Nejste přihlášen/a.
Pokud někde bydlím, ať samostatně, nebo u někoho, tak je samozřejmé, že za sebe i toho druhého,. platím všechny náklady na bydlení, stravu a ještě se podílím na úklidu a jiné pomoci.
Trošku tento dotaz nechápu, co je to ,,oka,,?
Také záleží, jak je ta která rodina zabezpečena, jestli se chodí pravidelně do zaměstnání, jestli nejsou nějaké dluhy a ty se splácí a podobně.
Nelze paušalizovat. Každá rodina to má nastavené jinak. I výchova a vazby na rodiče jsou u dětí trochu jiné. Někde je více úcty, respektu, pochopení, někde zase zábran. Také záleží na jednání předešlých generací, tedy když rodiče byli ve Vašem věku a tedy s čím se setkali zase oni od svých rodičů. Tose potom promítá i do dalších generací. Buďto jedou v té samé linii, nebo naopak byvši poučeni, chovají právě naopak.
Pokud začnete brojit, aby to vše bylo fifty, fity, nebude to nikomu moc příjemné, proto hodně diplomacie, ať neuděláte více škody, než užitku. Pokud máte se všemi velmi dobré vztahy, nechte to tak být, a moc do toho nezasahujte.
Ta platba 1000 korun je za bydlení pro dva stejně velice nízká.
Děkuji pochopeno - OK.
Tazateli se asi zdála klasická zkratka O.K. (případně OK) málo česká, tak si to upravil na "Oka". Že to jaksi ztrácí smysl není podstatné, hlavně, že netrpí čeština .
pohanka - No když už teda musím použít anglickou (mezinárodní) zkratku foneticky, měl bych jí vyslovit (napsat) tak, jak zní v originálu. I když uznávám, že napsané "oukej" vypadá divně (ale každý to, na rozdíl od toho "Oka", hned pochopí)
Ale to už jsme lehce mimo téma otázky
O.K., zadavatelka to napsala vlastně foneticky, nebo by mělo být óká?
Ale oukej říkáme přece běžně a každý to vlastně zná a věděl by hned.
Je to sice mimo otázku, ale jako vysvětlení možná pro více lidí. Já jsem původně hledala slovo, ze kterého vypadlo nějaké písmenko. Jedubabička pochopila hned, já mám dlouhé vedení.
tyhle ty rodinné platby do dneška nechápu...já nikdy po rodičích nic nechtěl oni po mě...a přesto vegetujeme..já pomůžu s tím oni tam s tím...a obě strany jsou spokojené..tady v tom vždycky vidím, že si někteří dělají děcka na peníze..
Rodičům, kterým přispíváte, to zřejmě normální přijde.
Vy jim nějak pomáháte, krom toho auta? Nebo oni vám?
Dotaz je psán velmi nesrozumitelně. Pokusím se v něm zorientovat.
Vy a váš přítel bydlíte u kamarádky jednoho z vás. Měsíčně(?) té kamarádce platíte 1000 Kč. Pokud jen za 4 holé stěny, budiž. Pokud i za elektřinu, teplo, vodu, tak platíte směšně málo a nelze s touto platbou nic srovnávat.
Rodiče jednoho z vás nechtějí při návštěvě na více dnů žádný finanční příspěvek. Ano, to je poměrně běžné.
U druhých rodičů (u přítelovy mamky?) jste za 4 dny přispěli částkou 500 Kč. To je něco přes 60 Kč na osobu a den. Většinou se u rodičů za pobyt neplatí, ale 60 Kč za den jste tam rozhodně projedli, prosvítili atd.
Cesty autem zadarmo nejsou. Ale ne vy, nýbrž pouze přítel by měl případnou jízdu někam odmítnout nebo si říct o nějakou korunu na benzín. Pokud on považuje přístup svých rodičů za správný, tak radím, abyste to přijala také. Pokud máte dojem, že je to tak nastavené dlouhodobě a že byste partnerovým rodičům přispívali stále a mnoho, pohovořte s partnerem.
cechacku: Spíš myslím, že "Oka" bude asi znamenat: O.K. tedy něco jako: to chápu, to je O.K.
Tazatel to prostě píše, jak to slyší.
A celý dotaz bych chápala asi takto:
Normálně bydlíme u přítelkyně, teď ale jedeme na týden k rodičům přítelkyně a platíme 1000 kc, O.K. U nás (asi míněno: když jsme na návštěvě u "našich rodičů") neplatíte nic, nechtějí od nás peníze (ale to je jen tak mimochodem). Teď jsme jeli zase na 4 dny a mamka (těžko říct čí mamka) si řekla že chce 500. O.K. (O.K. - Tedy něco jako: to bych pochopil). Ale pořád si půjčuji naše auto, někde jezdí a nebo je přítel někam veze. Ale na benzín nepřidaji.
Takže má tazatel za to, že když na návštěvě přispívat, tak z obou stran.
A ptá se, co rádci na to.
A nemůže to být tak, že Vaše partnerka je často jiná a rodičům se nelíbí doplácet za energie, vodu, topení, stravu za pro ně zatím cizí lidi? Nebo se mají co otáčet i bez návštěv, které jim vozíte? Kdo ví, co za tím vlastně je, jak to vidíte Vy, tak to nemusí vidět rodiče. Zřejmě máte na věc pohled zcela odlišný, ale důvody rodičů neznáme. V každém případě, když už se platí, tak pětistovka není moc, na druhou stranu, když Vy neplatíte u jejích rodičů, tak by taky nemuseli nic požadovat. Ale to by se museli vyjádřit rodiče, co za tím je. Vy byste se rodičů měl hlavně na to zeptat, ať Vás to nežere a máte jasno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.