Nejste přihlášen/a.
Zdravím, napadlo mne, o čem se vlastně zpívá v této známé písničce? Je známo, že cenzurou neprošel titul "Čierny kvet", proto písnička M. Žbirky nese název "Biely kvet" - ale o čem je obsah/text? Kdo komu dává kvet...
Kterou písničku od M. Žbirky máte nejraději? Já "Do člna" anebo "Dr. Jekyll Mr. Hyde"
Dobrý den, dříve jsem preferoval píseň Atlantida a nyní mám raději tu baladu o polním ptactvu - díky vhodnému použití ve skvělém filmu Pupendo. Biely kvet je veselý "kolovrátek"vhodný na tancovačku nebo pouť, který pan Žbirka zpívá s úsměvem - to nebude o smrti, ale maximálně tak "kopačky". Nedovedu si představit, že by citlivý pan Žbirka nazpíval smutnou písničku jinak, než jako pomalou baladu (ostatně, tak to dělají i jiní zpěváci). Ona i smutná písnička Kristýnka iba spí je vymyšlená, žádná Kristýnka nezemřela a pan Nagy už to přiznal. Zdravím!
Tak jsem trochu zapátral ohledně textu písničky Biely kvet a zajímavý je článek viz odkaz. Pokud to má být píseň "posmrtná", tak o někoho přišel básník Kamil Peteraj (autor textu), ale nikoliv pan Žbirka (ten napsal hudbu). A vzhledem k přístupu pana Peteraje ke svému textu a rozverné (festivalové a až hitové) melodii bych řekl, že je to "jen"zhudebněná básnička, kterou si lze vykládat různě (od smutna až po veselost). Ovšem, smutné texty a vlastní tragické prožitky autoři prezentují jinak (viz např. Eric Clapton a jeho píseň Tears in Heaven, kterou napsal po tragické smrti svého synka, který vypadl z okna v 53.
poschodí mrakodrapu v New Yorku). lidovky.cz/...
jo, a protože to zpívá zemřelé přítelkyni, tak jí říká, že se má připravit na život s ním ( s někým jiným) a že s ním prožije pár pěkných chvil . To má asi na mysli Boha, ne? Když to zpívá mrtvé...
Sebod: Darujem ti biely kvet ...tak se priprav na život s ním...
Tedy na ,,život,, /posmrtný/ s tím studeným kvítkem posledním, víc jich už od něj od Mira nedostane. S tím kvítkem bílým, bude po nocích /ve tmě/ vstávat a květ ji bude doprovázet. Nemyslí tím žádnou osobu.
Kytice od Erbena nás též vede na hřbitov, kdy živá teskní po milém.
Nechtějte ale po mne, abych Vám napsala zdroj. Ten již za těch pár dekád opravdu nevím, ale píseň je jasná. A pamatuji si na to. Je vidět, že to tenkrát málokdo zaregistroval. Možná ,,svatoslav,, něco tušil.
Vidíš to, Pohanko. A já kdysi četla, že píseň je o tom, jak se autorovi vdává bývalá přítelkyně a on jí přináší POSLEDNÍ bílý květ (víc jich nebude, protože není důvod). Autor je skeptický k jejich vztahu, proto píše, že dotyčná prožije s novým manželem POUZE pár dlouhých zim. A květ PODÁVÁ přítelkyni s úsměvem, protože je již nad věcí
Ježiši, tak to se moc všem omlouvám, byla jsem si jista, že moje informace je správná. To už jsem jak prezident Zeman s Peroutkou.
Tohle vysvětlení od Sebod se mě líbí.
Též Ben našel článek, že slova složil K. Peteraj.
To jsem tedy pokonila, co se dalo.
Tady o tom textu povídá - asi od 00:12:44 , pod videem jsou i titulky s časem k případnému přečtení.
Tak je to o konci vztahu...zřejmě...ale proč se měl song jmenovat "Čierny kvet"? Atlantída nepatří k mým oblíbených, spíše i ty starší, Čierny deň, Zlodějka snov atd. - málo se hrají...
V písni se ani nemusí zpívat o skutečné květině. Možná šlo o "biely kvet" v představě (mladého) muže, který si uvědomil, že naletěl své partnerce, která se chce jen bavit a užívat si krátkodobé vztahy. Dárce "bieleho kvetu" byl ten hodný (možná naivní), který v tom viděl trvalý upřímný vztah - třeba s perspektivou svatby. Jenže nedávno zjistil, že ona si našla jiného. A třeba jejího nového fešáka také zná, ví co je to za týpek, když se v písní zpívá, že "s ním prožije pár hezkých chvil".Tak trochu jí to přeje, možná tuší, že si chlapík užije a pak jí nechá - stejně tak, jak se ona zachovala k dárci "bieleho kvetu". Toť můj názor...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.