Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nucená dovolená

Od: kamils odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

mám otázku, pracuji v jedné firmě s nepřetržitým provozem a v jeden určitý den (neděle) bude firma odstavena od el. energie a nebude možné vykonávat žádnou práci. Zaměstnavatel po nás v tento den chce, abychom si vzali dovolenou nebo tak zvané klouzavé volno. Má na tento postup právo, neměl by spíš postupovat dle zákoníku práce § 207 o překážce na straně zaměstnavatele?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Čerpání dovolené i náhradního (či klouzavého) volna určuje zaměstnavatel. Musí Vás s tím ale seznámit minimálně 14 dnů předem. Pokud by to bylo v kratším termínu, mělo by jít o překážku v práci na straně zaměstnavatele.

Praxe některých zaměstnavatelů, kterou zmiňuje Satam, není v pořádku.

kamils
hodnocení

to je přesně to, co neudělal, nesplnil 14 denní lhůtu a na tom by se mohlo něco postavit

jenda2*

Jde jednoznačně o překážku na straně zaměstnavatele a není to problém zaměstnance. Zaměstnavatel nemá právo na nařízení dovolené. ZP to stanovuje jasně. Vás bych chtěl mít jako zaměstnavatele a hned by byl problém.

hodnocení

0x

Zaměstnavatel má právo vám určit termín dovolené a nějakými rádoby překážkami na straně zaměstanavatele se nebude nikdo zabývat.

hodnocení

0x
Zdravim. Mel jsem podobny problem minuly mesic 2x po sobe byl hlášen výpadek proudu od 8 do 20:00. Zaměstnavatel taky nutil dovolenou, nebo si to nadpracovat. Ja volil neplacené volno. Taky mate urcite tuto moznost.
doplněno 01.08.17 21:56: Netvrdím ze me nekdo nutil bylo to me rozhodnuti. Nechtel jsem plýtvat dovolenou.
kamils
hodnocení

do neplaceného volna nás nenutí, to si myslím, že už je za hranou zákona.

doplněno 01.08.17 22:02:

já si právě taky nechci plácat dovolenou na to, že je mu nejde proud

krtek66

že vy nechcete je váš problém..jak je psáno výše...má právo vám dovolenou nařidit..stejně tak jako si najde zákonný důvod vás popř. propustit když se vám něco nebud líbit...já bych si to teda naddělal...také nemám rád když mi někdo do toho kecá

iz*

Proč nečtete předchozí odpovědi a reakce? Zaměstnavatel určuje čerpání dovolené, ale musí zaměstnanci dovolenou oznámit alespoň 14 dnů předem → a to zde zaměstnavatel nedodržel...

karel46
hodnocení

0x
Jedna vec je, na co ma zamestnavatel pravo, druha vec to, ze Vam muze dat vypoved treba pro nadbytecnost.

Karle ,ale poté musí vyplatit odstupné! a nemůže na tuto pozici pak přijat nového paracvníka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]