Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výplata důchodu

Od: janjandera odpovědí: 6 změna:

vybíral jsem 3 měsíce důchod za manželku která byla na JIP v nemocnici v polokomatu .Totéž jsem učinil i v měsíci srpnu,ale manželka 10-tého zemřela.Za čas mi přišla výzva od SSZ že musím důchod za srpen vrátit,což jsem učinil.Je tento postup úřadu v pořádku?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Pokud manželka zemřela po výplatním termínu, důchod se nevrací. Jestliže manželka zemřela před výplatním termínem, je nutné důchod vrátit. Důchody se totiž vyplácejí dopředu, důchod v tomto případě byl vyplacen v době, kdy příjemce důchodu již nežil.

penzista*
hodnocení

2x

To nejdůležitější jste nám zamlčel. A to datum splatnosti důchodu.

iz*

Datum splatnosti se může trochu měnit, podle toho, jak (ne)vyjde na víkend, svátek apod. Rozhodující není datum splatnosti, ale období na které byl důchod vyplacen.

Paní z dotazu zemřela 10. den v měsíci. Důchod byl pravděpodobně byl vyplacen na období začínající po 10. dnu v měsíci (např. od 11. dne do 10. následujícího měsíce).

penzista*

Po přiznání důchodu dostává každý důchodce docela podrobný dopis s informacemi týkající se pobírání dávky.

Lze tam i dohledat, že je důchod poukazován od data splatnosti na měsíc dopředu.

Úmrtím penzisty nárok na důchod zaniká. Pro to, jestli má důchodce nárok ještě tento měsíc /srpen 2016/ je potřeba vědět, kdy měla manželka den splatnosti. Pán měl uvést, jestli paní nebrala již předcházející sudé dny /od 2. a dále/ v měsíci. Potom by na důchod byl nárok.

Jinak s daty v poslední větě nemáte pravdu. Důchod patří důchodci ne od Vámi uváděném datumu 11. ale od 10. do 9., zde splatnost důchodu desátého v měsíci. Nebo další, následující datum, důchodce bere dvanáctého, takže důchod patří od 12. do 11. v následujícím měsíci.

doplněno 22.07.17 23:10:

oprava: nemá být správně ,,datu,,?

uváděném datu

iz*

Je-li den, kdy příjemce zemřel, dnem, kdy již nežil, měl byste pravdu. Ale podle mne v ten den ještě žil (kdyby ne, nemohl by ten den zemřít)...

I s daty v poslední větě mám pravdu. Rozhodující je, jestli příjemce žil ještě v den, kterým začíná období, na něž byl důchod vyplacen.

Pokud by to bylo tak, jak uvádíte Vy, znamenalo by to, že důchodce neměl nárok na důchod za celé období, na jehož konci (poslední den) zemřel.

Datum splatnosti (den, kdy ČSSZ zadá příkaz) je něco jiného než výplatní termín. Dnes jde navíc spíše o začátek období, na které se důchod vyplácí.

K doplnění: Správně je datu.

hodnocení

0x
PBPJK. Pokud manželka zemřela před termínem výplaty srpnového důchodu musíte vyplacený důchod vrátit. SPB.
doplněno 22.07.17 08:42: Příklad: Řádný termím výplaty důchodu je každého 10.v měsíci.Manželka zemře např. 9.a důchod už byl vyplacen.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]