Nejste přihlášen/a.
Pracovní dobu, její začátek i konec a rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel. Zaměstnanec je povinen odpracovat všechny nařízené pracovní směny.
Zaměstnavatel Vám může nařídit i práci přesčas → v rozsahu nepřekračujícím v dlouhodobém průměru 8 hodin týdně a 150 hodin za rok.
Za práci přesčas Vám náleží mzda + příplatek za práci přesčas. Výkonnostní prémie – jak už název napovídá – náleží za výkon, nikoliv za absenci.
Za neomluvenou absenci je zaměstnavatel oprávněn strhnout až tři dny dovolené, a to i zpětně (může krátit i již vyčerpanou dovolenou a sthnout ze mzdy náhradu mzdy za dovolenou).
Práce přesčas by ale měla být jen vyjímečně, nemělo by jít o pravidlo (jak to na mne z Vašeho dotazu působí). Máte-li ve firmě odbory, obraťte se na ně. Pokud ne, můžete zkusit odborovou organizaci kraje (města; případně v některém podniku poblíž) nebo inspektorát práce.
ivzez: požádat může,ale nejsem otrokem zaměstnavatele.A ještě když je to u firmy tazatele pravidelně.Nemám spojení jak se v sobotu do práce dostat a hotovo - za to by jste strhla až tři dny dovolené? Mám děti a chci jít s nima taky ven na procházku a do parku,do ZOO,nebo na kolotoče.Takového zaměstnance bych o pracování v sobotu ani nežádal.Jedině pokud bude majitel dělat dál problémy tak odcházím jinam.Zaměstnanec je jak píšete povinen odpracovat směny ale dle pracovní smlouvy.A tu neznáme nikdo krom tazatele.Na prémie není ze zákona nárok a když je vedoucí nenapíše,tak nedostanete žádné a nikde se nedovoláte.Je to jen další odměna za něco odvedeného navíc v rámci práce.Ano pokud přistoupím na práci v sobotu tak mám nárok na zaplacení všech příplatků.
Jsem taky svého času chodil do práce v 3,45 hod a musel jsem si hlídal abych měl zaplaceny noční příplatky ( ty pracovní soboty a pravidelně jsou něco podobného ).Taky je nechtěli platit.Jsem se po dvou letech rozloučil a udělal jsem se pro sebe.Ivzez nehledejte všechno jen v zákonech jak to má nebo nemá fungovat.Ono to jde i jinak a funguje to.Jenom si člověk nesmí nechat kakat na hlavu.
to, že se nemáte do té práce jak dostat je bohužel váš problém ne zaměstnavatele. Oba jste uzavřeli smlouvu s nějakýma podmínkama a oba jste věděli do čeho jdete a jaké jsou možnosti. Pak už záleží jen na zaměstnavateli jestli Vám to bude nebo nebude tolerovat. Stejně tak jako děti. Chápu, že s dětmi chcete o víkendu být a věnovat se jim, ale zase z pohledu zaměstanavatele...děti jsou Váš závazek ne jeho. ...no, ale zpátky k tazateli...přesčas nařizovat může..viz. rada ...dovolenou strhávat může viz. rada...ale prémie by z těchto přesčasů strhávat z logiky věci neměl...tak či tak jak se psalo, je to dobrovolné a nenárokovatelné a zaměstnavatel si může vždycky najít důvod proč ji nedát..
Souhlasím se vším, kromě prémií, které vnímám jinak.
Prémie jsou nenárokovou složkou mzdy a náleží (alespoň by měly) vždy za nějaký nadstandardní výkon. Jejich výše závisí na splnění určitých kritérií. Pokud někdo kritéria nesplní, nelze prémie nebo odměny přiznat. (Podle mne nejde o žádné strhávání → o to by šlo v případě nárokové složky mzdy.)
Prémie nenáleží ani v případě nemoci, dovolené apod. V těchto případech jsou zahrnuty v průměrném výdělku, z něhož se počítá náhrada mzdy, nemocenské...
Je zvláštní, že neustále uvádíte text ZP ale nenapíšete, že takové jednání zaměstnavatele je proti ZP. Pokud je ve smlouvě rovnoměrná pracovní doba. To podle uvedeného vychází nad 8 hodin přesčasů týdně. Nařídit práci v sobotu lze v přesně uvedených případech, což běžná práce rozhodně není. Absenci za neodpracovanou sobotu tedy zaměstnavatel dát nemůže.
V každém případě je nejvyšší čas pokynout zaměstnavateli a jít pryč. To totiž není život ale výkon trestu a to ať si dělají sami. Docela jednoduché. Inspektorát práce ne zbytečná organizace a nikomu nepomůže.
Nemůžu napsat, co nevím. K posouzení situace není v otázce dostatek informací → proto píšu, že to ta na mne nějak působí (=nevím jistě, jaká je situace).
Všimněte, že ani nevíme, proč zaměstnavatel nařizuje sobotní směny. V odůvodněných případech je nařídit lze. Ale je to tento případ?
Proto radím ty odbory. případně SÚIP.
Řiďte se tím co máte v pracovní smlouvě a zákoníkem práce.Nebo dejte výpověď a jděte pracovat jinam.Prémie nejsou součástí platu a není na ně ze zákona nárok.Prémie jsou jen takzvanou odměnou ze strany vedoucího a pokud je nenapíše,tak nemusíte dostat žádné a nic s tím nenaděláte.
Pracovní doba je 8x5 hodiny, v jednosměnném a 38,75 ve dvousměnném provozu. Plus přestávka (nepočítá se do pracovní doby) na oddych a stravu půl hodiny. Tato přestávka může být zaměstnavatelem prodloužena, např. na 45 minut odůvodněných případech. Např. na oběd, se chodí do vzdálené restaurace.
Vše, co je odpracováno nad 40 hodin (ve dvousměnném provozu 38,75 h), mimo přestávek, je práce přesčas a náleží za ní příplatky. Dále jsou příplatky např. za práci v noci, svátcích apod.
Může také být nerovnoměrná pracovní doba. Např. jeden den šest a další deset hodin. Ale zase se jedná o celkově odpracované dodiny týdně. Viz výše. Zaměstnavatel vám může nařídit 8 hodin práce přesčas týdně. Max. však 150 h ročně.
Porušením zákonné úpravy úseku pracovní doby ze strany právnické osoby je správním deliktem - § 28 zákona č. 251/2015 Sb., o inspekci práce.
V pracovní smlouvěmáte správně uveden týdenní úvazek 38,75 hodin, protože pracujete ve dvousměnném provozu. Pokud pracujete pět hodin týdně navíc, bez nařízených sobot a máte půlhodinovou přestávku denně, jedná se o práci přesčas v délce 2,5 h týdně.
Co se týká nařízených sobot, pak roční limit pro práci přesčas vyčerpáte za necelých pět měsíců. Pokud byste pracovali každou sobotu. Po odpracování 150 h přesčasů v kalendářním roce vám zaměstnavatel nesmí další přesčasy nařídit.
Pokud není například nějaká přírodní živelní katastrofa.
Pokud vám pracovní podmínky nevyhovují, řešte to se zaměstnavatelem. Optimálně přes odbory. Věřte, že i management podniku obvykle ocení, pokud má partnera, se kterým může jednat. Třeba i z toho důvodu, že zlepšení pracovních podmínek nebo platů před majiteli alibisticky lépe obhájí při tlaku odborů zdola.
no a přesně takhle to nefunguje..přesčas vám může nařídit 5min před odchodem...smůlu byste měl asi vy
jenže to je právě ono - na prémie nikdo nárok ze zákona nemá.Ale odejít ze zákona a dle zákona ze zaměstnání má každý.Tak čau a jdu jinam a vše dle zákona.
krtek66: Přesčas nařídit mi pět minut před vypršením pracovní doby jistě podložíte nějakým zákonem.A když nestihnu poslední autobus domů a budu spát kde? Nebudu mít dle zákona potřebnou dobu na odpočinek ! Lidi nejste otroky někoho - zaměstnavatele ! Hlídejte si svoje práva a braňte se proti těmto vykořestivatelům..
Teoreticky by měl dát vědět 2 - dny dopředu.A taky,jak velký je to hajzl.U mne šéfka volala kolem 5 ráno,abych šel za hodinu do práce na přesčas,protože nějaký ksindl si nepřišel do práce.Podle nového zákona,může nadřízený nařídit přesčasy,kolik potřebuje.Ale i tam je nějaký limit.Jinak tohle je Česká Republika,můžete krást,zabíjet,pokud vás nikdo neuvidí,..můžete všechno.Prostě země neomezených možností.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.