Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lékařská dokumentace

Od: lk odpovědí: 18 změna:
Dobrý den,
potřeboval bych radu. Po dovršení 18 let mě má mamka přepsala k jinému dětskému lékaři. Ten od mého předchozího doktora obdržel celou mou zdravotní dokumentaci. Byl jsem tedy na vstupní prohlídce a na výstupní. Řekl jsem mu, že mým novým doktorem bude náš vesnický lékař a s tím jsem se rozloučil. U něho dospělého praktického lékaře mi domluvili vše potřebné rodiče.
Po roce šel jsem s dotazem k mému praktickému lékaři. Jenže tam jsem se dozvěděl, že tam nejsem vůbec registrovaný. Na mé protesty mi sestřička odpověděla, že její předchůdkyně na popud doktora ani o mou dokumentaci písemně ani telefonicky nežádala. Tak jsem se u něho sám zaregistroval, ale problém nastal s výpisem z karty.
Od svého druhého pediatra jsem se dozvěděl, že ji poslal právě zmíněnému doktorovi už před rokem. Ten mi zase potvrdil, že nic takového jako má karta k němu nepřišlo.
Co mám teď dělat? Mám teď něco s ušima a informace ze zmíněné karty by se hodily.
PS. Zeptal jsem se prvního pediatra na archivni záznam mě složky. Ten ale odešel a záznamy zkartival. Prostě je nemá. Můj druhý pediatr mi zas řekl, že když se mnou neměl žádné zákroky tak tu kartu ani nearchivoval.
Prosím o radu jak tu kartu najít.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

A opravdu ta zdravotní dokumentace není v archivu? Informoval jste se v archivu?

zdravotni.praha.eu/...

doplněno 31.07.17 19:02:

Tak hlavně ať Vám to dobře dopadne :)

lk
hodnocení

O téhle možností jsem ani nevěděl. Vůbec ani nevím co to je. Každopádně moc diky. Samozřejmě tento odkaz využiji.
Je pravda že bez plné moci by mě nikdo neměl přijmout. Jak ale tady už někdo poznamenal na vesnicích v zapadakově se každý zná takže docela ani v tom není důvod.
Prosím aby se případní drželi tématu. Vím že je to není jednoduché. Tohle mi ale v řešení ( plná moc) vážně nepomůže.
iz*

Myslím, že se mýlíte, jak chcete sehnat zdravotní dokumentaci, když nebudete vědět, kdo by ji měl mít (u kterého lékaře by měla být)?.

Řešíme to kvůli tomu, abychom se dobrali toho, u kterého lékaře by Vaše dokumentace měla být. Podle toho, co píšete, by stále měla být u toho prvního (další Vás bez Vašeho podpisu neměli převzít).

Pokud jste registrační lístek u nového lékaře nepodepsal Vy (nebo pokud Vaše matka neměla plnou moc k tomu, aby Vás přehlásila ona), nemohl Vás nový lékař zeregistrovat. Nemohl si tedy vyžádat zdravotní dokumentaci.

hodnocení

1x

Dobrý den,

a karta byla poslána poštou (doporučeně) nebo jakým způsobem, ptal jste se?

lk
hodnocení

Ještě ne. Má bohužel teď dovolenou. Je to důležité nějak? Ani nevím jakýmy způsoby tu kartu mohl poslat.

Taky nevím, jakými způsoby se to posílá, ale jestli poštou doporučeně a ten kdo to odesílal bude mít podací lístek, tak se dá zjistit, jestli to ten nový doktor/sestra převzala a potom Vám lže nebo si to nepamatuje a šikovně kartu někam založila.

iz*
hodnocení

1x

"Po dovršení 18 let mě má mamka přepsala k jinému dětskému lékaři." To mne překvapuje: Jako zletilý jste toto měl řešit sám. Opravdu Vás další lékař takto "převzal"?

Postup praktického lékaře byl v pořádku, ani u něj Vás už neměla registrovat Vaše matka. Pokud jste u něj nebyl zaregistrován (a podle mne nebyl), nemohl lékař žádat o kartu předchozího lékaře.

Podle mne by karta stále měla být u dětského lékaře. Ale obávám se, že už ji "nedohoníte". Od jisté doby je majetkem lékaře...

hahanaj*

ano ivzez má pravdu - můj lékař taky žádal o výpis z karty - odmítli mu ji poslat. Takže si normálně k doktorovi zajděte a zaregistrujte se u něj -záleží na něm zda o výpis z karty zažádá

To by mě zas tak nepřekvapovalo... Já jsem taky myslím nešla hned úderem 18 k lékaři pro dospělé... Třeba tam je nějaká lhůta do 19 let věka.. (?). A v tomhle případě by to měl pořád zařizovat rodič jakožto zástupce "nezletilého".

u dětského lékaře je člověk do devatenácti (resp. tedy celý osmnáctý rok), nicméně plně svéprávným se stává zletilostí, tedy úderem osmnáctého roku (pokud tam nejsou zdravotní důvody k omezení nebo zbavení svéprávnosti). za plně svéprávného může někdo jiný jednat jenom na základě plné moci, nikoli z pozice, že je rodič *nevi*

Ano, to je pravda. Ovšem mě třeba k dospělému lékaři taky přehlašovala matka z důvodu, že k němu sama chodila a domluvila to tam a ještě moje dětská lékařka a tento dospělácký doktor se znali (vesnice, myslím, že jsou i v nějakém příbuzeneckém vztahu).

doplněno 31.07.17 16:08:

Bohužel už nemůžu odpovídat, ale jasně, že jsem potom byla na vstupní prohlídce (několikrát, jelikož tam byl snad každý týden jiný doktor, déle zůstal lékař cizího původu tak jsem na nějakou dobu přestala chodit :D ), ale pravděpodobně se tyto právní věci vyřídili při té vstupní prohlídce (už si nevzpomínám).

a to zfalšovala váš podpis na registračním lístku? jako domluvit se dá prakticky cokoli, ale potřeba to mým v konečném důsledku právě ošetřené. tedy můžu se s doktorem domluvit, že k němu přejde třeba moje kamarádka, ale dokud ta si u něj nezařídí potřebné náležitosti, tak on ji nemůže do péče přijmout a vykazovat pojišťovně *nevi*

iz*

Určitě by to mohl (nebo dokonce měl) vyřizovat rodič? Naše dcery si od 18 let vybíraly lékaře a registrovaly se u něj samy (Praha).

lk
hodnocení

Vím že je to těžké pochopit, ale bylo to zrovna v plném proudu školního roku. Maturita tukala na dveře a člověk byl jen rád, že mohl mít nějakou tu věc z krku. V takové době se prostě každému hodí pomocná ruka.

Každopádně by mě zajímalo, od kdy je ta karta majetkem lékaře a ano ten lékař mě tak převzal jako svého pacienta.

Každopádně zatím díky za všechny tyto názory. Jsem v řešení těchto problémů úplný nováček, takže každý názor se hodí.

iz*

A dal jste mamince plnou moc? Pro oba případy? Bez ní by Vás další lékaři opravdu neměli převzít.

hahanaj*
hodnocení

0x

na ušní se můžeš objednat i bez doporučení svého doktora

pochybuji, že by tvou dokumentaci zkartoval-správně ji musí nejméně 5 let uschovat

lk
hodnocení

On ale odešel do Jihlavy a napsal mi že tu dokumantaci jako kopii nemá. Totiž taky celoou dokumentaci předal tomu druhhému pediatrovi. A nevím jak je to s kartotékou ambulance, jestli ten doktor končí v té ambulanci.

hodnocení

0x

Možná si to pletete a matka Vám přeregistrování pouze domluvila, podepsat byste musel až při osobní návštěvě. Mně lékař řekl, že si všechno vyřídí sami, včetně převodu karty, když podepíšu registraci u nich. Jinak jsem definitivně o kartu přišla, když jsem se přestěhovala, po 6tiletém pobytu na Slovensku, zpět do Čech. Ta se už nedohledala a do ruky mi ji lékař odmítl dát. Můj doktor byl z toho poněkud vedle, ale nějak to nakonec vyřešil. Měla jsem v ní dost důl. záznamy. Dnes, když řeknu, že jsem měla 2x zánět ledvin, tak mi to nikdo nevěří, protože to na RTG není patrné a doklad neexistuje. Žloutenku mi taky musí věřit a můj letitý, celkově závažný stav si nemohli vůbec před operacemi ověřit, ani dosavadní léčbu. Prostě jsem na kartě musela začít existovat od nuly. Jinak ztráta karty u lékaře, alespoň u dětského, je na prokurátora a tak je to docela velký průšvih.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]