Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Utržené klíště - hlavička je uvnitř

Od: jakub33 odpovědí: 7 změna:

Tak jsem si ze včerejšího výletu přinesl klíště. Pokusil jsem se ho vytáhnout pinzetou, ale utrhlo se a hlavička zůstala uvnitř. Mám s tím jít k lékaři nebo to nechat tak? Zkoušel jsem to ještě odstranit jehlou, ale nepodařilo se. Obávám se toho, že se hlavička klíštěte začne hlouběji zavrtávat a dostane se do krevního oběhu. Babička kdysi říkala, že z toho může být zápal mozkových blan. Díky za radu.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tady si přečtěte,co na to lékař.. ulekare.cz/...

kliste
hodnocení

3x

Kdyby bylo jedno klíště vokolí, tak je večer jej mám na sobě, manžel nic. Z počátku jsem byla vyděšená z přetrhlého klíštěte, jezdila jsem i o víkendu na pohotovost, až mi jedna stará sestřička řekla, že je to zbytečnost, ale dezinfenkce musí obsahod iod/jód. Tělo si ze zbytkem poradí. Ránu hlídat, pokud by se nehojila, navštívit lékaře.

Již roky to takhle funguje, nestalo se, že bych se zbytkem klíštěte musela k lékař, rána se zahojila bez problému sama..

hodnocení

3x

Pokud nebylo klíště nakažené, je to stejné, jako zadřená tříska, či zapíchnutý trn. Ranka se pravděpodobně zanítí (což je obraná reakce organismu) a tělo si s cizím předmětem poradí. Nepropadejde panice, ale každopádně důkladně vydezinfikovat. K lékaři bych šel, až kdyby byla reakce nepřiměřená. Zánět mozkových blan hrozí v případě nakaženého klíštěte, bez ohledu na to, jestli ho přetrhnete, nebo ne.

pohanka*
hodnocení

2x

Okamžitě k lékaři, nebo na chirurgii, v žádném případě ,,nenechat jen tak,,.

doplněno 03.08.17 07:24:

V každé lékárničce by měla být speciální pinzeta na vyndavání klíšťat.

Též si nastudujte, jak na to.

Také se názory, jak vyndavat klíště občas revidují a oběbí se nové postupy, přípravky. Takže se na netu informujte, co a jak.

doplněno 03.08.17 07:26:

OPRAVA: Také se postupy, jak vyndavat klíště občas revidují a objeví se nové postupy a dezinfekční přípravky.

jakub33
hodnocení

Díky za rady, k tomu lékaři raději zajdu.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, mrtvá a samostatná hlavička se nikam zavrtávat nebude, ale jsou dvě možnosti. Buď zaroste v ráně a zůstane tam tvrdá boulička nebo se rána zanítí a podebere. Takže, lepší bude, aby ji doktor dostal ven a ránu ošetřil. Pokud nebylo klíště infikované, tak Vám žádná nemoc nehrozí. Jenže, to se pozná až později (bez ohledu na přítomnost či nepřítomnost hlavičky v ráně). Zdravím!

hodnocení

1x
A to utržený klíště máte? Bylo by dobré poslat ho na rozbor, zda není nakažené.
Jinak na vytahování klíštěte se mi osvědčila versatilka. Docela dobře nahradí tu speciální pinzetu, o které tu byla řeč.
doplněno 03.08.17 09:18: . kliste.cz/...
doplněno 03.08.17 10:04: Vyšetření samozřejmě není zadarmoh. Řádově tak 2000.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]