Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, skončila mi podpora po 5 měsících, jsem dál nezaměstnaná -beru soc.dávky, dále jsem vedena v evidenci o zaměstnání. Mám si platit soc. pojištění? Jde mi o to, aby s mi tato doba započítávala do důchodu. Slyšela jsem, že pokud si to nebudu platit, ta doba se mi pak nezapočte do důchodu, jako odpracovaná léta. Prý se to zpětně doplatit nedá nebo dá?děkuji
Zápočet doby pro důchod je dvojí: pro nárok a pro výpočet.
Aby Vám vznikl nárok na důchod, musíte mít (letos platí) 25 let pojištěné (tedy započtené) doby. Započítávaná doba může být dvojí - skutečně odpracovaná a tzv. náhradní (za tu se neodvádí pojistné). Náhradní dobou je např. pobírání nemocenských dávek, doba studia, a taky doba vedení v evidenci úřadu práce jako uchazeče o zaměstnání po dobu, po kterou mu náleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, a v rozsahu nejvýše tří let též po dobu, po kterou mu podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáleží s tím, že tato doba tří let se zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod. Doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením věku 55 let, se do ní započítává v rozsahu nejvýše 1 roku. To znamená, že evidence při pobírání podpory se započte vždy celá, evidence bez podpory jen po omezenou dobu.
Pro výpočetvýše důchodu se pak některé náhradní doby započítávají krácené na 80 %. Náhradních dob je devět. V celém rozsahu se pro stanovení výše důchodu započítává výkon vojenské služby, péče o dítě a péče o bezmocnou/závislou osobu. Zbývajících šest dob se započítává pouze v rozsahu 80 %.
Můžete se přihlásit k účasti na dobrovolném pojištění (měsíčně 1649,- Kč) Informace zde:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.