Nejste přihlášen/a.
Dobrý den rádcové, kteří rozumíte výpočtu důchodu, prosím, kdyby můj otec šel do důchodu v roce 1982-1983, s výpočtem 1700,- korun, kolik by bral, pravděpodobně korun nyní v roce 2017, kdyby se toho dožil? Děkuji za odpověď...
To by chtělo, aby sem napsal důchodce, který v ten čas pobíral důchod okolo těch 1700 korun a svěřil se, na kolik mu to dodnes vyskočilo.
Jinak si dejte www.naseduchody.cz ,kde si najdete chlíveček vpravo ,,ostatní,, a kliknete na valorizace a je tam přehledná tabulka s valorizací od roku 1990 a kolik se přidávalo, jak na procentní části, tak i základní. Celkem asi 30 valorizací. jestli si to chcete vypočítat.
naseduchody.cz/... - odrolujte kousek od roku 2018.
Pan Mařík je v předstihu, má tam již virtuální kalkulačku na rok 2018. Samozřejmě je to baj vočko, nic ofiko.
"pohanko", moc děkuji za odpověď a za tabulky. Tak jsem si u toho chvíli seděla a počítala průměry z procent nebo z částek a došla jsem k číslu kolem 20 tisíc, ale nevím, jak se to vlastně počítá. Bylo by to 35 let důchodu, který je pravidelně valorizován. Možná by to podle správných výpočtů mohlo být více i méně, nevím. No nedá se nic dělat, chtěla jsem to vědět jen pro zajímavost...
Já jsem to tak pochopila, že to je jenom ze zajímavosti.
Asi se to nedá spočítat. Nevíme, když tam je to rozpětí u proc. části 10-22%, komu se přidalo tolik a komu tolik, kam kdo do jakého rozmezí spadnul.
Jedna věc je ale velmi zajímavá. Ty nuly u základního výměru do roku 1993. V roce 1994 nasadili 420 korun, tedy základní výměra do té doby nebyla. Jestli jsem to pochopila správně.
Ale vypočítaný důchod na 20 tisíc se mě zdá také dost vysoký.
"pohanka", myslíte, že těch 20 tisíc by bylo nereálných? No, už je to fuk, ale jistě by to bylo více než 10 tisíc...
Co jste při výpočtu brala? To nejnižší, střed, nebo nejvyšší rozmezí? Když se udělá chyba na začátku, tak se to vine celým výpočtem a částky se vlastně více zvětšují a chyba se násobí.
Ty roky 1980 -1982 si myslím pamatuji dobře, že zde byly počítače v plenkách a rozvoj nastal o takových 12-15 let později. Takže nějaké informace o důchodech z té doby těžko pohledat. Ale nejsem zase až tak v tom zběhlá, jenom co si vzpomínám.
Jeden čas byli starodůchodci při výpočtech biti oproti novým výpočtům.
Ale zase bylo období šetření, kdy mi lidi říkali, že půjdou do důchodu raději /již nevím, který rok/ teď - letos, než až příští rok, kdy bylo období, že byl pro nového důchodce výpočet nevýhodný.
Ještě počkejte, třeba se někdo ozve jiný.
Jo,jo.Ty roky taky pamatuji,když třeba v roce 1982 zdražilo kilo vepřové pečeně z 30 na 46 Kčs.Máslo za deset a ne za padesát,benzín za osm... Ještě že jsem byl v té době ,,u zdroje,, a věděl jsem co a kdy se kam poveze.Ale zase ty výplaty a důchody v té době byly někde jinde.
Počítače jsou v tehdejším Československu už někdy od roku 1957.Já se s ním teda poprvé setkal v roce 1986 v tehdejší práci a to už měl každý svůj terminál.Do té doby dálnopis.
Ohledně výpočtu možné pobírané částky S.D. jeho v dnešní době - spočítat se to jistě dá,ale proč to dělat? Jako nějaká informace o ničem dobrý,ale spíš bych se staral kolik budu mít důchod já a hlavně abych se toho dožil a ještě lépe abych si ho taky užil.
"pohanko", ještě to upřesním, před smrtí v roce 1992 měl otec důchod 3500-4000 korun, snad se to dá už podle těch tabulek spíše líp spočítat, ale myslím si, že to bude kolem 20 tisíc. Já počítala z tabulek vždy střed, průměr, ať v korunách nebo v procentech.
Nevím, Pt, jestli Vám pomůžu, ale zkusím to: Moje maminka šla do důchodu těsně po 89. roce, tehdy jí vyměřili asi 2.200 Kč.
Postupnou valorizací se dostala těsně nad 10.000 Kč v roce 2007. Od roku 2007 už valorizace tak rychle nešla. Myslím, že by to dnes 20.000 nebylo.
"ivzez", děkuji za odpověď. No chtěla jsem to znát jen pro zajímavost. Stejně jsem to popletla, otec byl ročník 1918 a do důchodu šel v roce 1978, protože se chodilo v 60 letech věku. Myslela jsem si, že by nyní mohl mít důchod pěkný, ale zřejmně by to zase tak závratná částka nebyla, možná těch 15 tisíc, nevím.
Já už si tu výchozí částku z roku 1991 nebo 1992 také nemusím pamatovat přesně... )–:
Ale vím, že v 90. letech valorizace postupovala rychleji, od ± roku 2000 (nebo blízko po něm) se začala zpomalovat.
Také si myslím, že kolem těch 15.000 by to být mohlo.
Ten pan Mařík, kterého tu někdo zmiňuje, je dobrý, možná byste u něj zjistila víc. A dobrou zkušenost mám i s webem www.KupniSila.cz, kde najdete nejen valorizace důchodů, ale i platy, sociální dávky, ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.