Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel vyděrač

Od: krista* odpovědí: 18 změna:

Zdravím,

v květnu letošního roku jsme začala pracovat v nejmenovaném podniku. Tehdy jsem si opravdu vychvalovala každou maličkost, podnik to byl rodinného typu, zaměstnanců jen pár a majitele s námi mluvili velmi otevřeně, opravdu jsem si to tam zamilovala.

Vzhledem k okolnostem jsem se ale nakonec rozhodla že jít od září studovat, a tak jsem majiteli chtěla dát dopředu vědět že odcházím. Na ten rok školy jsem si chtěla něco ušetřit což se z mé minimální mzdy (11 tisíc a to i s přesčasy které se ale bohužel nepočítali, pauzami na oběd které jsme ale v 90% procentech něměli) a tak jsem řekla, že chci odejít už v srpnu.

Byla jsem ochotna se dohodnout na brigádní výpomoci, na zacvičení nového zaměstnance, na tom že ještě budu pracovat dokud si ostatní kolegyně nevyberou dovolenou, troufám si říct že jsem byla opravdu loajální.

Můj vedoucí mi však dal velmi jasnou nabídku, doslova mi řekl že pokud odejdu už v srpnu, výplatu za červenec neuvidím. "Takže se dohodneme nebo budete bez peněz?" otázku si pamatuji opravdu dobře, na žádost o čas na promyšlenou mi sdělil že buď se rohodnu teď nebo ty peníze neuvidím. V záchvatu paniky jsem vše odsouhlasila ale jakmile jsem si zkontrolovala smlouvy abych si byla jistá že nemá šanci tohle udělat aniž by porušoval zákon, poslala jsem mu mail s výpovědí (ve zkušební lhůtě, tedy ze dne na den jak mám podle zákoníku práce nárok).

Dnes již moje kolegyně výplatu mají, mě zbývají dva dny do výplatního termínu ale je jasné, že na účet nedorazí nic. Vzhledem k tomu že jsem do práce nastupovala jako čerstvá absolventka bez jakéhokoliv finančního zajištění či rezerv nemám peníze na právníka, který by mě zastupoval v soudním sporu. Mohu se tedy vůbec nějak bránit?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

u soudu se můžete bránit i bez právníka. pokud se jedná o pouhé nevyplacení mzdy, tak by to neměl být problém, protože něco takového si zaměstnavatel dovolit nemůže. na druhou stranu se mzdou má zaměstnavatel teoreticky čas až do konce měsíce.

ad výpověď. záleží na tom, co jste vlastně podala. pokud ve zkušební době chcete skončit ze dne na den, tak musíte zaměstnavateli oznámit zrušení pracovního poměru. pokud podáte výpověď, tak potom i ve zkušební době běží dvouměsíční výpovědní doba.

zrovna tak záleží na podání výpovědi/zrušení PP. elektronicky tak můžete učinit pouze tehdy, pokud s takovýmto podáním zaměstnavatel souhlasí a zároveň přitom použijete elektronický podpis.

h0042*
hodnocení

1x

Podíval bych se do smlouvy,jaké datum je výplatní termín.Pokud do toho termínu nebudou peníze na účtu,okamžitě bych jim volal,že nemám výplatu a oznámil bych jim,že to budu řešit přes inspektorát práce a to hned,žádné čekání.Navíc bych na inspektorátu nahlásil i ty přesčasy,ať toho není málo!

Druhý den,byste měla samozřejmě peníze na účtu,protože by dostali strach,ale i tak bych ten inspektorát nezastavoval,aspoň by tu firmu trošku prohlédly...

Nějaký "výplatní termín" zaměstnavatele vůbec nemusí zajímat. Podle ZP § 141:

(1) Mzda nebo plat jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku.

Znamená to, že např. mzda za srpen 2017 musí být vyplacena do konce září 2017.

jenda2*
hodnocení

1x

Můžete nějak objasnit, z jakého důvodu se přesčasy nepočítaly a proč jste za takových podmínek ještě chtěla být loajální? To totiž nějak postrádá smysl.

krtek66

vidím to velmi jednoduše...tazatelka není dělnice, ale nýbrž THP...a ti všichni mají přesčasy promítnuté do základní složky mzdy..bohužel si toho asi není vzhledem ke svému věku a zkušenostem vědoma...klasika..

tazatelka

Tazatelka byla zaměstnána jako obsluha kavárny, tedy čišnice, baristka, uklízečka, za odpracovaný den se vždy počítalo 12 hodin - nikdy víc, směna začínala však v 8 hodin, končila průměrně kolem 22 hodiny, pauzy na oběd probíhaly vzhledem k počtu zaměstnanců na směně podle času, někdy ano, někdy ne, mzda byla vyměřena hodinově ;)

tazatelka

Důvod nezapočítávání přesčasů Vám bohužel nesdělím, to ví pouze zaměstnavatel, loajální jsem chtěla být z kolegiality, takový pdchod ze dne na den totiž podkopne nohy zejména těm kteří musí na směnu za mě.

iz*

Kdybyste znala zákoník práce (doporučuji, jeho znalost se Vám bude hodit téměř celý život), nejspíš byste věděla, proč se vykazovalo jenom 12 hodin.

Podle zákoníku práce nesmí pracovní směna překročit dvanáct hodin a přestávky mezi pracovními směnami musí činit minimálně 11 hodin.

Odpovědí ohledně výplatního termínu si nevšímejte, nejsou správné. Rozhodující je termín splatnosti mzdy, jímž je celý následující měsíc. Poté má zaměstnavatel ještě zákonnou lhůtu 15 dnů.

Teprve v případě, že by Vám zaměstnavatel mzdu za červenec nevyplatil do 15. září a mzdu za srpen do 15. října, můžete 16. září (16. října) začít situaci řešit.

Napřed písemnou výzvou k vyplacení dlužné mzdy a stanovením rozumného termínu, pokud by zaměstnavatel na výzvu nereagoval, žalobou.

Poradit se můžete zkusit v některé občanské poradně. Poradenství je zdarma a některé poradny mají k dispozici i právníka.

______

Co přesně jste zaměstnavateli poslala?

Ve zkušební době se nedává výpověď, skončit ze dne na den lze v případě zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

Zrušení musí být písemné a musí být doručeno druhé straně. Jestli jste jenom poslala e-mail, může zaměstnavatel Vaši nepřítomnost vyhodnotit jako neomluvenou absenci a vymáhat po Vás případnou způsobenou škodu.

bklb
hodnocení

0x

pohrozte mu,že vše nahlásíte na živnostenský úřad a na inspektorát bezpečnosti práce.To by na takové mizery mělo platit

bkbl
hodnocení

0x

v každém krajském městě jsou bezplatné právní poradny,kde se můžete objednat.Na Google se dají vyhledat určitě

hodnocení

0x

Ve zkušební době když dáte výpověď, tak platí k datu výpovědi a ne dvouměsíční lhůta jak tu psal někdo předemnou!

zákoník práce nezmiňuje u výpovědi výjimku pro zkušební dobu. pokud chce zaměstnanec skončit ve zkušební době okamžitě, musí zrušit pracovní poměr. proto je důležité, co vlastně tazatelka podala - jestli výpověď, nebo zrušení pracovního poměru.

hodnocení

0x

pokud jsi tam na řádnou pracovní smlouvu, hodiny jsou evidované, či je máš nějak ofocené, tak se vubec neděs a na takové vyhrožovaní bych s tím sekl hned.. s sebou nenech orat.. měla jsi mu řict, neni problem, neuvidim, pracak to vyřeší za mě.. podle mě jsou to jen silné kecy ale pak z toho nic není, protože dobře ví, že si to nemužou dovolit a nějake tahanice s uřadama za to nestoji.

lucky*
hodnocení

0x

Zdravím, s tím Vám pomůže Inspektorát práce www.suip.cz, bezplatně.

iz*

Inspektorát práce zajímá porušování zákoníku práce ze strany zaměstnavatele, problémy jednotlivých zaměstnanců bohužel neřeší.

I kdyby SÚIP zaměstnavateli vyměřil pokutu, nemuselo by to znamenat, že zaměstnavatel tazatelce zaplatí.

lucky*

A odpírání vyplacení mzdy nebo platu není porušení zákoníku? Měla jsem v okolí podobné případy, kdy zaměstnavatel také nechtěl vyplatit mzdu i po tři měsíce. Jakmile na ně naběhla SÚIP, šlo to, někdy to sice trvalo a v jednom případě jsme museli dát i oznámení na policii, ale nakonec jsme se dočkali vyplacení. Neříkám, že to zabere vždy a všude, vždy záleží na lidech, ale za zkoušku nic nedá, zvlášť když je to zadarmo.

iz*

Samozřejmě, že je to porušování zákoníku práce → zaměstnancům za práci náleží mzda.

Ale SÚIP bude řešit "jenom" to porušení, je možné, že zaměstnavateli vyměří nějakou pokutu. Nemůže zařídit, aby zaměstnavatel dlužnou mzdu opravdu vyplatil. (Na některé zaměstnavatel kontrola zapůsobí, na jiné ne.)

SÚIP kontroly většinou plánuje, klidně může k tomuto zaměstnavateli zamířit až za několik měsíců. Výzva a následná žaloba mohou být rychlejším řešením.

doplnila bych - navíc ani není jisté, jestli tu kontrolu opravdu provedou. můj drahý bejvalý taky podniká, kontrol z pracáku a později z inspektorátu práce na udání bývalých zaměstnanců jsme měli několik, všechny dopadly dobře (jako jo, kontroloři vždycky vyšťourali nějakou drobnost, u které nám dali povinnost ji napravit, ale ty závažné věci, co přišli řešit, se nikdy nepotvrdili). poslední "kontrola" kterou pamatuji, proběhla stylem, že z úřadu zavolali, že už na nás zase mají udání, ale stejně nemají čas k nám chodit a ať si dáváme pozor, abychom se ze zaměstnanci rozcházeli v dobrém. to bylo vše *nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]