Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Moje manželka pracovala 2 roky v obchodě, který vlastnila polská firma, která má i obchody v zahraničí. V české republice měla cca 10 obchodů.
V Dubnu, zaměstnaval oznámil, že končí prodej v ČR. ( z důvodu malých tržeb )
Mzdu dostávala manželka do 15 dne v měsíci. Do dnešního dne za měsíc květen + odstupné za dva měsíce nemám manželka vyplacené, přitom už výplatní pásku má. Má mít vyplacenou mzdu za květen, + odstupné za dva měsíce.
Ve smlouvě je uvedeno, že mzda mám být vyplacena do konce měsíce.
Mám na vás dotaz, co má moje paní dělat, když mzda nebude vyplacená? Jak se může manželka bránit? Na úřadě práce nahlášená není.
Od 1.6.pracuje u jiného zaměstnavatele. Pomůže jí úřad práce? Nebo to pak řešit hromadnou žalobou?
Děkuji
Tomáš a Martina Janíkovi
Podle zákoníku práce je obdobím splatnost mzdy celý následující kalendářní měsíc, poté má zaměstnavatel k doplacení dlužné mzdy ještě zákonnou lhůtu 15 dnů.
Mzdu za květen je zaměstnavatel povinen vyplatit do 30. června, nejpozději do 15. července. Začít situaci řešit tedy manželka může nejdříve 16. července.
A pozor, zaměstnavatel musí dát výpověď písemně. Jestli šlo pouze o ústní oznámení, je manželka stále zaměstnána a měla by mít nárok na náhradu mzdy.
Jestli šlo o písemnou výpověď, začala teprve prvním dnem měsíce následujícího po výpovědi běžet výpovědní doba. Při výpovědi doručené v dubnu by výpovědní doba začala běžet 1. května a zaměstnání by skončilo 30. června. I v tomto případě by manželka měla nárok na náhradu mzdy až do konce výpovědní doby.
Odstupné i proplacení nevyčerpané části dovolené by nastat až po skončení zaměstnání (do 31. července + zmíněných 15 dnů).
Počkejte do 15. července, podle mne nemá smysl předem řešit "co by, kdyby".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.