Nejste přihlášen/a.
Vím, že se na to neptáte, ale...ono se vám to stává často? to není ale normální, bud máte v jícnu nejakou překážku, nebo jíte hltavě a pořádně nekoušete.
Já mám asi stejný problém jako Vy. Jedná se o vpáčený jícen do žaludku - tzv. reflux. žaludeční šťávy stoupají do jícnu a naleptávají jeho sliznici. Ta je pak citlivá na tužší potravu. Tak já například nemohu jíst rýži "perbolite", protože se nikdy neuvaří doměkka a sousto se mi zasekne právě v tom jícnu a začínám se úplně dávit a lapám po dechu. Musím se rychle napít vody, aby potíže ustaly.
Užíval jsem na to RANISAN, ale OMEPRAZOL je lepší. Vždy 1 kapsličku ráno na lačno a zapít několika doušky vody. Při větších potížích 1 prášek na noc a 1 ráno.
Je to fakt v jícnu, není to nahoře u hrtanové záklopky? Já jen, aby nedošlo k dušení. Někdy dochází ke křeči jícnu, pak by mohla pomoci injekce uvolňující spasmus. Takže byste měl jet do nemocnice.
Stávalo se mi to po rýži. Teda - když jsem jedla svoji milovanou rýži. A bylo jedno, jaký druh to byl, jestli byla s omáčkou, zapíjela jsem...Jakási křeč mi to přišlo . Trápila jsem se takto cca rok, jen se to stále zhoršovalo a přidávaly se obtíže - tlak na prsou, pocit, že blbě dýchám.
No nakonec jsem zašla k lékaři, dostala jsem léky (název nenapíšu, ale ty volně prodejné, co mi doporučili v lékárně, nezabraly) s poučením, že jestli to nepřejde, půjdu "polykat hadičku". Přešlo to, beru je rok. Zkoušela jsem vynechat (dle rady lékaře), ale obtíže se vracejí.
Ale chci tím říct: jestli to není ojedinělá záležitost, chce to k lékaři!
Není normální, aby se jídlo zasekávalo v jícnu. Jícen má fungovat tak, že se při polknutí mění tlak v jícnu tak, aby se sousto posouvalo dolů. Pokud se vám to stává, rozhodně navštivte lékaře. Může jít o širokou škálu problémů (různé divertikly, achalázie, hiátová hernie, zúžení jícnu v důsledku nádoru) - některé z těchto problémů mohou přejít v rakovinu jícnu!
Nedostatečně rozkousané jídlo mi uvízlo v jícnu nebo spíš na začátku hltanu.Po 6.hodinách dávení dušení a slinění jsem odjel na ORL,kde mi injekčně aplikovali Buskopan 2ml a během 10 minut jsem měl pokoj,což bylo tak neuěřitelné,zvláště po 6 hodinách,kdy jsem nebyl schopen vypít ani lžičku vodyaniž bych se nezačal dusit.Vřele všem takto postiženým doporučuji.Karel
Buskopan uvolní svalstvo zažívacího traktu, proto pak sousto prošlo dál . Neléčí to ale, jen vlastně udělá první pomoc.Pokud ale má dotyčný výchlipky v jícnu / takové jako vaky do stran, kam se jídlo chytí/, tak tam může uvíznout, způsobí zánět a pak už je to velký problém. Chtělo by to gastroskopii, kdy se kouknou kamerou do žaludku i jícnu a zjití, co se tam děje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.