečně vyhazované asi nemalé peníze. Pokud máte dva auta tak zvážit jestli je oba nutně potřebujete a pokud to jedno auto je nepojízdné tak ho odhlásit aby nebylo třeba za něho třeba platit povinné ručení. Také by možná bylo dobré pozjišťovat jestli u jiné pojišťovny by povinné ručení pro vaše auto (auta) nebylo levnější. Dá se na tom v některých případech ušetřít i několik tisíc Kč ročně. Dále se dá ušetřít i na telefonování tím, že se zbytečně jen tak netelefonuje a neSMSkuje a také třeba i změnou operátora který může být pro vaše potřeby levnější. Já např. používám pro telefonování hodně VOIP kde jsou ceny oproti běžným operátorům o dost levnější a to mi šetří docela dost peněz. Dále bych se zkusil poohlédnout po nějakém levnějším poskytovateli internetu. Možná se nějaký ve vašem okolí najde. Nevím jak platíte různé účty, ale pokud poukázkou na poště tak za to utrácíte zbytečně nějakých +/- 30 Kč za jednu poukázku. Z účtu bankovním převodem to jde provádět zdarma. Takto by se dalo pokračovat i z dalšími věcmi kde se dá něco ušetřit. Prostě neutrácet peníze zbytečně za něco kde to může být jinam nebo jiným způsobem levnější. Ono se může zdát, že na některých věcech se toho až tolik neušetčí a nemá význam se tím zabývat, ale pokud se spočítá kolik se toho ušetří na více takových různých věcech dohromady tak to už z toho můžou být i větší peníze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.