Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejsem partnerovi oporou

Od: viktoriepodles odpovědí: 13 změna:
Dobrý den. Vím že žádat o radu ve virtuálním prostoru je poněkud zoufalé, ale so své současné situace jsem se zamotala nstolik, že nevím, jak dál. Před půl rokem začal můj nynější vztah, mně je 22, příteli 28, přičemž já jsem přítelova první partnerka. Vztah byl poměrně idylický, nicméně se začala stupňovat má žárlivost (střízlivým pohledem uznávám, že neopodstatněná, ale v tu chvíli se zkrátka nemohu udržet). To celé se vystupňovalo do extrémů a každodenních hádek. Problém jsem si připustila a rozhodla ho řešit s pomocí odborníka. Další komplikací našeho vztahu je však fakt, že přítel zažívá velice komplikovanou rodinnou situaci, kdy pečuje o nemocného otce (a to jak péčí jako takovou, tak finanční), do toho mění zaměstnání. Je tedy zkrátka vyčerpaný, neví, co bude dál a já mu žádnou oporu neposkytuji. Po slovech o společné budoucnosti nyní přišel s tím, že potřebuje čas na rozmyšlenou, že je zoufalý, neví jak to bude dál doma, v nové práci (já navíc odcházím studovat do vzdáleného města, což nám na vztahové pohodě také nepřidalo) a naše spory a problémy ho znejistily a nyní neví, zda si dokáže představit naší společnou budoucnost. Za pár dní se prý sejdeme a povíme si, co dál. Myslím však, že to bude naší lásky konec. Vím, že si za to mohu z velké části sama. Pokud by se však nechtěl rozejít, neumím si představit, jak to bude dál, když on sám o onu vidinu budoucnosti přišel (je zo začarovaný kruh, on si nedokáže představit prožití společného života, když mu nejsem oporou, což je pochopitelne a já zas nejsem přesvědčena, že má smyslel v tom vztahu bez té vize pokračovat). Partner je krom civilního zaměstnání muzikant a při dnešním rozhovoru mi řekl, že neví jak skloubí hudbu, péči o domácnost, novou práci a nás, že hudba je jeho koníček, který za studií hodně zanedbal a nyní o to nechce přijít (což na mě zapůsobilo tak, že krom všedních povinností je pro něj zásadnější mít čas na hudbu, než trávit společný čas, pokud by došlo na lámání chleba). Dál mi také řekl, že ho děsí pojem vážný vztah, to však beru jako pouhé nedorozumění, protože ho definoval, jako bydlet spolu a to on mi v současné situaci nabídnout nemůže (takže jsem mu vysvetlila, že pojem vážný vztah nemusi v tomto věku a situaci nutně znamenat společný byt, svatbu a děti). Jsem z toho celá zmatená a nevím co dál. Nežádám ani tak o radu, jako o objektivní názor nezúčastněných.
Zdravím a děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nevím, zda se vám bude můj názor zdát dostatečně objektivní - má-li přítel svých starostí dost, proč by si měl komplikovat život takovou přítelkyní jako jste vy?

hodnocení

3x

Vy si něco namlouváte a nechcete pochopit pravdu, totiž to, že se vám přítel opakovaně slušně snaží naznačit, že z vašeho vztahu už nic nebude.

hodnocení

3x

Musíte dospět a to šmahem, jestli nechcete o partnera přijít. Přestat mu ztěžovat složité období zbytečnými scénami. Co třeba mu s otcem pomoci, abyste byli spolu? Nebo i jinde, kde byste mohla? V životě musím často pro druhého upozadit své představy a přání, pokud to situace vyžaduje. Musíte se naučit ještě, kromě sebeovládání, také trochu se obětovat a upozadit, je-li to potřeba. O žárlení už víte, že to byla chyba. Dovedete si však představit život s člověkem, který bude chodit někam hrát a Vy budete čekat doma, nebo bude doma cvičit, místo co byste chtěla ležet u vody? Vztah není jen o vzájemné přitažlivosti, ale i o tom, jak k sobě pasujete v názorech, zálibách, pohledu na život. Možná se k sobě opravdu moc nehodíte? Přemýšlejte o tom, jestli na to nepřišel partner dřív než Vy... A nebo ho ukecejte a zkuste se hodně změnit. Myslíte, že to trvale dokážete? Je to těžké, ale ne vyloučené, pokud Vám za to stojí.

hodnocení

2x

Zde je u Vás názorně vidět určitá sobeckost a netolerance. Nevím, zda se to dá přičíst nízkému věku, nebo určité nevyzrálosti osoby, která ještě není úplně připravena na vztah. Partner se Vám to velmi jemně a slušně snaží naznačit, ale vy to přes svoje velké ego a sobeckost nevidíte. Pokud chcete ve vztahu dále setrvat, změna musí přijít od Vás.

hodnocení

1x

Dobrý den. Máte to složité, ale zkuste se na to podívat více ze strany přítele. Doma má problémy, pečuje o nemocného otce a muzika je jeho koníček u kterého relaxuje a oprostí se od všedních starostí. Bere mu to čas, ale je to jeho koníček. Zkuste ho pochopit. A teď má slečnu, která trpí žárlivostí, dělá mu scény a vyžaduje čas pro sebe. Tudíž mu situaci zrovna neusnadňujete,on od Vás očekával pochopení a podporu. Když půjdete každý svojí cestou, ušetříte si možná spoustu trápení. Vy chcete vztah, potřebujete aby s Vámi partner trávil čas a snášel Vaše nálady atd. Najděte si takového který si Vás postaví na první místo, ale nejdříve zapracujte na svém problému s žárlivostí, protože to je jen nedostatek sebevědomí a ujasněte si své priority. Jste mladá, s partnerem byste měla sdílet dobré i zlé a on s Vámi..To se nyní evidentně neděje, proto on vztah nechce a nevnímá Vás tudíž jako partnerku s kterou by plánoval budoucnost. Smiřte se s tím. Vztahy jsou někdy komplikované a ne vždycky vyjdou tak, jak by si člověk přál. Ale lásku a pochopení hledá u partnera každý.

still10k*
hodnocení

1x

Máte to těžké oba. Vy nemáte evidentně dost zkušeností pro řešení složitých životních situací a jemu to vadí. I když mohl to předpokládat, když si začal vztah s tak mladou dívkou, jako jste vy a nečekat oporu tam, kde prostě logicky nemůže být. Nejspíš si každý stojíte za svou představou partnerského vztahu a nechcete ustupovat. To je pak těžké hodnotit. Vztah je o kompromisech a obětování se.

Váš text na mě dělá dojem, že ani nemáte zájem řešit jeho problémy, že mu snad ani nechcete být oporou v takové složité situaci, v jaké se nachází. Moc se tomu nedivím, ještě si celkem živě vzpomínám na svoje prožívání ve 22 letech, také jsem nechtěl řešit složité věci.

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den. Je vám 22 let a máte partnera, se kterýme si nenotujete. Má cenu takový vztah udržovat? Z mých životních zkušeností - nemá. Nerozumíte si nyní, nebudete si rozumět ani v budoucnosti. Já bych se s ním rozešla, i když máte nyní dojem, že je vina hlavně u vás. Když se rozhlédnete okolo sebe, tak po světě chodí tolik svobodných mužů, se kterými byste možná mohla vytvořit pár, který je kompatibilnější. A třeba byste i přestala žárlit. Jestli je váš přítel muzikant, tak muzikantem zůstane a svůj koníček si nenechá vzít. O to více byste vy měla příčiny k žárlení. Dobře si to rozmyslete, ale proč se trápit v nefunkčním vztahu? Kdyby vám bylo pětašedesát a řeknete si, že to už nějak doklepete, ale takto? Jste mladá.

meandra*
hodnocení

0x

Píšete, že si přítel neumí představit vztah, když mu nejste oporou. A jak by si takovou oporu představoval, řekl? Jestli psychickou podporu (vyslechnout, utěšit), nebo fyzickou (tzn. pomoc s otcem či finančně). Nebo si představuje podporu, co se týče jeho záliby v hudbě? Co si pod tím představuje? Jste spolu, myslím, příliš krátce na to, abyste se nějak výrazněji zapojovala do řešení jeho problémů.

hodnocení

0x

Tedy Viktorko, nezlobte se na mě, ale já bych se hanbou, sama před sebou, propadla, kdyby byla tak strašnou přítěží někomu, koho bych milovala. To, co vyprávíte, to mi příjde jako vrchol sobeckosti a bezohlednosti. *alene*

hodnocení

0x

Rozejdete se, ten milý toho má plné brejle a řítí se to na něj ze všech stran. Opravdu nevidím nic pozitivního na tom, že Vás má.

Odpočinete si, najdete si časem jiného partnera, hlavně se snažte vyvarovat podobných chyb ve vztahu, jako teď. Třeba té nepřiměřené žárlivosti. Ten člověk není Vaším majetkem, musíte si to uvědomit a pokud vztah klape, není žádný důvod k Vašemu žárlení. Žárlivost časem ubije každý vztah.

Měla byste si sama sebe začít víc vážit a víc o sobě přemýšlet. Tento muž je pro Vás už ztracený, ale pokud začnete jiný vztah, dejte si velký pozor, abyste se znovu nestala nepříjemnou přítěží, jako v tomto případě. Jaga.

Vezměte si poučení z Vašich předchozích chyb. Jste ještě mladá, jistě se ještě několikrát seznámíte, ale pozor na to, abyste od sebe všechny muže neodehnala podobně jako tohoto. Myslím, že je moc smutné skončit sama, bez dětí, bez rodiny. Jedna taková u nás je. Říkáme jí čekanka. Protože pořád čeká a čeká ...a nic se neděje. Přestože je jí už 45 let. .

pohanka*
hodnocení

0x

A na co vlastně žárlíte?

Že má někoho jiného mimo Vás, nebo že nemá na Vás čas?

Každodenní hádky umoří. V době, kdy člověk potřebuje podporu, má vedle sebe hádavou ženskou. Jak budete řešit problémy v budoucnu, až budou děti a starosti o bydlení?

Měla byste si vašeho přítele vážit, že se dokáže věnovat a starat o otce. Že nestřídal partnerky, že má zaměstnání, ale i koníčka. Pěkného. Říká se, že muzikanti jsou proutníci, ale nejsou všichni, to je hloupost.

Jděte studovat, jak jste si naplánovala, a s přítelem se uvidíte prostě občas. Vaše vyzrálost se prokáže, že mu nabídnete pomocnou ruku v domácnosti s péčí o otce a o víkendu můžete přítele doprovodit na jeho koncert s kapelou.

Další týden můžete naplánovat nějaký výlet, nebo kulturu zase podle Vás. Nebo si uděláte s děvčaty zajímavý víkend u vody, na horách apod. Prostřídejte aktivity.

Jednu velkou pozitivní věc má Váš přítel určitě, i když Vy si ji ještě neuvědomujete. Je to člověk, který nenechá svoji rodinu ve štychu, tedy případnou manželku a děti i kdyby těžce onemocněli. Na to přijdete třeba později.

radajz*
hodnocení

0x

Úplně nevím, kdo z vás je horší. Ale nemyslím to nijak zle. :) Chápu, že tvůj přítel má starosti a problémy, ale když ti nepřímo řekne, že pro něho nejsi až tak důležitá, tak to je taky přítel za všechny prachy. Navíc je ještě natolik zbabělej, že ti ani nedokáže otevřeně říct, že s tebou nechce být. Ty keci o vážným vztahu jsou naprosto typický a je úplně zbytečný se k nim vyjadřovat.

Na druhé straně jsi ty. Na té žárlivosti se dá pracovat a pokud projevíš odhodlání to dát do kupy, tak fajn. Jen nechápu, jakej pocit jistoty může někomu dát to, že jdeš studovat kamsi do kelu. Jak pak můžeš někomu být oporou, pokud teda nebudeš jezdit každej den domů.

deraxa*
hodnocení

0x

Ahoj, ono opravdu není jednoduché pečovat o nemocného člena rodiny. Po nějaké době to začne být vyčerpávající přesto, že jde o blízkého člověka. Zvláště pokud se o otce stará sám. Je tedy jasné a pochopitelné, že potřebuje určitou podporu. Skrátka zase někde nabrat sílu. A uvědom si, že on nemá jen tohle. Mění práci.. není to jednoduché. Má sice přítelkyni - tebe. ale ty bys s ním chtěla trávit víc času.. ten on nemá. Žárlíš. a na co vlastně? Že je s nemocným tátou místo tebe? (Nevím jak moc je otec nemocný a jak dlouho bude pomoc potřebovat, zamysli se nad tím.) On hledá aspoň nějakou jistotu a podporu, proto se věnuje hudbě. Možná se ji věnoval i dřív, ale teď je to únik z reality. Proto se raději věnuje hudbě, než se s tebou nesmyslně hádat. Nenašla jsem tu jak moc ti na něm záleží. Jestli si s ním umíš tu společnou budocnouct představit ty. Proč by teď měl řešit společné bydlení, když stejně odcházíš studovat? Na to teď nemá ani čas, ani energii. Jsi ještě hodně mladá. Přesto to na mě dělá dojem, že od partnera očekáváš že se o tebe postará a bude tě nosit na rukou. Né každý muž je takový a ne vždy je to možné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]