Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo má dědické právo?

Od: cummins* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, můj otec je vlastník autolakovny, kterou sám vybudoval. Začal s tím v roce 1997 kdy se matka s tátou seznámily a v roce 1999 proběhla svatba a 10.3. 2000 jsem se narodil. Byli jsme šťastná rodina, jezdily k moři až v červnu roku 2005 přišla sestra. Mezitím tátá budoval a stavěl, tak dostavěl roku 2006 a lakovna byla plně funkční. V roce 2007, když jsem nastupoval do první třídy přišel zvrat, když si táta našel milenku a proběhl rozvod. Teď co vím od tety která prodává v obchodě a on tam někdy nakupuje tak má nové Bmw a co se tak doslechla prý staví dům. Smutné je, že má takové auto, staví dům, ale jak příjde řeč na přidání peněž na alimentech najednou peníze dojdou. No, a teď k otázce, máme já a sestra nějaká dědická práva na tu firmu? A to se mu ještě kolem roku 2009 narodila dcera, naše nevlastní sestra. Takže se tedy chci zeptat, jestli máme ze zákona na něco právo, kdyby se o nás v závěti neznínil. Pro chytráky není to bomba za penězmi, je to pouze spekulace, která jednoho dne nabyde reality, co si budeme povídat. Předem děkuji za odpovědi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Dokud Váš otec žije, jde o jeho majetek, s kterým má právo nakládat, jak uzná za vhodné.

Může jej prodat, darovat někomu, propít, prohrát v kartách, ... Poslední by sice byla škoda, ale i toto právo otec má.

O dědictví by šlo až po otcově smrti. Bude-li v té době existovat nějaký majetek, budou dědit všechny jeho děti. Pokud otec majetek mít nebude, nebude dědit nikdo.

hodnocení

0x

Všechny tři děti dědí rovným dílem.

hodnocení

0x

Děti jsou mepominutelní dědicové a nemohou bát ani vzloučenz y dědictví, rom institutu vzdědění, které ovšem nelye provést bey yávažných (v yákoně taxativně stanovených) důvodů. Nicméně jako dědic přicháyí v )vahu případná manželka,. a yůstavitel děti nemůže opomenout, ale dědická ptáva zletilých potomků můýe omezit.

pohanka*
hodnocení

0x

Dědí manželka, pokud se otec znovu oženil a všechny jeho děti.

Ohledně výše alimentů, tak Vaše matka může požádat o zvýšení alimentů. Ne pouze ústně, ale úřední cestou. A lze požádat i zpětně, pokud se náklady na vaši péči, studium zvýšily. Nejenom Vás, ale i sestry.

hodnocení

0x

cummins,

já Vás chápu, bojíte se, aby na Vás něco zbylo v případě dědictví. Jak správně píše odbornice Ivez, důležité je, co budu mít otec za majetek v době skonu. Sice vybudoval autolakovnu, má auta, barák, ale víte opravdu přesně, že je tento majetek napsán na otce? V dědictví po otci Vás nemusí zmiňovat v závěti, přesto dostanete zákonný díl. Pokud bude co dědit.

Přeji Vám, aby otec přidal na alimentech a zabezpečil Vás v dědictví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]