Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrozně se po námaze potím

Od: marek24 odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

je mi 24 let, vážím 73 kg, měřím 175 cm, štíhlá postava.

Kdykoliv po byť jen mírně zvýšené fyzické aktivitě (rychlá chůze, krátký běh) se do tří minut PO UKONČENÍ této aktivity dostaví strašné pocení. Potím se ÚPLNĚ všude, na hlavě, obličeji, krku, zádech, břichu, končetinách, prostě všude.

Potím se HODNĚ, příklad: dneska jsem si byl zajezdit na koloběžce. Po 2 km tempa cca 15 km/h jsem si sedl na lavičku tak, že jsem sklonil hlavu. Po hlavě mi stékálo tolik potu, že to vytvořilo SOUVISLÝ proud potu, který stékal po bradě na zem. Jako byste pustili vodu z kohoutku na mírný pramínek.

Neuvěřitelně rychle se kvůli tomu vyčerpám, protože se hrozně snadno dehydratuju. Navíc mě při tom hrozně pálí oči (nejspíš tím, že se mi do nich dostane pot, zarudlé ale nejsou).

Ani v klidovém stavu v horku to není o moc lepší. Včera jsem jel v tramvaji, bylo asi 30° C (v tramvaji asi o deset víc). Co jsem koukal na lidi okolo, potil jsem se úplně nejvíc, čůrky potu po celém obličeji, tričko a kraťasy totálně promočené.

Pohybu mám dost, před půl rokem jsem začal jezdit na koloběžce, vždy stejnou trasu – cca 7 km se zátěží (15 kg na zádech - je to brigáda, roznos). Také si občas chodím zaběhat, zaplavat, nebo se projet jen tak. Pohyb mám rád (ačkoliv jsem ve skutečnosti programátor, čili dost velkou část dne prosedím).
Byl jsem s tímto problémem u doktora, ten mi vyšetřil štítnou žlázu, vzal odběry krve, pak mě poslal na kontrolu srdce (nosil jsem dva dny holtery), vše v pořádku. Nikdo v rodině se takhle jako já nepotí.

Jste má poslední naděje, nesetkal se s tímhle někdo? Dost mě to omezuje v životě.
Díky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Marek - Můj muž to má taky, celý život. Bála jsem se kdysi, jestli není nemocný, ale vždy hodně sportoval, denně běhal, jezdil dálky na kole, prostě byl vysportovaný a stejně se potil. Nevím, jak to máte Vy, ale můj muž má asi tak čisté tělo, že jeho pot není vůbec cítit, jako by jen prosakovala voda. Ale zase má ten pot tak agresivní, že urychleně zlikviduje všechny barvy na tílkách, či tričkách. Nestačím je kupovat. Já došla k závěru, že můj muž to má od oslabených průdušek, protože to byla jediná věc, kterou neměl zcela v pořádku. Nemohl ani pít studené nápoje. Došla jsem k tomu taky proto, že to pocení se přeci jen trochu zmírnilo, když přestal kdysi kouřit, tak to u něj nějakou soluvislost má. Dnes mu je 66 let, stále sportuje a stále se nadměrně potí, jen o něco méně, co 25 let nekouří. Nebojte se, jinak je zdravý, jako řípa.

blešík, nic ve zlém, ale jsem na tom stejně. Dokonce i hodinky jsem musel přestat nosit, páč mi je v záruční době nechtěli opravovat, neboť mám agresivní pot a pokud nejsou vodotěsné, uhnijí mi vevnitř.

Trika fasuji, ale spotřeba je veliká. Denně několik triček.

Jsou na to lidé ještě hůře, proto to vydržím.

Milancukrář - Nic ve zlém, Vás bych už doma nechtěla! Jeden potížista mi stačí. Taky máte věčně všude rozvěšená schnoucí trika? Spotřebu triček by měla proplácet pojišťovna, vyjde to dráž, než léky. Ono se s tím ani nic jiného dělat nedá, než to vydržet.

hodnocení

1x

Kamarád to má s pocením také tak a nakoupil si trička se stříbrem, nejsou moc levná, mám dojem, že si je objednal na netu.

Já začala kupovat tílka a trička cyklistická, jsou taková syntetická, čili mám naději, že barva vydrží a odvádějí pot. Kupuju jednobarevná, aby připomínaly běžné tričko, tílko. Čas ukáže, jestli jsem s tím vydrbala.

hnipirdo*
hodnocení

0x

Lékař by měl zjistit příčinu, proč se nadměrně potíš. Já jen nakoukl ZDE a už jsem se také zpotil.

hodnocení

0x

Marku, mám něco podobného, potím se jak dvéře od chlíva. Již mnoho let. Lékař sdělil, někdo se potí více, někdo méně.

Tak všude ručník a jiné triko.

doplněno 31.07.17 17:59:

Ano, říkali.

hnipirdo*

Milane, a neříkal ti také: Musíte se s tím naučit žít?

pohanka*
hodnocení

0x

Tak v dnešním počasí se potí asi každý, kdo se hýbe a něco dělá.

Není to lepkavý pot, ale voda, která ochlazuje přehřáté tělo.

Já jsem měnila tričko každou chvíli.

Pijte více a méně jezte. Místo trička volnou halenu a i kalhoty z lehké látky a volného střihu. Žádné slipy.

Na krk si dejte mokrou plenu, /pokud nemáte problém s krční páteří/ nebo na zápěstí mokrý studený kapesník.

Ochlazujte se i jinak. Do kapsy strčte chladící gelový polštářek, nohy strčte pod hydrant, vodotrysk atd...

hodnocení

0x

Možná byste mohl zkusit šalvěj - šalvějový čaj. Jen si nejsem jistá, jak dlouho se může pít, u některých bylinek se doporučuje pauza. Zkuste to ;).

liska*

Ano šalvěj. Pít i oplachovat se. V lékárně poradí s dávkami. Nelze brát dlouho! Po měsíci se musí dát delší pauza. Jinak konzumovat hodně ovoce s C vitaminem / pomeranče, kivi, grepy/. Dejte si na večer hořčíkovou tabetku. K snídani často kakao, celozrnné pečivo, klíčky, semínka. A odlehčete játrům, říká se že příčinou nadměrného pocení je vnitřní oheň. Situaci zhoršuje psychika- strach, stres, obavy.

doplněno 31.07.17 23:55:

Jak odlehčit játrům? Omezit tučná těžká a smažená jídla, zákusky, chipsy, majonézu, uzeniny, tučné sýry, sladkosti, jako tatranky, laciné čokolády ,kafe i colu. Dávat si naopak navíc zeleninové saláty ochucené citronem, kyselé zelí, kroupy, libová masa / krůta, králík/, ořechy.

hodnocení

0x

Marku, to že jste včera, v tom šíleném vedru jel na koloběžce několik kilometrů, ikdyž víte, že máte takový problém, to opravdu není vůbec rozumné. A příjde mi to hoooodně podivné a že si koledujete o kolabs. *alene* Mám pocit, ale nevím to jistě, že lidé, kteří se narodili v zimě, snášejí horko špatně.

svatoslav
hodnocení

0x

Marku, možná to souvisí s činností jater... já je mám lehce oslabená, a po jakékoli námaze hned převlékám trička... Lékaři nemusejí vše zjistit, pátrejte sám...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]