Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, již je tomu velice dlouho, co jsem byla zaevidována na ÚP, stalo se tomu nyní 1.9.2017 a pak mi došlo, že nyní nevím, jak se to každou chvíli mění, jak je to s tou zdravotní pojišťovnou - protože co si tak dost mlhavě pamatuji, dostala jsem nějaké potvrzení od ÚP, se kterým jsem šla i na VZP, ale nyní jsem nic neobdržela a nějak jsem se na to na ÚP zapomněla zeptat - to si to ten ÚP zařídí sám s tou pojišťovnou? Vím, že se ptám asi možná hloupě, ale jak už jsem psala výše, přecejen je to delší dobu, co jsem byla na ÚP a nikde to nemohu najít. Děkuji.
Dobrý den, ÚP by měl tuto změnu na VZP nahlásit, ale Vy si to raději zkontrolujte - např. jen telefonicky (za několik dní). Zdravím!
Mám čerstvou zkušenost, že předávání informací mezi úřady funguje - potom si to pečlivý člověk už jenom zkontroluje, aby měl jistotu. Zda to udělá telefonicky, mailem nebo osobně není asi podstatné.
Já bych se na informaci ÚP nespoléhala a na zdravotní pojišťovnu bych s potvrzením o evidenci zašla.
Zdravotní pojišťovny se bohužel ne vždy hlásí během několika týdnů, ale spíše během několika let. Za tu dobu už by mohlo být penále "slušně" vysoké.
Změny je potřeba úřadům i zdravotním pojišťovnám hlásit a dokládat do 8 kalendářních dnů. To se týká i změn a omluv v době evidence na ÚP.
Ke Keplerově odpovědi:
Bohužel stále přetrvává omyl, že za uchazeče o zaměstnání hradí stát i sociální pojištění. Není to pravda, stát za některé skupiny obyvatel hradí pouze zdravotní pojištění.
Děkuji, pro jistotu jsem již volala své zprostředkovatelce a ta mi řekla, že to musím učinit sama, což mi určitě nevadí, jen už jsem si to tak nějak nepamatovala.
Ivzez-bodík a !
Jinak ,osobní zkušenost z doby před 3 roky. Krych firmy,byl jsem (a nejen já ) propuštěn- nehlásil jsem na VoZP změnu-nic se nedělo. pak za měsíc a 7 dní jsem nastoupil do nového zaměstnání-opět nic nehlásil ale za jistou dobu se ozvala úřednoice VoZP ,že jsem nehlásil změny.Omluvil jsem se a po emailu poslal skeny dokumentů (evidence na UP a prac smlouvy) dále vše OK. Pak jsem u dané fy ukončil své působení ,evidence UP=hlášení na VoZP, do měsíce opět new práce (trvá dodnes) a opět hlášení na VoZP. jenže ouha dostal jsem telefonát kdy mi úřednoce chtěl vynadat že jsem jim poslal hlášení změny,že prý je to povinnost zaměstnavatele!?Když jsem se ptal zda-li jsem tím něco porušil -neodpověděl .Pro mne raději 2x nahlásit než jednou něco zanedbat a pak...
Další zkušenost,pro změnu s VZP před x lety jsem přehlašoval manželku z VZP k VoZP. na VZP (v tu dobu byla hospitalizována na gyn.odd) mi bylo sděleno po odvzdání kartičky že máme vše OK a je vyřízeno a po sedmi rocích přišla "žádost o zaplacení" dluhu cca 700 ale penále činilo nějakých skoro deset tisíc KČ.Takž alespoň VZP se ozve ale až bude vysoké penále a kdo bude hloupý -zaplatí i penále,kdo ne pak jen dluh.
Pokud vím, během registrace na ÚP platí za vás zdravotní i sociální pojištění stát. Kdyby vám vznikal u VZP nějaký dluh, určitě by se vám už ozval.
ne, ne, "kepler", při evidenci na ÚP stát hradí jen zdravotní pojištění. Ze zákona se platí soc. poj. jen v pracovním poměru nebo při podnikání. Sice se doba evidence na ÚP do důchodu započítává, zatím nejdéle tři roky celkem, dle znění zákona a to jen danými %...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.