Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak jít brzy spat?

Od: ptacek odpovědí: 19 změna:
Dobrý den, mám dobreho kamarada a chtěla bych mu pomoct.
Ma takový problem.. Usne až kolem 5h rano a spi treba do 3h odpoledne.. Jak převrátit spani, aby sel v přijatelnou hodinu spat a v přijatelnou hodinu vstavat? Dekuji za všechny rady

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Mám dojem, že základní otázka zní, zda mu to vůbec vadí a zda to přirozeně nezapadá do jeho denního rytmu (zaměstnání, dlouholetý zvyk apod.). A jelikož on sám tu se svým "problémem" není, asi se to ani nedozvíme.

doplněno 06.08.17 10:40:

@babkazov: Taky miluju tyhle "starostlivé dobrovolné pečovatele", kteří se starají o věci, do kterých jim vůbec nic není*zed*

doplněno 06.08.17 13:01:

@ptacek: To nebyl útok na vás, to bylo obecné konstatování. Pokud se vás to netýká, jedině dobře.

hodnocení

3x

Ptáčku, já mám také problém, zvláště pak v těchto vedrech, usnout. Musím vám říci, že kdyby mi někdo doporučoval a vysvětloval něco, o čem už dávno vím, že nefunguje, zvencla bych se. *alene* Nemůžete pomoci, jen ho naštvete. Váš kamarád, až bude chtít, najde sám řešení a vy si můžete myslet cokoliv a být i přesvědčen, že radíte dobře. Najděte si jiné, zábavnější téma hovorů. *mir*

doplněno 06.08.17 10:49:

Satam, jojo. Jenže pak ten člověk začne povykovat: "Za dobrotu, na žebrotu" a "Čiň čertu dobře, peklem se ti odvděčí".Jakože to někdo myslí dobře? "Cesta do pekel je lemovaná dobrými úmysly". *nene*

Jo jo, také se říká, že každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán...:)

iz*
hodnocení

1x

"Jít spát v přijatelnou hodinu" nemusí znamenat "usnout v přijatelnou hodinu". "Jít spát" a "usnout" od sebe může být i dost vzdáleno...

Co kamarád zatím zkoušel (chce to vůbec řešit)?

doplněno 06.08.17 00:22:

@Kartaginec:

Mně v otázce chybí informace → nevím, jestli jde o problém s usínáním nebo o "převrácené spaní". Chodí kamarád spát v rozumnou hodinu a usíná až kolem 5. hodiny? Nebo po nocích např. hraje hry a chodí spát až v těch pět?

A druhá: Problém může řešit ten, kdo má problém, nikoliv jeho kamarádka. (Proto se ptám, jestli to kamarád vůbec chce řešit.)

To je pravda. A jaká z toho plyne rada?
Abych nemluvil do větru a něco poradil: Napadají mě jen dvě věci. Jednak jít spát rozumnou dobu a vzbudit se v rozumnou dobu třeba násilím s budíkem pro začátek nějak moc třeba ve 12:00 později 10 a tak dále.
No a třeba nevyspalost nakonec způsobí že přítel usne dřív
Nejspíš je to blost , jen laická ráda. Jinak už mám jen a jedině radu obrátit se na lékaře! Třeba vyhledat spánkovou laboratoř.
72mona3*

Spánek problém nebude, když vydrží spát tak dlouho. Tohle jsem mohla kdysi dělat o prázdninách, ale jak začla škola, bylo po vyvalování po poledni. S povinnostmi se režim spánku mění.

Kartaginec radí dobře. Pokud to chcete řešit vy, je to zbytečné. Přítel to musí chtít řešit. A bez pomocí budíku to nepůjde. Také jsem spíš "sůva" *smich* , musím se nutit jít spát před půlnocí, ale ráno mám nařízeného budíka. Nebo psa ;) Musí si pozvolna měnit špatné návyky. Nic jiného to totiž nebude. Nehledě na to, že spánek ve dne neposiluje. M.

doplněno 06.08.17 12:48:

Když hraje hry, tak to se nedivím, že nemůže spát *zed*

Kartaginec, je to úplně mimo mísu, ale nedá mi to. Že Vy jste vyměnil svůj počítač, nebo klávesnici, všimla jsem si, že už píšete naprosto normálně a bez podivných překlepů. Myslím to dobře, proboha, aby z toho zase nevznikl nějaký konflikt. *uf*.

Jinak si myslím, že to za dotyčného nikdo nevyřeší. Také znám lidi, kteří mají úplně rozhozený spánkový režim. Ale je to kvůli jejich zaměstnání. A když může jít ten člověk klidně spát odpoledne, tak asi má zaměstnání takové, které mu to dovoluje a dokonce to vyžaduje. Člověk spát musí a každý si spánek asi přizpůsobí svým potřebám.

To je pravda. Já jsem měla automaticky předpokládal že jde o to pozdní usínání. A taky jsem nejdřív četl Jen ten první odstavec. Ten druhý jsem napoprvé přehlédl.

prazskejpepik*
hodnocení

1x

no když ve tři vstane, tak to se nemůže ani utahat. každý večer usnu v pohodě, protože jsem svým způsobem utahanej z celého dne. buď po práci, nebo po denních aktivitách. po noční spát nechodím i když jich mám více za sebou. pak usnu večer chvíli po večerníčku :)

liska*
hodnocení

0x

Doporučuje se jednu tu fázi přežít beze spánku. Prostě se svítáním už neusnout a začít nový den ráno s ostatními. Ten Váš kamarád spí teda hodně dlouho. U dospělého by se předpokládalo, že maximálně 8 hodin. Jeho 10 je dost. Otázka je, jestli se časem opět nevrátí ke svému biorytmu. On nepracuje, nestuduje?

kepler*
hodnocení

0x

No, tomu se říká převrácené spaní. Jak k tomu přišel netuším. Tuším ale, že cesta vede přes vynucené buzení čím dál dřív. Pěkně pomalu po hodině, snad tě jednou nezabije.

hodnocení

0x

Aha - a jako problém to pociťuje on a nebo vy?

Pracuje, studuje, nedělá nic? Nějaká nemoc, změna v životě, potíže v rodině, v práci atd.?

Měla jsem to takhle převrácené v posledních asi 6 týdnech před porodem - ale to jeho případ asi nebude ;)

ptacek
hodnocení

Ja svým blízkým vzdy rada pomuzu, a pokud nemáte odpoved, tak prosim neutocte, ze se starám do veci, do kterých mi nic není. Kamarada to taky trápí, ze nemůže drive usnout, a nebo spíše hraje do noci hry a spat se mu nechce.
doplněno 06.08.17 12:45: Kamarádovi je 20, uz nestuduje a ted v blízké dobe ani nepracuje (sem tam brigáda)

No to se nedivím, že se mu nechce v noci spát, když prochrápe deset hodin přes den. Ať si najde práci s pravidelnou pracovní dobou, kam bude muset chodit - ale takovou radu asi nebude chtít slyšet.

xy

Taky jsem spíš noční tvor, ale při začátku pracovní doby v 7 si těžko můžu dovolit hrát do 5 hry ( nebo teda v mém případě číst knihy pozdě do noci )

Předpokládám, že zavést pravidelný rytmus - práce , spánek, to asi nebude to, co by kamarád přijal jako radu.

iz*

Pomáhat se dá jenom tomu, kdo o pomoc stojí (nevyžádaná pomoc a rada jsou horší než žádná pomoc nebo rada).

Jestli Váš kamarád hraje po nocích hry, těžko se podaří to změnit někomu jinému než právě jemu. On sám si musí uvědomit, oč tím přichází a sám chtít nápravu.

Taky mám takového kamaráda, je mu něco přes 30. Ale chodí do práce a tento styl (u něj hospoda a pak hry do rána) praktikuje pouze v pátek a v sobotu, popř. když má odpolední*smich*

hodnocení

0x

Zavrit slepice, pomodlit, vycurat, poslechnout Hajaju a spat.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- no, když nic nedělá, tak mu to nemůže ani vadit. Navíc - hraním her udržuje organismus v pohotovosti - takže spíše trénuje právě to "neusínání", ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]