Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Panická hrůza z ozáření rtg dítěte

Od: bylinka odpovědí: 22 změna:

Moje 3 letá dcera byla na rtg ruky, dělali jí 2 snímky,nevím, jak je vysoká tato radiační zátěž, nedali jí žádnou ochrannou vestičku.Nemůžu se zbavit strachu, aby neměla v budoucnu následky vlivem ozáření.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na co vestičku? To není atomová bomba, to je rentgenový zářič, který vyzařuje jen v přesně ohraničením směru. Nehledě k tomu, že moderní přístroje emitují podstatně nižší dávky záření.

lucka*
hodnocení

1x

Dobrý den, pokud máte čas a problematika Vás zajímá, zde je zajímavá a věcná přednáška na téma radiace obecně, přijde řeč i na RTG.. netřeba panikařit, Vašemu děťátku nic nehrozí :)

bylinka
hodnocení

Paní Lucko děkuji za zajímavou přednášku.

hodnocení

0x
Muzete byt v klidu doktoři urcite vi co dělají. Jinak záření se vystavuje porad i ted kdyz se kouká na vecernicek..

hodnocení

0x

Za týden v Krkonoších dostane větší dávku a do celého těla.

hodnocení

0x

No já byl hodně aktivní dítě a na rengenu min. 10x (ruce,nohy ,žebra...) A to bylo před 40 lety.Mám 3 zdravé děti a žádné následky nepozoruji.Takže buďte v klidu:)

hodnocení

0x

No a ted si predstavte, ze tolik opevovana Anglie a Irsko Vam diky jejich systemu ani rtg neudelaji...

vernon
hodnocení

0x
Nejedná se o kontinuální rengen, FOTOGRAFUJE SE. Expozice je hrozně krátká, jsou to blikance RTG výbojky. Přijaté záření je zanedbatelné.
doplněno 05.08.17 09:20: Ne, ale bylo mi to takto vysvětleno. Navíc je to logické, jinak by to nefungovalo, nevznikl by ostrý snímek. Něco jiného je CT vyšetření, tam se o kontinuální rengen jedná, byť v úzkém svazku. I tam jsou ale přijaté dávky velmi malé.
bylinka
hodnocení

Děkuji za uklidnění.Jsem ráda za každou odpověď.Vy pracujete s rentgenem,že máte tyhle informace?

vernon:

tam kde se nesnímkuje na klasickou fotografickou desku, nemusí to být jen CT, ale rovnou se snímá snimek digitálně do počítače, nebo se snímá video na obrazovku, nebo rentgeny na letištích atd..., mají tak malou intenzitu, že je fotografický materiál ani nezachytí.

bylinka

Ale rentgen přeci snímkuje na fotografickou desku...

To bývalo pravdou, bylinko. Ale i v našich ,,venkovských,, nemocnicích je už běžné digitální snímkování, kde už byste klasický film nenašla a tak odpadá ono dřívě běžné pobíhání po nemocničních chodbách s drátěným rámečkem se snímkem v ruce. Prostě se to dnes posílá přímo po počítačových sítích, takže než dotyčný dorarí z rentgenu na chirurgii, doktor už má snímek na monitoru PC.

"...je už běžné digitální snímkování, kde už byste klasický film nenašla..."
Možná byste se divil, kolik zdravotnických zařízení (včetně pražských nemocnic) ještě používá snímkování na klasický film.

Ale jinak souhlasím, že se tazatelka nemá čeho obávat.

doplněno 08.08.17 18:05:

ra252 - Jo taky to pamatuju. Měl jsem zápal plic a musel jsem stát dlouhé minuty v naprosté tmě za stínítkem přístroje, zatím co doktor vysvětloval mé přítomné matce, co tam vlastně vidí. Je to nějakých 58 let a zatím se to nijak neprojevilo *frajer*

Když jsem byl malé pachole, tak si moje plíce pan doktor prohlížel ješte na stínítku. To byly jinší dávky.

bylinka

Je to na dlouhé povídání, díky všem za příspěvky, klidně piště dál...vše poctivě čtu.

hodnocení

0x

Žádná vestička se nikdy nedávala a nedává. To by musel existovat nějký skafandr i s krytem hlavy. Kdyby hrozilo nebezpečí ozáření, tak by přece musela být chráněna i hlava, nejenom tělo. Žádné nebezpečí nehrozí, protože to by už dávno byly rentgeny zakázány.

liska*

Suzy, dávala se olověná zástěrka na genitálie, když se rentgenovaly dětem kyčličky. Mně, když jsem byla kdysi na RTG čelisti, dali takový olověný límec, aby neozářili štítnou žlázu.

jakub33
hodnocení

0x

Já jsem dostaval takovou hrubší vestu při snímkování rentgenu zubů. Dělají to v Opavě.

vykuk*
hodnocení

0x

Přesně tak, vyčleňte své děti a sebe ze všech vlivů současné medicíny a všech vědeckých poznatků. Připojte se do skupiny lidí, co vše odmítají. Žádná očkování, antibiotika , moderní léčba, rodění bez lékařské podpory. Není nad lektvary, léčitele a vlastní selský dokonalý rozum. Až budete třeba někdo mít zlomeninu, tak si to prohlédnete proti světlu, obvážete flastrem, a na bolest přečtete pohádku. Ale máte jistotu, že RTG záření a ostatní zlo z nemocnic vás nespálí plamenem pekelným. PS: zkuste se zajímat o kosmologii a pak třeba zalezete pod zem, když zjistíte kolik a jaké záření vámi prochází v každém okamžiku.

janm*

vykuk

Myslím že ironické poznámky tohoto druhu nejsou na místě, současná medicína není bez negativ očkování antibiotika a "moderní léčba", zvláště některé léčebné postupy jsou tak agresivní že ponechávají trvalé následky (poškozené ledviny, játra, ztráta hybnosti končetiny, hluchota, poruchy termoregulace, druhotné tumory atd. atd.) Je mnoho věcí co dnešní alopatická medicína již dobře zvládne, ale neméně je zdravotních problémů které zatím stále navzdory různým proklamacím efektivně řešit neumí a mnohdy vznikne více škody než užitku. Čili není možné dívat se na problematiku černobíle, neznamená že vše co je alopatické je "dobré" ale neznamená to ani že je to "špatné" jak kdy, zkuste si představit člověka stiženého vážnou chorobou který je postavený před rozhodnutí že pokud podstoupí léčbu, trvalé následky ho mohou doživotně zmrzačit. Je potom třeba se ještě divit tomu, že lidé hledají kde mohou? Nepřál bych nikomu aby musel být v životě postaven před toto dilema a ujišťuji vás že mnozí v takových chvilkách změní názor.

Jistěže i v medicíně jde často o volbu menšího zla a ani ta nemusí být správná. Ale cesta kupředu je přes medicínu a ne dámské časopisy ..

xy
hodnocení

0x

Tady se lze dočíst zajímavé informace , i konkrétní dotazy o rtg snímkování dětí. Můžete i položit dotaz

sujb.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]