Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesčas sobota neděle, příplatky?

Od: tomasjanik odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

Zaměstnavatel mě přinutil jít do práce v sobotu a neděli na přesčas.Pracoval jsem v sobotu a neděli od 6:00 - do 19:00 hod.

Mám dotaz, jak je to s příplatky za práci o víkenku? Kolik % dostanu zaplaceno navíc?

Díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

10anders*
hodnocení

2x

Dobrý den. My v práci máme za víkendy příplatek 25%. Za sobotu i za neděli stejně. Za přesčas by to pak mělo být dalších 25%. Zaměstnavatel má ze zákona rozmezí od do jaký příplatek může dát. Takže pokud jste byl takhle dlouho v sobotu a v neděli v práci, měl byste mít zároveň příplatek za sobotu a neděli a zároveň přesčas.

jenda2*
hodnocení

0x

Nechápu, jak vás mohl přinutit, když otroctví není v souladu se zákonem. Nehledě na to, že tak dlouhou směnu není příjemné absolvovat a vy hned dvakrát v dny volna. To nechápu. Ani se nedivím, že je v ČR takové otroctví, když si zaměstnanci nedokáží prosadit právo na soukromý život.

Podle zákona ani není možné takové směny vykázat. Rozepíše vám to na volné soboty tak, aby bylo splněno nepřetržité volno 35 hodin po sobě jdoucích. Podle mě jste dopustil prolomení tabu a teď bude podobná zvěrstva zaměstnavatel chtít častěji.

Ani v Německu při totálním nasazení za války se toto nedělo a s německou důsledností se dodržovaly zákony.

hodnocení

0x
Prinutit te nemůže protože to není legální v případě ze mas odpracováno 40 hodin. Maximálně na jeden den 8h. Minimálně mas nárok na 25%. Jestli to je po 8h 50% si nejsem jisty.

iz*
hodnocení

0x

Minimálně by mělo jít o 35 % → 25 % za práci přesčas a 10 % za práci v sobotu a neděli (příplatky se sčítají).

Pozor na chybnou odpověď!

Zaměstnavatel může nařídit práci přesčas a v odůvodněných (viz ZP) případech i práci o víkendu nebo ve svátek.

Práce přesčas nesmí v průměru překročit 8 hodin týdně a celkově 150 hodin za kalendářní rok. Některý týden může být práce přesčas více, jiný týden méně nebo žádná.

jenda2*

A v týdnu 35 hodin po sobě jdoucího volna. A to tedy zaměstnavatel porušil přímo ukázkově. Jak jsem napsal, otroctví. Ale každému je naloženo tolik, kolik snese. Typicky český problém. V Německu toto neexistuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]