Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hmotná zodpovednost

Od: kimcalimca odpovědí: 7 změna:
Ahojte, od začátku prazdnin jsem na brigádě v nejmenované kavárně. Pracuji tam za 66 korun/hod. Mám menší hodinovou mzdu než stálý zaměstnane, kterých tam pracuje pouze tři. Jinak tam celoročně jsou jen brigádníci. Mě je osmnáct, ale jako brigádník bych myslím neměla mít 12ky. Ale nevím, nevyznam se v tom.
Každopádně, má kolegyně mi minulý týden psala, že ji volala paní šefová s tím, že údajně nebyl dovřený mražák se zmrzlinami a všechny se roztopily. Teď po mě požadují úhradu škody ve výši téměř 4000korun, což je víc jak půlka mé výplaty.
Bohužel jsem podepsala dohodu o hmotné zodpovednosti, ale ona chce ty peníze jen po me, nikoli od mých dvou kolegyn, protože zmrzliny jsem uklizela já. Ale já si jsem na 100% jista, ze byl mrazak zavřeny, protože jsem po tom, vo jsem ho zavrela chtěla ještě otevřít, ale.neslo to, kvůli uzamknuti dveri. Vždycky se po zavření zamknou, aby se vyrovnala teplota. Když jsem.to šéfové sdělila, bylo mi receno, ze tim, jak jsem za dveře zatahla, uvolnilo se tam jakési vakuum a po odemknuti dveře vystrelily a trochu se pootevrely.
Přijde mi to jako blbost, protože vždy s tamními spotřebiči nakladam opatrne , abych něco nerozbila. A takže i ty dveře od mrazaku oteviram jemné. A ted, abych zjistila, jestli je možné, aby se i zamčené uvolnily, jsem s tím lomcovala a tahala, az jsem posunula cely těžký mrazak a s dveřmi to ani nehlo.
Poradite mi někdo, jak se proti tomu bránit? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Podepsala jste seznámení s obsluhou mrazáku? Asi těžko. Tak mají smůlu. Nic neplatit. Jen to na vás zkouší.

krtek66
hodnocení

0x

Je to tvrzení proti tvrzení...možnosti jsou 2 ..buď to zkousneš a necháš se okrást o 4k nebo máš dost velký koule na to se hádat a klidně můžeš pohrozit nějakou kontrolou...v kavárně však už nejspíš pracovat nebudeš..spíš by mě zajímalo kolik máš v té hmotce částku, když tvrdíš, že 4k je víc jak polovina výplaty...a za další..v té kavárně mají mražák do kterého se vejde cca 400 zmrzlin?

kimcalimca
hodnocení

Maji tam mrazak, kam se vleze asi tucet vanicek se zmrzlinou. Prý se vyhodilo skoro 35 litru. A litr je za 120-130 korun.

iz*
hodnocení

0x

Délku pracovních směn určuje zaměstnavatel, nikoliv typ pracovně právního vztahu.

I v případě, že byste pracovala na základě DPČ s omezením na 20 hodin týdně v průměru za celou dobu, na niž byla DPČ sjednána, byste mohla pracovat v dvanáctihodinových směnách.

V případě, že jste se zaměstnavatelem uzavřela dohoda o odpovědnosti, odpovídáte za celou škodu. Prokázat, že jste škodu zčásti nebo vůbec nezavinila Vy, musíte Vy.

Kdybyste dohodu neuzavřela, odpovídala byste za tzv. "obecnou škodu" maximálně do výše 4,5násobku průměrného výdělku.

Obávám se, že přes internet toho moc nezjistíte, že – pokud chcete prokázat, že jste škodu nezavinila – bude muset konkrétní mrazák i zamykání posoudit některý znalec. (Pozor → ten může přijít i na více než 4.000 Kč.)

___

"A ted, abych zjistila, jestli je možné, aby se i zamčené uvolnily, jsem s tím lomcovala a tahala, az jsem posunula cely těžký mrazak a s dveřmi to ani nehlo."

Při lomcování a tahání jste mohla poškodit něco, co nebylo vidět "na první pohled".

Jak velké jsou ty vaničky? (Jaký mají obsah?) Tucet (12) litrových vaniček → 12 litrů zmrzliny...

_________

Poznámka k první odpovědi: Dohoda o odpovědnosti se nesjednává na konkrétní částku. Zaměstnanec odpovídá za všechny svěřené hodnoty.

jenda2*

Opět musím Ivzez odporovat.

Tvrdiíte nesmysl v tom, že tazatelka musí prokázat to, co neudělala. " Prokázat, že jste škodu zčásti nebo vůbec nezavinila Vy, musíte Vy."

Nelze prokázat to, co jsem neudělal. Naopak, zaměstnavatel musí prokazatelně dokázat, že škodu způsobila tazatelka a ne někdo jiný 10 minut po jejím odchodu nebo že třeba zaměstnavatel nechytračí a tímto způsobem si nechce zajistit odbyt neprodejných zmrzlin. Není to vůbec žádná novinka.

Dveře poškodit lomcováním není pravděpodobné. Zaměstnanec odpovídá za jemu svěřené hodnoty a nikoli za volně přístupné zboží. Tedy za uzamčené zboží s klíčem v držení pouze odpovědné osoby. Jinak není možné. Pak nastupuje kolektivní odpovědnost.

Tazatelce doporučuji písemně odmítnout zavinění způsobení škody, zdůraznit volný přístup jiných osob k uskladněnému zboží a tím odmítnout hmotnou odpovědnost za svěřené zboží. Jinak se stane obětním beránkem, což je velice oblíbená hra zaměstnavatelů.

atreus*
hodnocení

0x

Požadavek odmítněte, trvejte na tom, že jste škodu nezpůsobila. Ze mzdy to strhnout nesmí. Má možnost uplatňovat nárok soudně.

atreus*
hodnocení

0x

Neuvědomil jsem si, že by mohlo jít o

§ 252

(1) Byla-li se zaměstnancem uzavřena dohoda o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování (dále jen "dohoda o odpovědnosti za svěřené hodnoty"), za které se považují hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu, s nimiž má zaměstnanec možnost osobně disponovat po celou dobu, po kterou mu byly svěřeny, je povinen nahradit zaměstnavateli schodek vzniklý na těchto hodnotách.
(2) Dohoda o odpovědnosti za svěřené hodnoty smí být uzavřena nejdříve v den, kdy fyzická osoba dosáhne 18 let věku.
(3) Byla-li svéprávnost zaměstnance omezena, nesmí za něj zástupce uzavřít dohodu o odpovědnosti za svěřené hodnoty.
(4) Dohoda o odpovědnosti za svěřené hodnoty musí být uzavřena písemně.
(5) Zaměstnanec se zprostí povinnosti nahradit schodek zcela nebo zčásti, jestliže prokáže, že schodek vznikl zcela nebo zčásti bez jeho zavinění, zejména, že mu bylo zanedbáním povinnosti zaměstnavatele znemožněno se svěřenými hodnotami nakládat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]