Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Inv.důchod - sleva na dani

Od: milank* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, jsem invalidní důchodce ve třetím stupni a na internetu jsem našel možnost tzv. slevy na dani. V tomto se ovšem vůbec nevyznám a tak by mně zajímalo zda bych na tohle měl nárok. Má někdo zkušenost nebo chápe to někdo lépe než já? Tedy jako inv.důchodce splňuji kritéria ale není mi jasné zda musím být někde zaměstnán, podnikat a nebo stačí jen fakt že jsem invalida. Předem díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Slevu na dani z příjmu lze uplatnit jenom v případě, že člověk má nějaký příjem, z kterého odvádí daň z příjmu. Jestli nikde nepracujete, nepodnikáte, nemáte příjmy z pronájmu apod., nemáte z čeho slevu uplatnit (není ji od čeho odečíst).

hnipirdo*
hodnocení

2x
Jako invalida pobírajíci ID III.stupně, nesmíš pracovat, natož uplatňovat slevu na dani, pokud ti to nepovolila LPK.doplněno 31.07.17 04:53: OMLUVA. Nepochopil jsem celé znění otázky a tedy: SLEVA NA PLNOU INVALIDITU 2017 – 5 040 KČSlevu můžete uplatnit, pokud jste pobírali plný invalidní důchod nebo jiný důchod z důchodového pojištění podle zákona o důchodovém pojištění, u něhož je podmínkou přiznání invalidity třetího stupně, nebo vám zanikl nárok na invalidní důchod kvůli souběhu nároku na výplatu invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně a starobního důchodu, anebo jste podle zvláštních předpisů invalidní ve třetím stupni, avšak vaše žádost o invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně byla zamítnuta z jiných důvodů než proto, že nejste invalidní ve třetím stupni.Nebo: Podmínky pro její uplatnění uvádí ustanovení § 35 ba zákona o daních z příjmů. Sleva na invaliditu náleží:poplatníkovi, který pobírá invalidní důchod z tuzemského důchodového pojištění,jemuž zanikl nárok na invaliditu určitého stupně pouze z toho důvodu, že splňuje podmínky pro nárok na starobní důchod,který pobírá jiný důchod z tuzemského důchodového pojištění, u něhož jednou z podmínek přiznání je, že je invalidní ve třetím stupni,jestliže je poplatník podle zvláštních předpisů invalidní ve třetím stupni, avšak jeho žádost o invalidní důchod byla zamítnuta z jiných důvodů než proto, že není invalidní ve 3. stupni (nesplnil potřebnou dobu pojištění).zdroj I zdroj IIdoplněno 31.07.17 04:58: ================================Pro ty, kterým se nechce hledat. I já z toho nejsem moudrý.
dane

hnipirdo - můžete se dát odkaz na zákaz práce poživatelům ID? Nemůžete, protože vaše odpověď je nesmysl.

Invalidní důchodce může pracovat bez omezení odpracované doby nebo Kč. Jistě, dle svého aktuálního zdravotního stavu, LPK nic nepovoluje.

hnipirdo*

Bral jsem to z praxe, protože také pobírám ID 3 stupně, LPK mi sdělila, že nesmím při tomto důchodu pracovat.

iz*

To Vám LPK neřekla přesně. Důvodem, pro který byste nemohl pracovat, není pobírání ID, ale zdravotní stav.

jmenomejeja
hodnocení

1x

Slevu na dani a různé úůevy mají zaměstnanci a lidé, kteří dělají na sebe (sleva na poplatníka, na dítě atd). Platí to tedy pokud někde odvádíte daně. Není mi jasné, jak jste to myslel...

dane
hodnocení

1x

Napřed musíte pracovat, podnikat a odvádět daně. Pak jako invalida si z těchto daní můžete uplatnit slevu.

Snad jste nemyslel, že si někde podáte žádost , sdělíte číslo vašeho účtu a nějaké penízky vám na něj přistanou.

duchodce*
hodnocení

0x

Možná by nebylo na škodu dát sem odkaz na to kde na internetu jsi to našel aby se vědělo o co konkrétně se jedná.

xy
hodnocení

0x

i poživatel ID by mohl mít např. příjmy z §9 - pronájmu, zdaněné daní z příjmu FO.

milank*
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Můj dotaz vycházel z článků z novin, kdy tento nebo předešlý rok prý přinesl velké daňové změny, týkající se i ID. Na to konto mi pak známý, začátkem roku tvrdil že si mám zkusit vyřídit výše zmíněné. Tehdy jsem to nechal být a dál se ověc nezajímal. Až nyní mně napadlo zjistit více, třeba na příští rok, žádost se podávala do konce března.

Informace jsem si na intetrnetu našel, mimo jiné, přesně výše citované, ovšem moudrý jsem z toho nebyl. Krom podmínky že člověk musí být invalida, jsem zde nic víc neviděl. Nechci působit naivně až hloupě ale já už opravdu dnes nemám povědomí co se daní, jak a co vše lze od čeho odečíst. Vím že lze např. uplatnit slevu na dani pro dítě a to taky nemá příjmy + zmíněný známý a to mně mátlo. Tolik na vysvětlenou.

Pochopil jsem tedy, že jako nepracující či jinak výdelečné činý nemám na slevu na dani nárok.

dane

Není třeba se omlouvat, kdo se nezeptá - neví. Pochopil jste slevu pro ID správně. Třeba se váš zdravotní stav upraví a vy si brigádou přilepšíte, pak zaměstnavateli předložte doklad o ID.

duchodce*
hodnocení

0x

milank: To musí být snad pochopitelné pro každého, tj. i toho kdo se v tom příliš nevyzná, že pokud někdo žádnou daň z příjmu neplatí tak mu nějaké slevy na daní není z čeho odečíst.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]