Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žádost o zvýšení výživného

Od: bohdy25* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu, jak postupovat v případě, že chci požádat o zvýšení výživného na dceru. Problémem pro mě není samotné sepsání žádosti, ale to, že se otec s dcerou nestýká. Není mi znám jeho trvalý pobyt ani, kde pracuje. Otec dítěte není občan ČR, předpokládám, že se dlouhodobě zdržuje a pracuje v zahraničí. Výživné bylo stanoveno v roce 2003 ve výši 1000Kč, pravidelně měsíčně dosud je poukazováno na můj účet. Dceru navštěvují asi 4x do roka prarodiče, kteří tvrdí, že netuší, kde se jejich syn zdržuje.

Konkrétně by mne zajímalo, zda mohu soudně docílit vyměření výživného a jak se postupuje v případě, že je otec "nezvěstný". Domnívám se, že zvýšení mohu soudně docílit, pouze formálně na papíře. Informace o zvýšení výživného se k otci dítěte nedostane, pokud vím i nepřevzatá pošta se považuje po určité době za doručenou.

Děkuji za stanovisko k tomuto mému případu. Kudláčová

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

papene*
hodnocení

1x

A kdo tedy posílá pravidelně peníze?

doplněno 27.11.09 10:12:

přečtěte si,třeba tam bude něco pro vás:

vyzivne.cz/...

lidka*
hodnocení

1x

Paní Kudláčová, v každém případě bych doporučila podat na soud žádost o zvýšení výživného. Je škoda, že jste tak neučinila dříve. Věřím tomu, že stejně jako je výživné poukazováno dosud pravidelně, bude tak i to zvýšené. Navíc soud je oprávněn zjistit, kdo je majitelem účtu. A třeba se i dostane k adrese otce děcka. Od stanovení výživného uběhla dosti dlouhá doba a náklady se zas tu dobu jistě hodně navýšily. Tak neváhejte a on si soud nějak poradí. Dokonce se domnívám, že by povinnost výživného mohla přejít i na prarodiče. Uveďte v žádosti i kontakt na ně a i skutečnost, že dcerku navštěvují. Hodně štěstí!

amlim*

No to snad nemyslíte vážně Lidko, že by povinnost mohla přejít na prarodiče.Jinak s vámi souhlasím a aké doporučuji podat žádost na soud. Oni už si poradí.

dusatka*

Amlim, paní Lidky si cením právě proto, že vždycky ví, co píše. A když si není úplně jistá, napíše to taky. V tomto případě má pravdu, je možné, že vyživovací povinnost přejde na prarodiče dítěte - a to, pokud by otec nebyl schopen plnit svou vyživovací povinnost a bylo v možnostech prarodičů ji plnit za něj. Dle judikatury je tomu tak i v případech, kdy je výživné stanovené rodiči nevymahatelné.

doplněno 27.11.09 13:44:

Zákon o rodině, §88 odst. 2:

(2) Pokud potomci nemohou své vyživovací povinnosti dostát, přechází tato povinnost na předky. Příbuzní vzdálenější mají vyživovací povinnost, jen nemohou-li tuto povinnost plnit příbuzní bližší.

lidka*

Díky moc dusatko. I přes vyšší věk mám díkybohu stále dobrou paměť a skoro na 100 % jsem si byla jistá, že jsem o tomto už četla. A tento případ mně na to seděl, protože si myslím, že rodiče pouze spravují synův účet a plní za něj vyživovací povinnost. Takže pokud, jak předpokládám, by byla šance výživné zvýšit, mohlo by to bez problému fungovat jako dosud. Ještě jednou díky, od Vás pochvala moc potěší. Hezký víkend!

netylu

dobrý večer, zajímalo by mě,jestli je nějaká doba po rozvodu,ve které se nesmí žádat o zvýšení alimentů? já jsem rozvedená 2 roky a u nás obou se změnila situace než v rozvodovém řízení. ON je PAN PODNIKATEL má velký přijmy, hypotéku,kterou jsme tehdy měli a on ji platit,tak už má zaplacenoum staví novej barák a když jsem chtěla po něj,jestli mi dá peníze na půlku věci,když šel malej do školy,tak najednou peníze neměl.

malvinka*

Pokudse změnily poměry tak být Vámi neváhám dítě ná nárok na stejnou životní úroveň jako jeho rodič a tím , že nastoupil malý do školy se změna dotýká přímo i Vás. Tak do toho.

ilona*

Tak s tim,ze dite i rodic maji mit stejnou nebo podobnou zivotni uroven,si dovoluji nesouhlasit.Muj manzel platil z duchodu 8tisic 2 tisice vyzivneho na dceru.Kdyz zaplatil najem,nezustala mu ani koruna.Kdybycho mebyli dva,tak nevim,asi by se z nej stal bezdomovec.Tolik k tomu,jak to u nas chodi,ani se nedivim,ze je zde tolik zebraku a bezdomovcu.

dusatka*

Jak praví klasik: Můžete s tím nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat, ale to je tak všechno, co můžete dělat.

Protože tak to prostě je.

Zákon o rodině, §85 odst. 2: Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů.

bohdy25*
hodnocení

Peníze, chodí z účtu, který je založen otcem dítěte. Nemám ale pravomoce, zjistit kdo s ním hospodaří. Předpokládám, že prarodiče.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]