Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Placení a rodiče

Od: kamkahara odpovědí: 19 změna:
Zdravím !
Nevím jestli je to normální , snad se nikoho nedotknu ale co mi hlava nebere je:
Jedeme k rodičům na týden,normálně bydlíme u přítelkyně a platíme 1000kc, oka. U nás neplatíte doma nic, nechtějí od nás peníze ale to je jedno. Teď jsme jeli zase ale na 4 dny a mamka si řekla že chce 500. Oka. Ale pořád si půjčuji naše auto, někde jezdí a nebo je přítel někam veze. Ale na benzín nepřidaji. Je to normální?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

2x

Pokud někde bydlím, ať samostatně, nebo u někoho, tak je samozřejmé, že za sebe i toho druhého,. platím všechny náklady na bydlení, stravu a ještě se podílím na úklidu a jiné pomoci.

Trošku tento dotaz nechápu, co je to ,,oka,,?

Také záleží, jak je ta která rodina zabezpečena, jestli se chodí pravidelně do zaměstnání, jestli nejsou nějaké dluhy a ty se splácí a podobně.

doplněno 03.08.17 10:44:

Nelze paušalizovat. Každá rodina to má nastavené jinak. I výchova a vazby na rodiče jsou u dětí trochu jiné. Někde je více úcty, respektu, pochopení, někde zase zábran. Také záleží na jednání předešlých generací, tedy když rodiče byli ve Vašem věku a tedy s čím se setkali zase oni od svých rodičů. Tose potom promítá i do dalších generací. Buďto jedou v té samé linii, nebo naopak byvši poučeni, chovají právě naopak.

Pokud začnete brojit, aby to vše bylo fifty, fity, nebude to nikomu moc příjemné, proto hodně diplomacie, ať neuděláte více škody, než užitku. Pokud máte se všemi velmi dobré vztahy, nechte to tak být, a moc do toho nezasahujte.

Ta platba 1000 korun je za bydlení pro dva stejně velice nízká.

doplněno 03.08.17 10:45:

Děkuji pochopeno - OK.

kamkahara
hodnocení

Oka, jako že nemám problém zaplatit ale když už se teda platí, tak všichni.

Tazateli se asi zdála klasická zkratka O.K. (případně OK) málo česká, tak si to upravil na "Oka". Že to jaksi ztrácí smysl není podstatné, hlavně, že netrpí čeština :-D.

doplněno 03.08.17 21:30:

pohanka - No když už teda musím použít anglickou (mezinárodní) zkratku foneticky, měl bych jí vyslovit (napsat) tak, jak zní v originálu. I když uznávám, že napsané "oukej" vypadá divně (ale každý to, na rozdíl od toho "Oka", hned pochopí) *zmateny*

Ale to už jsme lehce mimo téma otázky *hi*

pohanka*

O.K., zadavatelka to napsala vlastně foneticky, nebo by mělo být óká?*zmateny*

doplněno 03.08.17 21:36:

Ale oukej říkáme přece běžně a každý to vlastně zná a věděl by hned.

Je to sice mimo otázku, ale jako vysvětlení možná pro více lidí. Já jsem původně hledala slovo, ze kterého vypadlo nějaké písmenko. Jedubabička pochopila hned, já mám dlouhé vedení.

krtek66
hodnocení

1x

tyhle ty rodinné platby do dneška nechápu...já nikdy po rodičích nic nechtěl oni po mě...a přesto vegetujeme..já pomůžu s tím oni tam s tím...a obě strany jsou spokojené..tady v tom vždycky vidím, že si někteří dělají děcka na peníze..

kamkahara
hodnocení

Jo to je taky můj názor. Něco za něco, to říká i moje máma ale prostě nechápu jejich přístup.

hodnocení

1x

Rodičům, kterým přispíváte, to zřejmě normální přijde.

Vy jim nějak pomáháte, krom toho auta? Nebo oni vám?

kamkahara
hodnocení

Pomáháme jim. Normální běžný činnosti a bydlí na vesnici, tak i venku.

Oka, jako že nemám problém zaplatit ale když už se teda platí, tak všichni.
A řekli jste si?

Normální běžný činnosti a bydlí na vesnici, tak i venku.
Pomáhat "venku" může znamenat od hodit slepicím po pohrabat hektarovou louku cokoliv. Běžné činnosti dtto.

hylfe*
hodnocení

0x

Ja vubec nechapu podstatu dotazu. Asi je to tim teplem. Co to je OKA? Co to je NEPLATITE. Kdo? Co? Komu?

liska*
hodnocení

0x

Normální nevím, ale je to divné mít v rodině tyhle problémy. Jestli oni mají velké výdaje na energie, vodu ap.? Tyhle věci byste si to snad měli říct mezi sebou. Tady nikdo nemá představu, co vaše invaze k rodičům představuje, či jak využívají Vaše auto.

hodnocení

0x

Dotaz je psán velmi nesrozumitelně. Pokusím se v něm zorientovat.

Vy a váš přítel bydlíte u kamarádky jednoho z vás. Měsíčně(?) té kamarádce platíte 1000 Kč. Pokud jen za 4 holé stěny, budiž. Pokud i za elektřinu, teplo, vodu, tak platíte směšně málo a nelze s touto platbou nic srovnávat.

Rodiče jednoho z vás nechtějí při návštěvě na více dnů žádný finanční příspěvek. Ano, to je poměrně běžné.

U druhých rodičů (u přítelovy mamky?) jste za 4 dny přispěli částkou 500 Kč. To je něco přes 60 Kč na osobu a den. Většinou se u rodičů za pobyt neplatí, ale 60 Kč za den jste tam rozhodně projedli, prosvítili atd.

Cesty autem zadarmo nejsou. Ale ne vy, nýbrž pouze přítel by měl případnou jízdu někam odmítnout nebo si říct o nějakou korunu na benzín. Pokud on považuje přístup svých rodičů za správný, tak radím, abyste to přijala také. Pokud máte dojem, že je to tak nastavené dlouhodobě a že byste partnerovým rodičům přispívali stále a mnoho, pohovořte s partnerem.

prazskejpepik*
hodnocení

0x

kdoví co zatím je, když si přečtu otázku. vůbec jsem jí neporozumněl, ale jestli jde o placení nějaké režie bydlení, tak pokud někde bydlím, tak bych něco platit měl a to po domluvě. my to doma mále také rozdělené (já a přítelkyně).

hnipirdo*
hodnocení

0x

Normální by bylo, kdybys za dotaz o zapůjčení auta nebo odvozu, řekla si o peníze za PHM, amortizaci...!

cechacek*
hodnocení

0x

Tisíc Oka, 500 Oka, oka je okamžitě, nebo od oka

elane

cechacku: Spíš myslím, že "Oka" bude asi znamenat: O.K. tedy něco jako: to chápu, to je O.K.

Tazatel to prostě píše, jak to slyší. *jasne*

doplněno 03.08.17 22:24:

A celý dotaz bych chápala asi takto:

Normálně bydlíme u přítelkyně, teď ale jedeme na týden k rodičům přítelkyně a platíme 1000 kc, O.K. U nás (asi míněno: když jsme na návštěvě u "našich rodičů") neplatíte nic, nechtějí od nás peníze (ale to je jen tak mimochodem). Teď jsme jeli zase na 4 dny a mamka (těžko říct čí mamka) si řekla že chce 500. O.K. (O.K. - Tedy něco jako: to bych pochopil). Ale pořád si půjčuji naše auto, někde jezdí a nebo je přítel někam veze. Ale na benzín nepřidaji.

Takže má tazatel za to, že když na návštěvě přispívat, tak z obou stran. *smich*

A ptá se, co rádci na to. :-P

hodnocení

0x

A nemůže to být tak, že Vaše partnerka je často jiná a rodičům se nelíbí doplácet za energie, vodu, topení, stravu za pro ně zatím cizí lidi? Nebo se mají co otáčet i bez návštěv, které jim vozíte? Kdo ví, co za tím vlastně je, jak to vidíte Vy, tak to nemusí vidět rodiče. Zřejmě máte na věc pohled zcela odlišný, ale důvody rodičů neznáme. V každém případě, když už se platí, tak pětistovka není moc, na druhou stranu, když Vy neplatíte u jejích rodičů, tak by taky nemuseli nic požadovat. Ale to by se museli vyjádřit rodiče, co za tím je. Vy byste se rodičů měl hlavně na to zeptat, ať Vás to nežere a máte jasno.

vilik*
hodnocení

0x
Měsíčně platíte u přítelkyně 1000, chápu dobře? To je nájem bez energií? Já jen, že tolik má naše domácnost jen spotřebu elektřiny, bez tepla a teplé vody. Když to sečtu, platím doma za energie, vodné, povinné poplatky asi 900 týdně za 4 osoby. V této částce samozřejmě nejsou započteny výdaje na jídlo, které zřejmě k rodičům též nevozíte.
Z tohoto pohledu chápu, že vaši rodiče po několika týdeních návštěvách usoudili, že je morálně v pořádku říci si o příspěvek, byť takto minimální.
K ostatnímu. Pokud mne rodiče požádají o pomoc, třeba odvoz, nejsem schopen ani ochoten tuto pomoc provést za peníze. Ani na benzin, pokud se jedná o dovoz, odvoz v rámci okolí. Nejspíš bych očekával, pokud při půjčení auta na delší trasu doplní přiměřené množství PHM. Nikdy bych rodičům neřekl o příspěvek na amortizaci.
S klidným svědomím pak můžu nechat o prázdninách děti u babičky, aniž bych na konci prázdnin dostal souhrnný účet.
Samozřejmě bude záležet na příjmech a stylu života. Pokud třete bídu s nouzí a zlepšení není kvůli zdravotnímu stavu v dohledu, na PHM si řekněte. Pokud jste normální zdraví lidé, musíte sami vědět, co je vhodné.

hodnocení

0x

V cem je problem pristavit auto se skoro prazdnou nadrzi?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]