Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám takový dotaz. Je nutné si nechávat pracovní smlouvy, které už byly ukončeny výpovědí? Nebo je můžu s klidným svědomím zlikvidovat?
Děkuji za odpovědi
Z vlastní praxe doporučuji: nechte si zaslat na základě žádosti Osobní list důchodového pojištění. Zkontrolujte si, jestli Vám uvedené pojištěné doby navazují. Jestli je na ČSSZ evidováno všechno, uschovejte tento list a zbytek klidně vyhoďte. Je to vlastně výpis vyměřovacích základů (hrubých mezd) od 1986 a všech dob pojištění i vyloučených dob z evidenčních listů, které dorazily na ČSSZ od Vašich zaměstnavatelů a byly zpracovány a naskenovány.
Jestliže v osobním listu najdete mezery, pohledejte doma doklady, které by pokrývaly chybějící dobu, a zajděte na místně příslušnou OSSZ. Zpravidla na oddělení kontroly (někde na důchodovém oddělení) se Vás ujme referent a pokusí se pomocí možností dostupných okresní správě (archivy apod.) Vaši chybějící dobu dohledat. Když se to podaří, vystaví OSSZ rekonstrukci chybějících ELDP a odešle na ČSSZ.
Když jsem odcházela do důchodu, najednou mi chyběly dva a půl roku v evidenčním listu. Ale já jsem duše poctivá, na smlouvy mám pevnou složku a všechno založeno. 2 roky jsem našla bleskem a toho půl roku mi dalo kapku běhání. Chvíli jsem byla na mrtvici, že ještě do důchodu nepůjdu. Mému tátovi mamka, se stejnou filozifií jako vy, vyhodila zatykač a rozsudek (serval se s Němci v hospodě). Nepřejte si vidět ten fukec, co táta udělal, když zjistil, že bude muset pracovat o 3 roky déle. A kolik hledání listin, protože archivy vyhořely, a svědků, to bylo. Neuvěřitelné!
V papírnictví si kupte pevnou složku, která je vevnitř jako harmonika, s mnoha odděleními. Dají se označit, popsat. A tam všechny smlouvy a důležité listiny ukládejte. Budete mít archiv pořádek a přehled. Nikdy nic nebudete muset hledat po obálkách anebo po šuplíkách.
Inžinýrko, ale stejně je to divné, když člověk má na papíře platový výměr. Týýýý jooo! Já, v r.66, začínala s 850 kčs hrubého. V tom byl ředitelský a pohraniční příplatek.
Na důchod mám takový ty evidenční listy nebo jak se to jmenuje ne? Když já těch papírů mám hrozně moc... Tak mě to trošku štve...
Pokud máš všechny evidenční listy v pořádku, můžeš se starých smluv zbavit a skartovat, nebo spálit.
To jsem chtěl slyšet. Kouknu ke kterým smlouvám ty evidenční listy už mám a vyházím je. Děkuju mooooc...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.