Nejste přihlášen/a.
Zdravím rádce, mám jen dotaz, zda někdo ví a nebo ať doporučí postup. Máme koupit chatu, kolem které je místní asfaltová komunikace vedoucí na místní pole, louky a les. Komunikaci "dělala" ještě za totáče příslušná obec společně s JZD. A já se ptám, na koho se obrátit, když tato komunikace je v dezolátním stavu. Zjistila jsem, že pozemek patří částečně soukromníkovi a částečně pozemkovému fondu. Jezdí na ní především traktory kombajny a občas nakladače dřeva. Pak také lidičky co bydlí v několika chatách. Zjišťováním jsem přišla i na to, že jedna rodina poslala na obecní úřad žádost o opravu, ale prý jim nebylo ani odpovězeno. V katastrální mapě je pozemek veden jako ostatní plocha. Má s tímto problémem někdo zkušenosti? A nebo dejte alespoň radu, kam se tedy obrátit. Díky moc. A.
Opravit cestu může jedině vlastník cesty, pokud má k tomu důvod. Vlastníkem jee, jak píšete, částečně soukromníkovi a částečně pozemkovému fondu, takže se musíte obrátit na vlastníky.
že jedna rodina poslala na obecní úřad žádost o opravu, ale prý jim nebylo ani odpovězeno
osobně si myslím, že úřady odpovídají na dotazy a připomínky. Věty tohoto typu mi říkají, že to mohlo být i jinak.
Už jste kontaktova státní úřad?
Díky za odpo Milane, jak jsem koukala, tak vlastník soukromá osoba tam zabíhá cesta na jeho pozemek jen asi 2m2.
ostatní je pozemkovýho fondu tj. cca 500-800m. A to je fakt, že ten soukromník opraví ty dva metry a když pozemkáč neopraví tak velká voda odplaví z kopce a z pole rychle běžící vodu při velkém dešti. Není to divné? Byla jsem se tam podívat a jsou tam od té vody pěkné výmoly.
Pokud je pozemek veden jako ostatní plocha, tak možná komunikace je jenom jako dočasná cesta
Opravu cesty by měl zajistit správce komunikace. Ve vašem případě jím bude asi zároveň vlastník komunikace a zde se začínají rodit problémy. Vlastník komunikace totiž nemusí být totožný s vlastníkem pozemku, na které komunikace leží, takže ve vašem případě asi jde o soukromý pozemek, na kterém je obecní komunikace.
Nebudu to protahovat. Vlastník pozemku a vlastník komunikace asi nejsou schopni se domluvit. Vy s tí nic neuděláte. Takže přichází na řadu zákon. A ten zákon č. 13/1997Sb. v §9, odst. 3 mluví mj. o povinnostech vlastníka komunikace ve věcech údržby té komunikace. Takže zjistěte, kdo je vlastník komunikace, nejspíš to bude obec, obraťte se na něj a argumentujte zněním zákona. Pokud nebude chtít naslouchat, obraťte se na nadřízený orgán, jímž nejspíš bude Krajský úřad, odbor dopravy a bůhvíčehoještě.
@ra252: Zápis v katastru není v tomto směru relevantní. Takže zbytečnost.
@ra252: Promiň, ale pracoval jsem v oboru dost dlouho, abych o tom něco věděl. Takže zápis v katastru JE ÚPLNĚ IRELEVANTNÍ! A to tam může být klidně zapsána vodní plocha
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.