Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozhodčí soud?

Od: naufrago® odpovědí: 3 změna:

Dobrý večer. Právě se chystám podepsat pár rámcových příkazních smluv s jazykovkami. V jednom bodě uvádějí, že všechny spory vyplývající z porušení smlouvy se budou řešit Rozhodčím soudem při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR.

Vím, že je to záležitost ošemetná, ale taky vím, že společnosti budou na tomto bodu trvat.

Co se týče možných sankcí, mám ve smlouvě statisícovou pokutu za využití zprostředkovaných kontaktů pro sebe nebo jiné podnikatelské subjekty (což me neděsí, k tomu se nechystám) a pak pokutu 200 000,- za porušení ochrany informací. Dost dobře nevím, co si pod tím představit, a proto se bojím tu smlouvu s rozhodčí doložkou podepsat. Co byste dělali Vy, podepsali?

Pro jazykovky už učím na DPP, takže tam není možnost "když se mi smlouva nelíbí, tak s nimi nebudu spolupracovat". A pro obě jazykovky dělám ráda, takže vyhrožovat ukončením spolupráce taky moc nemůžu *nevi* jen se prostě bojím možných problémů, pokud by se něco zvrtlo...

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

danys*
hodnocení

1x

Na vašem místě bych to konzultoval s právníkem a poté se zkusil dohodnout na nějakých úpravách smlouvy.

iz*
hodnocení

0x

Asi Vám moc nepomůžu. Já bych s jazykovkami příkazní smlouvy neuzavřela. Pokud o mne stojí, existují jiné formy spolupráce (DPP, DPČ, pracovní smlouva na dobu ne/určitou).

Smlouva by měla vyjadřovat vůli obou stran, nikoliv jenom jedné. Pokud jedna ze stran s něčím v návrhu nesouhlasí, měla by si vyjednat vyhovující podmínky. Případně smlouvu uzavřít s tím, kdo nabízí lepší podmínky.

hodnocení

Ivzez, já vím, neskutečně mě štve, že v jiných odvětvích firmy normálně zaměstnávají a jazykovky jen ŽL. Děsně nefér vůči firmám, které platí za své zaměstnance řádné odvody. Když už souhlasí se zaměstnáním, je to do 20 tisíc hrubého s pracovní dobou 8-9:30, 11-12, 13:15-16:15, 18:30 - 20:00, prostě využijí toho, že s časy nemusíte souhlasit (jako já na ŽL) a napaří Vám tam všechny kurzy, které nikdo jiný nechce. A to vůbec nemluvím o tom, že ty kurzy pak lektoři učí po celém městě a jen vlastně jezdí a jezdí celý den. Takže si radši těch necelých 20 hrubého vydělám v kurzech, se kterými jsem souhlasila, které se mi do rozvrhu hodí a nejsou daleko.

Já už budu začínat své vlastní kurzy, naposled mě nakoplo to, že si jazykovka bere od firmy částku X a lektorovi dá necelých 50%. Takže doufám, že do budoucna budu na jazykovkách nezávislá. Ale zatím to musím řešit takto. DPP nechci, protože se nezapočítává do příjmu pro hypotéku...

No zkusím to, uvidíme. Dala jsem si tam pár dalších podmínek, tak jsem zvědavá. Co jsem se ptala kolegů, tak všichni podepsali bez výhrad *co*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]