Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fyzická bolest - následky

Od: jankak odpovědí: 9 změna:

Ahoj, chci se zeptat, jestli může prožitá velká fyzická bolest zanechat dlouhodobé následky na duši? Rozepíšu se podrobněji.

Sestru rozbolely zuby. Od pětky až po sedmičku vpravo nahoře. Nedalo se určit, který zub, bolest nešla zmírnit běžnými léky proti bolesti. Několikrát byla u svého zubaře, dvakrát na pohotovosti. Nikde nic nenašli. Preventivně vytrhli sedmičku, zdravou. Nakonec ji bylo naznačeno, že to nemá v hlavě v pořádku a místo k zubaři má zajít na psychiatrii.

Po dvou týdnech bolestí se rozhodla obětovat úspory a objednala se na soukromé zubní klinice. Tam zjistili, že problém je v utlačovaném nervu ve spodní čelisti, bolest se přenášela na horní zuby. Vše vyřešil patnáctiminutový zákrok. Bolesti ustali a vše je již v pořádku.

Ale. Zřejmě ta prožitá bolest, dva týdny téměř bez spánku, to že ji lékaři nevěřili a vůbec to všechno dohromady, spustilo u sestry nejspíš deprese. Špatně spí, neustále má špatnou náladu, pocity marnosti, velmi málo jí. Povinnosti plní automaticky, fuguje spíš jako robot. Přestala se zajímat o své koníčky, uzavírá se do sebe, téměř nekomunikuje s okolím.

Je možné, že je to následek prožitého traumatu? Jak ji můžu pomoci?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím, ano, může to být určitá forma traumatu. Doporučuji se objednat nejprve za psychologem, popovídat si s ním, on posoudí, jestli by to mohla vyřešit jen nějaká forma terapie nebo jestli by sestra měla zajít na psychiatrii. Nechci tím říct, že by byla blázen. Jen pokud se u ní projevila nějaká depresivní porucha, tak to bude potřeba zaléžit práškama, které jí předepíše jen ten psychiatr. Takže jí pomůžete tak, že ji objednáte a doporučíte jí jít nejprve k psychologovi.

jankak
hodnocení

Děkuji. Asi by se tedy měla obrátit na odborníka. Já si to myslím taky, jenže jí je všechno jedno. Ale zase je to asi lepší, než kdyby všechno odmítala. Zkusím najít psychologa, který by ji vzal. Třeba by ji to mohlo pomoci, vymluvit se z toho.

Pokud psycholog uzná, že je nutná odborná péče psychiatra, může dát on doporučení, nebo se musí přes praktického doktora? Nevíte?

Ano, uvažujete dobře, že ji pomůže jen odborník, můžete jí být oporou, trochu ji popostrčit, aby k psychologovi skutečně zašla. Pokud psycholog uzná, že by bylo dobré zajít k psychiatrovi, tak nedává doporučení jako papír, ale může dát nějaké tipy na psychiatry, třeba v okolí. K psychiatrovi může člověk jen tak, nemusí mít žádanku ani od obvodního, nějakou oficiální. Doporučuju jak psychologa, tak hlavně psychiatra vybrat obezřetně. Hlavně psychiatr má velkou moc, může předepsat léky, takže mu člověk musí věřit. S výběrem lékaře může pomoct tenhle web: znamylekar.cz/... Zadáte do něj jméno doktora, a můžete si tam přečíst názory od pacientů.

jankak
09.08.17 14:36
hodnocení

Díky moc *zdravi*

Nemáte vůbec zač. Snad jí bude jen a jen líp. Držte se (vy i ona). ;)

pt®
hodnocení

2x

ano, mohou to být také následky traumatu a také tím, že několik týdnů se nevyspala. Potřebuje načerpat síly a pořádně se dospat. Já vždycky říkám, že spánek, je lepší než chleba s máslem. Ale také vím od mé zubní lékařky, že zuby začínají zlobit následně po stresu. Takže u vaši sestry se zřejmě sešlo oboje. Hlavně, že má po zákroku po bolesti. Pokud by trauma opravdu dlouho přetrvávalo, pak zde je již rada, jak pokračovat, od "anzionka"...

tiffany*
hodnocení

1x

Uff... můj přecitlivělý notebook mi smazal téměř celou odpovoěď... tak znova : Myslím, že sestře by pomohlo k navrácení elánu do života už jen to, kdyby si uvědomila, z jak velkého problému, (z velké bolesti by se klidně mohla i "zbláznit"), se dostala jen a jen vlastní úvahou, svým zdravým rozumem. Obrátila se na odborníky, tedy spíše "takyodborníky" a ti ji nakonec poslali na psychiatrii, to je prostě ... příšerné. Ale ona to nevzdala, hledala pomoc dál a našla ji a to je naprosto skvělé. Dokázala to úplně sama, přes hloupé rady, jak píšu, jen za pomoci svého zdravého rozumu :). A to je podle mně ohromný úspěch (při vědomí toho, jak taky mohla skončit) ! Má důvod k velké radosti a podle mně žádného psychiatra, ani psychologa nepotřebuje. Jen trochu odpočinku a uvědomit si, že má v hlavě dobře srovnáno :).

liska*
hodnocení

0x

Ještě poznámka. Do zubů se promítají problémy jednotlivých orgánů. někdy to bolí až tak, že pacient žádá vytržení a přitom zubař neshledává nic závažného. Zažila jsem kdysi, teď už vím. Horní: 1,2 - řezáky-ledviny, 3,4 játra, 4,5 plíce, 6,7- slinivka, 8.srdce. Dolní zuby odzadu jsou střeva atd... Po vytržení zubů jsou známy psychické potíže, silné deprese. To propojení zub-orgán prokazuje už i embryologie. To ze mne nemluví " jen alternativec", ale nedávno mi kardiolog vysvětloval, jak může srdce reagovat na extrakci osmičky. Teď musí sestra nejen za psychologem nebo lépe psychiatrem / ten může předepsat lék, psycholog ne/ , ale zároveň přejít na zdravý životní styl, zdravou výživu a detoxikaci organismu! s dostatkem tekutin, aby se vnitřním orgánům odlehčilo.

jankak
hodnocení

Děkuji. Určitě si o tom něco najdu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]