Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máme dítě (7 let) ve střídavé péči. Myslím si, že při předávání dítěte by s sebou mělo mít i svoji zdravotní průkazku, popř. i očkovací a zubní průkaz. Vždyť je to přeci jeho. Ovšem bývalý partner s tím má problémy, od doby, kdy měl tyto průkazy u sebe, mi je (synovi) nechce vrátit, dal jen kopie. Poradte mi prosím. Píše se o tom prosím v nějakém zákoně či vyhlášce? Kde o tom něco najdu? Děkuji. L.
pb: děkuji za vysvětlení - to jsem netušil,že něco takového existuje.Jsem si to potom našel na netu a dávám bod.Za našich mladých let tohle nebylo.Díky.
Máte-li dítě ve střídavé péči, je rozumné, aby oba rodiče u sebe měli kartičku pojišťovny. Očkovací průkaz by mohl stačit jeden (zase tak často se neočkuje a hlídat úplnost a správnost údajů v jednom je jednodušší než ve dvou).
Poradila bych nechat si od zdravotní pojišťovny vystavit druhou kartičku pojištěnce. (Také jsme měli nejmladší dceru ve střídavé péči a OZP nám pro ni druhý průkaz vystavila.)
"Zubní průkaz" neznám. Co je to?
no vidíte, a mne OZP řekla, že není možné, aby měl jeden pojištěnec dvě kartičky. takže novou mi sice klidně vystaví, ale ta stará tím pozbývá platnost
jinak zubní průkaz jsem v životě nepotřebovala a když tak nad tím přemýšlím, asi ho ani děti nemají vyplněný. vlastně si vůbec nejsem jista, jestli ho starší děti měly, mám pocit, že ho nafasoval až nejmladší. zdravotní a očkovací průkaz jsem s sebou nosila akorát na preventivky, pokud jsem ho nezapoměla doma a i kdyby byl potřeba, tak v kopii klidně stačí. jediná důležitá je kartička pojišťovny, tu moje starší děti nosí u sebe společně s legitkou. mladší kluk ne, stačí mi, že každou chvíli nechávám dělat novou legitku, jak furt něco ztrácí nicméně ta by s dítětem cestovat měla.
My jsme od OZP pro dceru opravdu měli dvě kartičky. Už si ale nevzpomenu, v kterém roce (možná se to později změnilo? → nevím) to bylo...
no, což o to, oni by mi tu druhou kartičku taky klidně vystavili, o to nic. nicméně každá kartička má svoje evidenční číslo a ta stará by byla zablokovaná, jako ztracená. aby na ni nemohl čerpat služby z pojištění někdo jiný (třeba nepojištěný cizinec). ale tedy druhá věc je ta, že běžný doktor to stejně nemá šanci poznat. to by musel být napojený přímo na databázi z pojišťovny a ještě ke všemu nezadávat rodné číslo (číslo pojištěnce), ale číslo průkazu - a kdo to dělá, že jo jako to si umím představit při poskytování péče v zahraničí v rámci EU, tam věřím tomu, že by při kontaktu s naší pojišťovnou ověřovali i číslo průkazu.
Zubní průkaz nevím co je.Kartičku pojištěnce jsem použil jednou při registraci u svého lékaře a od té doby je doma v šuplíku a vidět ji nechtěla.Léky pro manželku beru způsobem - zaklepu/dám sestře papírek/ona mi potom podá recepty a hotovo.Žádnou kartičku pojištěnce nechce.Nehledejte problémy tam kde nejsou.Nebo si zajděte na pojišťovnu a nechte si kvůli ztráte vystavit průkazku novou a ta stará ztratí platnost.
Doufám,že to ladinpraha zase nesmaže.
kartičku pojištěnce potřebuje v případě akutního ošetření například na pohotovosti, při zákroku RZ a pod.
Přesně tak. Od záchranářky vím, že život ohrožující stav ošetří (hlídám děti, ke kterým si také kartičku neberu, takže spoléhám na to, že vím, u jaké jsou pojišťovny... kdyby nedejbože *ťuk ţuk ťuk*), ale třeba ošetření s "obyčejnou angínou" na pohovotosti přes víkend je bez jakéhokoliv dokladu neřešitelný problém. U dospělých se to dá řešit občankou (vlastní zkušenost), ale když k dítěti nemáte doklad, tak ho prostě neošetří.
naufrago: život ohrožující stav musí doktoři ošetřit i bez pojištění.Hádat se s vámi nebudu,ale když jsem byl bez dokladů s vnukem na poliklinice tak mi ho normálně prohlédli a začali léčit a to jsem neměl ani jeho průkazku,To co píšete že když k dítěti nemáte doklad je hloupost aby vás neošetřili v ordinaci.Musí vás ošetřit alespoň na místě a potom poslat ke svému Dr.
Moc Vám všem děkuji za odpověď. Kartičku pojištěnce jsme na pojišťovně řišili i my. A řekli nám, že může být vystavena jen jedna, v případě ztráty se ta původní zablokuje / zruší její platnost. Takže ani touto cestou se to nedá vyřešit. S tím očkovacím a zubním průkazem máte snad pravdu, není nezbytně nutné mít ho s sebou při každé návštěvě lékaře, ale kartičku pojištěnce by jsme mít měli.
Ovšem já řeším i druhou stránku věci. Táta dítěte mu (synovi) přeci nemůže ZADRŽOVAT jeho doklady. !?!? I já, jakožto matka dítěte, jsem taktéž zákonným zástupcem dítěte a pokud o tyto doklady pro syna požádám, měl by mi je (synovi) předat. Nebo se snad mýlím?
Nehledejte problémy tam, kde nejsou... Jo, jsem schopna akceptovat i tuto odpověď, přestože mi nedává odpověď na moji otázku.
Jak jsem psala, syna máme ve střídavé péči, nikoli na víkend. A teď se ptám: Jak by to dopadlo, kdybych s malým chtěla jet na dovolenou někam do zahraničí? Uspěla bych, kdybych ukázala jen kopii průkazu pojištěnce? Podařilo by se mi odcestovat s ním někam do zahraničí? A pokud ano, ošetřili by ho, kdybych nepředložila kartičku pojištěnce? A pokud by i v tomto zazněla odpověď ano... Jak by to bylo s úhradou za ošetření či léčení?
Ano, chápu, že reagujete ve stylu... Neřešte to, nehledejte problémy tam, kde nejsou... Ale já hledám odpověď i na otázku: "Může jeden z rodičů zadržovat doklady či průkazky, které patří dítěti a odmítnout předat je druhému rodiči při předávání dítěte ve střídavé péči?" A pokud ano, tak se ptám, na zákadě čeho (zákon, vyhláška...)?
Ty doklady / průkazky patří dítěti a já jsem jeho zákonný zástupce.
Jak by to dopadlo, kdybych s malým chtěla jet na dovolenou někam do zahraničí?
K cestovnímu pojištění, které se kupuje k dané cestě, je vždycky zvláštní doklad.
Ty doklady / průkazky patří dítěti a já jsem jeho zákonný zástupce.
Zákonnými zástupci jsou oba rodiče. Jestliže vám druhý doklady odmítá předávat, podejte žalobu na plnění povinnosti. Otázka je jak uspějete - a když ano, jak budete ono plnění vymáhat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.