Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaseklé sousto v jícnu

Od: sos odpovědí: 18 změna:
Ahoj, mam dvě hodiny zaseklé sousto v jícnu buřt...a nemohu vyzvracet...jenom plivu sliny...co s tim pití nepomáhá...jen vyzvracim vodu..

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vím, že se na to neptáte, ale...ono se vám to stává často? to není ale normální, bud máte v jícnu nejakou překážku, nebo jíte hltavě a pořádně nekoušete.

sos
hodnocení

Včera jse to uvolnilo sca po 3hodinách...a tak 3krát do měsíce se mi to stane.

hodnocení

1x

zajděte k lékaři i když se sousto uvolnilo. Musíte podstoupit lékařské vyšetření ve vlastním zájmu.

hodnocení

1x

Já mám asi stejný problém jako Vy. Jedná se o vpáčený jícen do žaludku - tzv. reflux. žaludeční šťávy stoupají do jícnu a naleptávají jeho sliznici. Ta je pak citlivá na tužší potravu. Tak já například nemohu jíst rýži "perbolite", protože se nikdy neuvaří doměkka a sousto se mi zasekne právě v tom jícnu a začínám se úplně dávit a lapám po dechu. Musím se rychle napít vody, aby potíže ustaly.

doplněno 05.08.17 23:14:

Užíval jsem na to RANISAN, ale OMEPRAZOL je lepší. Vždy 1 kapsličku ráno na lačno a zapít několika doušky vody. Při větších potížích 1 prášek na noc a 1 ráno.

hodnocení

0x

A co pohotovost?

sos
hodnocení

Tam se mi nechce..vždy když se mi to stalo tak se mi to povedlo vyzvracet...bojim se aby mi neřekli že tam lezu s takovou blbostí
hahanaj*

blbost to asi není, když vás to obtěžuje

"Vždy,když se mi to stalo,tak se mi povedlo vyvolat zvracení."
---
Takže si ho vyvolej stejným způsobem jako předtím.

liska*
hodnocení

0x

Je to fakt v jícnu, není to nahoře u hrtanové záklopky? Já jen, aby nedošlo k dušení. Někdy dochází ke křeči jícnu, pak by mohla pomoci injekce uvolňující spasmus. Takže byste měl jet do nemocnice.

sos
hodnocení

Je to v jícnu. Čim vyvolat zvracení?
liska*

Já bych spolkla pár lžic oleje, aby to sklouzlo do žaludku. Ale časem bych se zajímala, jestli tam nemám nějaké podezdřelé zúžení.

hodnocení

0x

Snažte se to hodně zapíjet, i když to bude bolet, mělo by se to pohnout. Potrava se má řádně rozkousat a nehltat. Není to Váš případ? *tyty*

hodnocení

0x

Stávalo se mi to po rýži. Teda - když jsem jedla svoji milovanou rýži. A bylo jedno, jaký druh to byl, jestli byla s omáčkou, zapíjela jsem...Jakási křeč mi to přišlo :(. Trápila jsem se takto cca rok, jen se to stále zhoršovalo a přidávaly se obtíže - tlak na prsou, pocit, že blbě dýchám.

No nakonec jsem zašla k lékaři, dostala jsem léky (název nenapíšu, ale ty volně prodejné, co mi doporučili v lékárně, nezabraly) s poučením, že jestli to nepřejde, půjdu "polykat hadičku". Přešlo to, beru je rok. Zkoušela jsem vynechat (dle rady lékaře), ale obtíže se vracejí.

Ale chci tím říct: jestli to není ojedinělá záležitost, chce to k lékaři!

hodnocení

0x

Podobné potíže jsem měla také, postupně se zhoršovaly a nakonec se jednalo o achalázii jícnu, se kterou se léčím již mnoho let. Mně tedy většinou pomohlo zapít - buď sousto sklouzlo do žaludku nebo s vodou "vrátilo"... Pokud Vám to nepomáhá, možná bych zkusila zajíst - třeba chlebem.

hodnocení

0x

Není normální, aby se jídlo zasekávalo v jícnu. Jícen má fungovat tak, že se při polknutí mění tlak v jícnu tak, aby se sousto posouvalo dolů. Pokud se vám to stává, rozhodně navštivte lékaře. Může jít o širokou škálu problémů (různé divertikly, achalázie, hiátová hernie, zúžení jícnu v důsledku nádoru) - některé z těchto problémů mohou přejít v rakovinu jícnu!

karelkalvas
hodnocení

0x

Nedostatečně rozkousané jídlo mi uvízlo v jícnu nebo spíš na začátku hltanu.Po 6.hodinách dávení dušení a slinění jsem odjel na ORL,kde mi injekčně aplikovali Buskopan 2ml a během 10 minut jsem měl pokoj,což bylo tak neuěřitelné,zvláště po 6 hodinách,kdy jsem nebyl schopen vypít ani lžičku vodyaniž bych se nezačal dusit.Vřele všem takto postiženým doporučuji.Karel

hodnocení

0x

Buskopan uvolní svalstvo zažívacího traktu, proto pak sousto prošlo dál . Neléčí to ale, jen vlastně udělá první pomoc.Pokud ale má dotyčný výchlipky v jícnu / takové jako vaky do stran, kam se jídlo chytí/, tak tam může uvíznout, způsobí zánět a pak už je to velký problém. Chtělo by to gastroskopii, kdy se kouknou kamerou do žaludku i jícnu a zjití, co se tam děje.

sestra
hodnocení

0x
Dobrý den, můžete mít i stenózu jícnu - zúžení. Děje se to jen u tužší potravy nebo např i s bramborovou kaší? Míváte často pálení žáhy?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]