Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přeprodej mobilů legálně

Od: zazaza odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, na FÚ jsem se ptal na možnost přeprodej použitých mobilů. Legálně to lze pouze pokud si od prodávajícího opíšu údaje nejen, kdy byl obchod proveden, jeho jméno příjmení, ale i datum jeho narození. Ale kdo mi v běžné internetové komunikaci to datum narození asi sdělí, že. Takže mi to přijde nereálné plus pochybuji ale, že všechny ty přeprodeje na internetu se dějí legální cestou. Samozřejmě chápu, že je to z důvodu, že by mobil byl kradený. (Na druhou stranu by nemělo pro policii být tak složité si potřebné info zjistit, pokud budu mít adresu a jméno předchozího majitele). Měl jsem v úmyslu přeprodávat, protože co jsem zatím prodával pár mobilů, neměl jsem problém sehnat kupujícího. Máte taky informace, že se musí zapsat i datum narození? Docela mě to zklamalo.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nevím co přesně chcete vědět, ale k identifikaci je minimálně datum narození nezbytné. Stejně tak číslo a platnost OP, jinak nemáte žádnou jistotu, že dotyčný je tím, za koho se vydává. Policie má možnosti si dotyčného dohledat ale musí mít tyto údaje. Každopádně pokud bude PČR hledat konkrétní mobil (kradený nebo s ním byl spáchaný trestný čin) bude vám odebrán bez náhrady. O tu se pak můžete soudit v občanskoprávním sporu. Takže ano, identifikace musí být jednoznačná a kompletní. Argument, že OP vám nikdo nemusí ukázat neobstojí, vy nemusíte kupovat.

zazaza
hodnocení

Děkuji za odpověď. to je mi právě jasné, že nemusím kupovat, proto do toho nejdu, no. Ale je to škoda. Pochybuji, že většina z inzerátů na aukru či sbazaru apod. má zjištěno datum narození předchozího majitele. Nevím, prostě mě to překvapilo, tento požadavek, no. I když logický je.

iz*

Je rozdíl, jestli FO prodává věc, kterou už nepotřebuje, jiné FO a podnikáním (nákupem a přeprodejem).

Jako podnikatel byste měl jiné povinnosti než jako spotřebitel. Navíc byste musel poskytovat záruční dobu, vyřizovat reklamace, ... Už by nešlo jenom o koupi a prodej, jako v případě spotřebitele (FO).

hodnocení

0x

Co píše ivzez je přesně ten zásadní rozdíl. Jako OSVČ musíte mít evidenci nejen o finančních tocích ale také ošetřeny dodavatelsko-odběratelské vztahy. A je úplně jedno, jestli to budete řešit přes eshop nebo to bude kamenná prodejna - bazar. Bohužel si spousta lidí myslí, že podnikaní je "zlodějina" a vůbec neví, že je kolem toho spousta starostí a hlavně zodpovědnost. To všechno něco stojí a musíte na to vydělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]